Pas på falske webshops når du køber julegaver

Nina Kathrine Madsen blev snydt, da hun købte en jakke til sin datter, men et nyt kontrolsystem er på vej.

Lige nu køber danske forbrugere julegaver i den helt store stil, og mange køber gaverne på nettet.

Det er nemt og bekvemt, men det gælder om at se sig for. Ellers risikerer du, at gaverne aldrig dukker op.

Antallet af falske webshops har de senere år været stærkt stigende.

E-mærket, der arbejder for sikker og gennemsigtig e-handel, har netop anmeldt 3171.dk-domæner til Bagmandspolitiet.

Sammenlagt anmeldte E-mærket 922 domæner for årene 2015 og 2016.

- Det siger jo noget om det tempo, som det her beskidte marked udvikler sig i, siger kommunikationschef hos E-mærket, Toke Mølgaard og forklarer, at E-mærket er blevet i stand til at opspore de falske webshops ved hjælp af en ny søgemaskine, udviklet i samarbejde med Det Kriminalpræventive Råd.

Når anmeldelsen er sket, er det op til Bagmandspolitiet at undersøge de enkelte domæner og lukke dem ned.

Vinterjakken kom aldrig

En af dem der er blevet snydt i en falsk webshop, er Nina Kathrine Madsen, der kom i klemme, da hun købte en vinterjakke til sin datter.

- Jeg går ind og gennemfører bestillingen og betalingen, og så modtager jeg en besked om, at bestillingen er gennemført, og de trækker pengene fra min konto.

Men dagene går, og jakken dukker ikke op, så Nina Kathrine Madsen forsøger at få fat på folkene bag siden.

- Jeg leder efter en mailadresse, men den kan jeg ikke finde. Der er så et kontaktfelt, og der går jeg ind og skriver og spørger, hvor jakken bliver af, men jeg hører ikke noget fra dem.

Mor og datter venter og venter, og så kommer der rent faktisk en pakke med en jakke, men da de pakker den ud, er skuffelsen total.

- Det er en sommerjakke som er helt vild tynd, og når jeg bøjer armene i den, strammer den. Man kan knap nok kalde det en jakke, siger datteren, Mathilde Hoffström.

- Det går op for mig, at det er en falsk side, og det bliver jeg rigtig, rigtig ked af, for jeg har ikke flere penge, så min datter kan ikke få en vinterjakke, siger Nina Kathrine Madsen.

Indfører avanceret kontrol

Det er DK Hostmaster, der administrerer databasen over alle.dk-domæner for den danske stat. Her er de godt klar over problemet og gør også noget ved det.

- For de danske registranter har vi gjort det, at vi beder om nem-id, når man skal have registreret et.dk-domæne, og det har vi indført fra november måned, siger bestyrelsesformand i DK Hostmaster, Henrik Udsen.

Men udfordringen har været, at en stor del af svindlen sker fra udlandet, hvor it-kriminelle opretter sider med.dk-domæner, og her har der ikke hidtil eksisteret et valideringssystem, så det har DK Hostmaster selv måttet udvikle.

- Der er ikke så meget fidus i at implementere nem-id-kontrol, hvis vi ikke også laver kontrol med de udenlandske registranter, for så er der et kæmpe hul i vores kontrolsystem alligevel, så vi skulle have begge systemer på plads. Men det system, vi implementerer nu, er det mest avancerede id-kontrol-system for domænenavne i verden, siger Henrik Udsen.

Se "Kontant: Julen varer længe – koster os mange penge" i aften 21.00 på DR 1.