Polske hundesælgere tilbyder falske papirer til danskere

Et ukendt antal hundehvalpe smugles ind i Danmark for at blive solgt til intetanende danske familier. Med sig bringer hvalpene sygdomme, som ikke blot risikerer at smitte andre hunde, men også mennesker.

Det er på dette marked i Polen, der blandt andet sælges hunde ulovligt. Se mere om markedet her.

På Slomczyn-markedet lidt uden for Polens hovedstad Warszawa sælges alt fra brugte biler og reservedele til køleskabe og tørre brød i store stofposer. Og så sælges der hunde.

Hvalpe i forskellige størrelser og af forskellige racer står tæt sammen i små bure stablet oven på hinanden med hverken mad eller drikke til rådighed.

Forbrugermagasinet Kontant er taget til markedet for at afsløre, hvordan ulovlig handel med hunde foregår.

- Det var ret rystende at være derinde, synes jeg faktisk, og hundene havde det virkelig ikke godt - og det har jeg egentlig heller ikke nu, siger Kontants vært Jakob Illeborg, da han kommer ud fra markedet.

Forfalsker papirer i samarbejde med dyrlæger

Inde på markedet følges Kontant-værten med Pawel Artyfikiewicz. Han arbejder med at afsløre ulovlig handel med hunde i Polen for dyreværnsorganisationen Viva Foundation.

På markedet taler han med en sælger, der siger, at han kender det danske marked godt. En anden sælger siger, at hun uden problemer kan skaffe forfalskede rejse- og vaccinationsdokumenter, så hvalpene kan komme til Danmark uden om myndighederne.

- Hun [sælgeren, red.] siger, at hun har mange racer derhjemme. Hun er lige begyndt at avle Jack Russell Terriere, og hun fortæller, at hun kan forfalske hundepas til dem. Hun har en dyrlæge, som kan underskrive et pas for en hvalp (…) Hun siger, at dyrlægen vil underskrive alle de pas, vi har brug for, hvis vi bare siger til i god tid, fortæller Pawel Artyfikiewicz.

Handel er organiseret kriminalitet

Der bliver tjent mange penge på ulovligt salg af hunde på tværs af grænser.

Sådan lyder konstateringen fra Birgit Thiesmann, der er talsperson for den internationale organisation Four Paws, som arbejder med at bekæmpe den ulovlige handel.

- Det er organiseret kriminalitet, og det er en kæmpe forretning i hele Europa, fordi hundehandlerne kan tjene mange penge på hundehvalpene, siger hun.

Hun har selv set, hvordan hundene bliver behandlet på en såkaldt hundefabrik i Polen.

- Det er så forfærdeligt, at du næsten ikke kan forestille dig, hvor slemt det er. Når du træder ind på sådan en hvalpefabrik, lugter der forfærdeligt og det svider i dine øjne, fortæller Birgit Thiesmann.

Skal der bare tjenes penge?

På Dyrenes Beskyttelses største internat i Danmark tager man imod 300 hunde om året.

Her har der også været hunde fra Polen.

- Vi kan jo godt se en sammenhæng nogle gange, med de hunde vi får ind her, hvor man tænker, hvad er det for noget opdræt det er kommet fra, siger Christina Larsen, som er souschef på Roskilde Dyreinternat.

Hun fortsætter:

- Har det simpelthen bare været nogle, der har skullet lave nogle penge?

Internatet har blandt andet modtaget nogle hunde af racen engelsk bulldog, som var importeret fra Polen.

Hvalpe skal have vigtig vaccine

Ligesom mennesker skal hunde have et pas, når de rejser over en landegrænse.

Hundepasset skal udstedes i det land, hvor hunden er født og fungerer som et bevis på, at hunden har de vaccinationer, den skal have, så den ikke spreder smitsomme sygdomme til andre hunde og mennesker.

Det er ulovligt at importere hvalpe, hvis de ikke er vaccineret mod sygdommen rabies, bedre kendt som hundegalskab. Det kan først ske, når de er 12 uger gamle.

Men tilbage på markedet i Polen vil hundesælgeren, der tilbyder at forfalske papirer, gerne sælge hundehvalpe, der er yngre.

Hunde risikerer at sprede alvorlige sygdomme

Ifølge Fødevarestyrelsens enhed for dyresundhed, er Polen et af de lande, som Danmark modtager flest ulovligt indførte hunde fra, men hvor mange, der præcist er tale om, findes der ingen tal på.

Med forfalskede papirer og en relativ problemfri passage mellem landene i Europa, kan hundesmuglerne transportere hundene uden store problemer.

Hvis en hund har et forfalsket hundepas, er det umuligt at vide, om den er vaccineret mod smitsomme sygdomme som for eksempel rabies eller bændelorm.

I en rapport som DTU Veterinærinstituttet har lavet for Fødesvarestyrelsen fremgår det også, at der er stor risiko for at indføre en række alvorlige og smitsomme sygdomme til Danmark, når hunde importeres fra udlandet.

I rapporten fremhæves blandt andet rævens dværg-bændelorm som en sygdom, der i værste tilfælde kan overføres ikke blot til andre dyr, men også til mennesker.

Er man så uheldig at komme til at indtage æg fra denne bændelorm, kan parasitten migrere til indre organer som eksempelvis leveren, hvor den kan udvikle ondartede svulster.

Ubehandlet kan tilstanden være dødelig, men den kan behandles med kemoterapi.

Du kan se mere om den ulovlige handel med hunde i Kontant torsdag klokken 21.00 på DR1.

FacebookTwitter