Populær cykelhjelm misbrugt i formodet svindelnummer

Ifølge E-mærket er der tale om et hidtil uset eksempel på sofistikeret it-svindel, hvor der på få dage er svindlet for over 500.000 kr.

Aibag-hjelmen pustes op rundt om hovedet ved sammenstød. Foto: Hövding

Den populære airbag-cykelhjelm Hövding er lige nu omdrejningspunkt for et formodet svindelnummer.

Alma Malkoc købte lørdag en cykelhjelm på siden høvdinghjelm.dk, men blev kort efter mistænksom.

- Jeg fik en underlig, engelsk ordrebekræftelse på SMS og tjekkede derfor webshoppen en ekstra gang. Der var forskellige returfrister og firmaets adresse ændrede sig på kort tid fra Randers til Odense, fortæller hun.

Alma Malkoc betalte 975 kr. for hjelmen. Penge hun ikke ved, om hun får tilbage.

1000 kr. billigere end normalprisen

Hövding-hjelmen sælges reelt af det svenske firma Hövding, der har hovedsæde i Malmø.

Men den seneste uge har den danske webshop høvdinghjelm.dk slået sig op på at sælge Hövding-cykelhjelme til meget lave priser – typisk mellem 500 og 1000 kr. billigere end normalprisen.

Ifølge E-mærket, der arbejder for sikkerhed og gennemskuelig ved nethandel, har shoppen solgt ca. 600 hjelme siden fredag den 5. oktober, hvilket betyder, at firmaet har haft en formodet indtægt på over en halv million kr. på under en uge.

Meldt til politiet

På det svenske hovedkontor i Malmø kender de intet til den danske webshop. For at forhandle deres produkt, skal man være autoriseret og have en forhandleraftale, og en sådan eksisterer ikke.

- Jeg er desværre ikke overrasket over, at skruppelløse aktører forsøger at profitere på vores succes. Vi reagerede på det i det øjeblik, problemet blev os bekendt, men det er trist, at kunder allerede har lidt tab, udtaler Hövdings administrerende direktør, Fredrik Carling i en pressemeddelelse.

Ifølge det svenske firma er der tale om svindel med deres varemærke, design og produkt, og de har nu politianmeldt høvdinghjelm.dk.

Ikke set tidligere i Danmark

Hos E-mærket har de ikke tidligere set så gennemført et svindelnummer i Danmark.

- Det er første gang, vi ser så professionelt et set-up med en webshop inden for landets grænser med en formodet dansk bagmand, siger kommunikationschef hos E-mærket, Toke Mølgaard til Kontant.

Han forklarer blandt andet, at bagmanden har engageret et mediebureau til at sørge for promovering på Facebook, ligesom han har fået influenceren Helsematilde til at reklamere for hjelmen på sin blog.

Matilde Trobeck, der står bag HelseMatilde, postede onsdag en story på Instagram, hvor hun undskylder og forklarer, at hendes navn og brand er blevet misbrugt.

- Jeg har været udsat for en svindler, og jeg er simpelthen så ked af, at det har påvirket dig. Jeg er ked af, at jeg har sagt god for noget, jeg ikke skulle have sagt god for, siger hun til sine knap 65.000 følgere på Instagram.

Ved du noget?

Ifølge webshoppens hjemmeside holder firmaet til på Landbrugsvej 2 i Odense, men på den adresse ligger firmaet ProConsult, der intet har med webshoppen at gøre.

DR’s forbrugerprogram Kontant arbejder lige nu på historien om høvdinghjelm.dk og har forsøgt at få en kommentar fra firmaet, men de svarer ikke på henvendelser. Det er heller ikke muligt at komme i kontakt med den person, der er anført som firmaets ejer.

Har du købt en cykelhjelm på siden, eller har du på anden måde kendskab til firmaet eller personerne bag så skriv til kontant@dr.dk.

Facebook
Twitter