Prisen på fisk eksploderer fra kutter til køledisk

En rødspætte bliver i gennemsnit ni gange dyre fra den hives op af havet til den lander i supermarkedet.

Fisk er sundt, men fisk er også dyrt.

Prisen på fersk fisk er steget med 18 procent siden 2009, og vi er nu i en situation, hvor end ikke fiskerne selv benægter, at de tjener godt.

- Generelt er fisk blevet dyrere og specielt her de sidste par år. Det er blevet godt at være fisker, siger Morten Bjerggaaad Olsen.

Han er netop kommet i land efter to dage i Skagerak på familiens kutter, HM 86, og lander blandt andet torsk og rødspætter til fiskeauktionen i Hanstholm, hvor DR’s forbrugerprogram Kontant er med.

Mange led undervejs

Fiskerne får 32,5 kr. kiloet for rødspætterne på dagens auktion. Det er noget over gennemsnitsprisen for 2017, der har ligget på 15,34 kr. kiloet.

Men når fisken senere sælges i supermarkeder landet over som fileter, er prisen steget til 139,8 kr. kiloet.

En voldsom stigning, der i branchen forklares med de mange led, fisken skal igennem fra kutter til køledisk.

Rødspættens vej går fra fiskeren over auktionen til eksportøren, som fileterer fisken på maskine, inden den pakkes og sendes videre ud til supermarkederne, før den lander på tallerkenen hos forbrugeren.

Voldsom stigning vækker undren

Det er fire led, der alle skal tjene penge på fisken. Men at rødspætten i gennemsnit koster ni gange mere i butikkerne, end fiskerne får for den, er så markant en stigning, at det vækker undren hos Forbrugerrådet TÆNK.

- Vi vil jo som forbrugere gerne have rigtig lækker, fersk fisk til en rimelig pris, og det kan være svært at finde i dag. Der sker jo en drastisk prisforøgelse fra fiskeren hiver fisken op ad vandet, til den ender i butikken. Og det er jo interessant at vide, om den prisforøgelse er rimelig, eller om der er nogen, der er i stand til at tage lidt ekstra avance på forbrugernes regning, siger Martin Salamon, cheføkonom i Forbrugerrådet TÆNK.

En del af stigningen skyldes moms, der lægges på i butikken, men som grafikken her viser, sker den største prisforøgelse hos eksportøren – i dette tilfælde firmaet Scanfish.

Som grafen viser, stiger prisen eksplosivt, fra eksportøren køber fisken på auktionen, til den lander i supermarkedets køledisk.

Scanfish har ikke ønsket at stille op til interview, men oplyser til Kontant, at prisstigningen blandt andet skyldes, at kun 35 procent af hver rødspætte kan bruges til fileter, og at alene pakningen koster 19,5 kr. kiloet.

Firmaet ønsker ikke at oplyse, hvad de tager for fileten, når de sælger den videre, men fortæller, at de har en fast prisaftale med supermarkederne.

Fisken fra Scanfish sælges blandt andet i Rema1000 og Føtex. Ingen af de to supermarkeder har ønsket at stille op til interview, men Dansk Supermarked, der ejer Føtex, oplyser, at fisk er blandt de produkter, de tjener mindst på, og at det altid er prisen hos leverandøren, der afgør prisen i køledisken.

Forbrugeren må leve med den pris der er

Hos fiskeindustriens brancheforening, Danish Seafood Association, afviser formand Peter Bamberger, at et eller flere led i kæden tager sig for godt betalt. Han mener, at prisen alene afspejler omkostningerne ved at håndtere fisken.

- Som det er i dag, er det ikke de enkelte led, der tjener pengene. Det er omkostningerne forbundet med at drive en fødevarevirksomhed og leve op til de krav, der stilles fra Fødevarestyrelsen, der koster. Det er et stort, stort problem for de enkelte led, at de har så store omkostninger, siger Peter Bamberger.

Han afviser også, at systemet kan effektiviseres, eller at der kan spares et led og på den måde gøre fisken billigere.

- Jeg tror ikke, man kan sænke priserne yderligere. Jeg tror, forbrugerne skal glæde sig over, at de kan købe frisk fisk, og så må de leve med den pris, der nu engang er. Men at man skulle kunne springe et led over og gøre det meget billigere, det tror jeg ikke på, siger Peter Bamberger.

Én ting er prisen på fiskefileter, der kræver en del bearbejdning, før de kan sælges. Men Kontant har også undersøgt markedet for flåede rødspætter, der kun bliver renset og flået, og det viser sig, at prisstigningen her er lige så voldsom.

Se ”Kontant Special: Fra kutter til køledisk” i aften 21.55 på DR1.

Facebook
Twitter