Prisen på kræftmedicin stiger med over 3.000 procent

Udenlandske medicinalvirksomheder har øget priserne på livsnødvendig kræftmedicin med flere tusinde procent. De to selskaber har ikke engang selv udviklet medicinen.

En prisstigning på 3200 procent skyldes, at et Apotek i Glostrup ikke længere må producere pillen, da det franske selskab Laboratoires CTRS har fået markedsføringstilladelsen i EU til at sælge medicinen. (© Danmarks Radio)

Før kostede piller til behandling af blandt andet knoglemarvskræft 4,65 kroner stykket. I dag koster de 149 kroner stykket. En prisstigning på hele 3.200 procent.

Prisstigningen skyldes, at et Apotek i Glostrup ikke længere må producere pillen, da det franske selskab Laboratoires CTRS har fået markedsføringstilladelsen i EU til at sælge medicinen. Laboratories CTRS kalder medicinen for Neofordex.

Begge piller indeholder 40 mg dexamethason og har været brugt på danske hospitaler i flere år i Danmark. De bliver blandt andet brugt på hæmatologisk afdeling på Aalborg Universitetshospital, hvor Birgitte Klindt Poulsen er overlæge.

- Vi vil gerne tage ny medicin i brug, men den skal være til gavn for patienterne. Enten i form af en bedre effekt eller i form af færre bivirkninger. Men det ser vi ikke her, hvor indholdsstoffet i det nye lægemiddel er det samme som i det gamle, siger hun til forbrugerprogrammet Kontant.

”3.000 procent er urimeligt”

Hos Laboratoires CTRS forklarer man den markante prisstigning med, at man ikke kan sammenligne deres omkostninger med Glostrup Apotek.

- Neofordex er et registreret lægemiddel, som har været igennem en grundig undersøgelse af European Medicines Agency. Derfor kan det ikke sammenlignes med ikke godkendte farmaceutiske præparater, der laves på hospitaler eller apoteker, og som ikke er udviklet eller fremstillet ud fra samme standarder, skriver de i en mail til Kontant.

De øgede krav til Neofordex, kan dog ifølge overlæge Birgitte Klindt Poulsen ikke retfærdiggøre at tage så meget for Neofordex.

- Jeg synes det er frustrerende. Jeg kan godt forstå, at det skal være lidt dyrere, end den pris Glostrup Apotek kan producere pillerne til. Men jeg synes, en stigning på 3000 procent er urimelig, siger hun.

Dexamethason er ikke et enestående tilfælde. Inden for de seneste år har der også været kraftige prisstigninger på anden kræftmedicin. De hedder Leukeran og Alkeran og produceres af det sydafrikanske firma Aspen Pharma.

Medicinalfirmaer opnår monopollignende status

Leukeran og Alkeran bruges til behandling af blandt andet lymfeknudekræft og leukæmi. Aspen Pharma opkøbte rettigheder til de to præparater af et andet medicinalfirma, hvorefter de har hævet priserne med henholdsvis 550 procent for Alkeran og 819 procent for Leukeran fra 2012 til 2016.

Det kunne de gøre, fordi der ikke er andre firmaer, der producerer de to former for kræftmedicin. Det kan give firmaet en monopollignende status på markedet ifølge investeringsanalytiker Søren Løntoft Hansen. Han mener, at firmaer bør belønnes, hvis de rent faktisk opfinder eller videreudvikler medicin, men har ellers ikke meget til overs for Aspen Pharmas fremgangsmåde.

- Jeg synes faktisk, at det er amoralsk at hæve priserne betragteligt på midler, der er tudsegamle, siger Søren Løntoft Hansen.

37,5 millioner i bøde

Prisstigninger i Danmark er endda milde i forhold til dem, som Aspen Pharma har indført i andre lande. Ifølge spanske aviser har de hævet priserne på Leukeran med hele 4000 procent i Spanien. I Italien med 1500 procent. Aspen Pharma ønsker ikke at stille op til et interview med Kontant, men de har sendt et skriftligt svar på mail.

- Disse præparater havde ikke gennemgået en prisstigning i mere end 50 år før den pågældende prisstigning. På baggrund af den exceptionelt lave oprindelige pris er det vildledende at referere til procentvise stigninger. Vi har udført omfattende arbejde både med produkternes aktive stoffer og den færdige dosisform, skriver Aspen Pharma.

De italienske myndigheder mener dog ikke, at Aspen Pharma har haft omkostninger, der kan retfærdiggøre prisstigningen på 1500 procent.

- Aspen Pharma har ikke leveret nogen research, udvikling eller yderligere omkostninger. Præparaterne var præcis de samme som før, siger Alessandro Noce fra den italienske konkurrencemyndighed AGCM.

Derfor har de givet Aspen Pharma en bøde på 37,5 millioner kroner for at udnytte deres markedsposition til at afpresse myndighederne.

- Vi har modtaget et brev fra Aspen, hvor der klart og tydeligt stod, at hvis vi ikke accepterede prisstigningerne inden for få måneder, ville de stoppe med at levere præparaterne i Italien, siger Alessandro Noce.

Aspen Pharma anerkender dog ikke dommen og vil appellere den.

- Aspen forhandler ikke truende eller med en intention om urimeligt at presse sundhedsmyndighederne til at acceptere prissætningen af medicin, skriver Aspen Pharma.

Se mere om de markante stigninger på kræftmedicin i Kontant torsdag kl. 21:00.