Psykolog om Casper Rieper-Holm: Han gør hvad der skal til for at overleve

Sådan lyder en del af forklaringen på, hvorfor den berygtede svindler lever og handler, som han gør

De seneste uger har Kontant jagtet svindleren Casper Rieper-Holm på den spanske solkyst.

Manden har svindlet og bedraget sig gennem livet i over 15 år, og han har snydt så mange mennesker og firmaer, at han ikke længere har tal på, hvor mange det drejer sig om. Han er konstant på flugt og skjuler sig i en mindre, spansk provinsby nær Málaga, hvor Kontant finder ham.

Men hvad er det egentlig for et menneske, der kan leve sådan et liv?

- Det er en person, der oplever sig selv som værende på flugt, og så er det tilladt at gøre alt. Man tænker ikke så meget over tingene, men gør det der skal til for at overleve, og så må det have de konsekvenser, det får. Så man oplever sig selv som berettiget i det, man gør, siger professor i psykologi Henrik Høgh-Olsen i programmet Formiddag på 4'eren.

Kan ikke lade være med at lyve

Henrik Høgh-Olsen understreger, at han ikke har mødt Casper Rieper-Holm, og derfor kan han ikke komme med en regulær diagnose. Men Kontants optagelser giver ham et klart billede af en impulsstyret mand, der ikke lever efter det samme moralske kompas som flertallet. Han lyver uden problemer og er i stand til at holde løgnen kørende i lang tid. Dermed bryder han med den tillid, der ifølge Henrik Høgh-Olsen er helt afgørende for, at vi mennesker kan fungere sammen.

- Hele samfundet er baseret på tillid. Vi stoler på hinanden, fordi alting hører op, hvis vi ikke kan det. Men der er nogle mennesker, der kommer til verden med brister, der gør, at de er i stand til at lyve bedre end andre uden at få dårlig samvittighed, siger Henrik Høgh-Olesen.

Casper Rieper-Holm er da også tidligere beskrevet som en fantast i forbindelse med en retssag, hvor han i øvrigt blev fundet egnet til straf.

- Fantasten hører hjemme under dyssociale personlighedsforstyrrelser. Det, man i gamle dage kaldte for psykopater. En fantast er en mytoman, altså en lystløgner, der har en sygelig trang til at opdigte historier og booste sit eget ego ved at smykke sig med lånte fjer. Det er simpelthen en person, der ikke kan lade være med at lyve, siger Henrik Høgh-Olesen.

Det skal du være opmærksom på

Flere seere har skrevet til Kontant, fordi de undrer sig over, at Casper Rieper-Holms ofre tror på det, han siger og falder for hans historier. Faktum er bare, at det er sker for rigtig mange mennesker, og man skal huske på, at han er ekspert i det han gør.

- Det, der karakteriserer en blændende svindler er, at han formår at læse mig. Han serverer netop det for mig, jeg ønsker at høre. Typer som ham er i allerhøjeste grad i stand til at læse os andre, og derfor kan de fodre os med det, vi ønsker at høre, siger Henrik Høgh-Olesen.

Det er derfor svært at opdage, at man bliver svindlet, før det er for sent. Men opstår følelsen af, at noget er for godt til at være sandt, skal man være på vagt.

- Personer af denne type er som regel for charmerende og for glatte, og det går som regel for stærkt. De kan næsten ikke vente med alt det gode, de vil gøre for en, siger Henrik Høgh-Olesen.

Se "Kontant: På jagt efter den forsvundne svindler 2:2".

KONTAKT REDAKTIONEN

Format: PNG, JPG, PDF, DOC og DOCX.
Max. 5 MB