Så dårlig er sikkerheden, når du handler brugt

Storsvindler viser, hvordan han gør, og hvor dårlig sikkerheden er på nettets markedspladser.

Vi danskere handler med hinanden på nettet som aldrig før, men når penge skifter hænder, er der risiko for bedrageri, og det udnytter skruppelløse svindlere.

I 2019 fik politiet knap 10.000 anmeldelser om såkaldt samhandelsbedrageri, og det er det suverænt største sagsområde inden for it-relateret økonomisk kriminalitet. Det fremgår af en analyse fra LCIK - Politiets Landsdækkende Center for It-relateret økonomisk kriminalitet.

En af dem, der har bidraget massivt til statistikken, er manden i videoen herover. Han har gennem flere år svindlet sig til voldsomme beløb på DBA og Facebook.

- Jeg kom ind i det, ved at jeg skyldte penge til nogle personer, man ikke skal skylde penge til. Så lavede vi nogle annoncer med ting på DBA og Facebook via falske profiler. Der fandt vi hurtigt ud af, at vi kunne lave rigtig mange penge på relativt kort tid, fortæller han.

Svindel sat i system

Sammen med en bekendt har han sat svindlen i system og kan efter eget udsagn svindle sig til over 100.000 kroner på en god måned.

- Jeg har fået rigtig mange penge ud af det, og jeg har brugt de fleste af dem. Det er fedt at være en stor kanon og have masser af penge, men der er også en bagside af medaljen. Hvis du træder forkert, får du hurtigt problemer, fortæller han.

Han vil gerne lægge kriminaliteten bag sig og har indvilget i at vise DR’s forbrugerprogram Kontant, hvor nemt det er at oprette annoncer og svindle sig til penge på DBA. Det eneste, han skal bruge, er en telefon og et taletidskort.

- Som regel har vi fem-seks telefoner kørende på samme tid. Så kan jeg bare gå i gang og lave ti forskellige annoncer på samme konto. De personer, jeg skriver med, kan jo ikke se, at jeg også skriver med andre, så jeg kan køre tre, fire handler igennem, før det bliver meldt til DBA. De opdager det først efter 14 dage eller tre uger. Det er meget nemt, og det er nemme penge, siger han.

Det kan ske, at DBA beder om NemID-validering, men det sker langt fra hver gang, og sker det, skaffer han et NemID via sine kontakter i det kriminelle miljø.

En enkelt gang har han dog været tiltalt for bedrageri, men af dommen fremgår det, at han blev frifundet, da retten ikke fandt, at beviserne var stærke nok.

Politiet: Anmeld alle sager

Det er ellers typer som den anonyme DBA-svindler og sager med mange ofre, der har politiets primære opmærksomhed.

- Vi forsøger først og fremmest at stoppe de kriminelle, der svindler mange forskellige ofre. Det er der, vi mest effektivt kan gøre en forskel for flest mulige, fortæller Roland Klein, der er afdelingsleder i LCIK.

For at han og kollegaerne kan gøre deres arbejde, er de afhængige af, at sagerne bliver meldt til politiet – uanset hvor få penge, det drejer sig om.

- Beløbets størrelse er ikke væsentligt. Alle sager vil blive efterforsket, og det, som er et mindre beløb for nogle, vil være et betydeligt beløb for andre. Så jeg vil altid opfordre til, at man anmelder det til politiet, hvis man mener, man har været udsat for bedrageri, siger Roland Klein.

Ung mand tiltalt for bedrageri for knap 200.000 kroner

En lang række anmeldelser har netop ført til, at en ung mand fra Vestjylland nu er tiltalt for knap 100 forhold om bedrageri primært via Facebook til et samlet beløb på næsten 200.000 kroner.

Kontant kommer på sporet af manden ved navn Simon, da flere af hans ofre kontakter redaktionen og fortæller, at de er blevet snydt af ham på Facebook.

En af dem er Hannah Lykke, der er ivrig fotograf i sin fritid og derfor ofte køber kameraudstyr.

Hannah Lykke havde sparet sammen, for at købe et nyt objektiv.

- Jeg er studerende og har ikke råd til at købe nyt udstyr, så alt er købt brugt, fortæller hun.

Hannah Lykke efterlyste et kameraobjektiv på Facebook og blev kontaktet af Simon, der sjovt nok havde lige det, hun ledte efter.

- Jeg takker ja og overfører 5.000 kroner på MobilePay, fortæller Hannah Lykke.

Simon skriver, at pakken er sendt, men da den ikke kommer frem, bliver Hannah Lykke mistænksom. Hun undersøger Simon nærmere og opdager, at mange andre har haft lignende oplevelser med ham.

- Efter jeg finder ud af det og tænker tilbage på vores samtaler, kan jeg godt se, at han er virkelig øvet i det, og han er virkelig god til at skjule sine spor. Jeg bliver meget ked af det, for det er alle de penge, jeg har sparet sammen. Jeg forstår ikke, at man kan være sådan over for andre mennesker, siger hun.

Svindlen fortsætter trods tiltale

Af anklageskriftet fremgår det, at Simon i april 2020 bliver tiltalt for 79 forhold om bedrageri, og at der hen over sommeren kommer yderligere 20 forhold til.

Men i flere Facebook-grupper ser det ud til, at han trods tiltalen stadig er aktiv og svindler dem, han kan, i efteråret 2020.

Kontant opretter derfor en annonce på Facebook i en privat persons navn og efterlyser en brugt iPhone. Kort efter skriver Simon, at sådan en telefon har han til 1.500 kroner.

Han foreslår, at vi overfører halvdelen af pengene straks og resten, når vi har modtaget telefonen. Vi overfører 750 kroner, men telefonen kommer aldrig.

Pengene er gået til ludomani

Til sidst ringer Kontants vært, Jacob Kragelund, til Simon og fortæller, at det er Kontant, han har handlet med og spørger, om han overhovedet har sendt telefonen?

- Nej, det har jeg ikke. Jeg er virkelig også ked af det. Undskyld, lyder svaret.

Men hvad med det kameraobjektiv, han solgte til Hannah Lykke. Havde han sådan et objektiv?

- Nej, det havde jeg ikke. Det er en træls og ærgerlig historie, desværre, siger Simon.

Han forklarer - ligesom den anonyme DBA-svindler - at han begyndte at svindle på grund af gæld.

- Jeg var i nogle lånegrupper, hvor jeg tog nogle lån på grund af ludomani og blev presset rigtig langt ud. Jeg kan jo ikke sige så meget andet, end at det på ingen måde er i orden. Jeg er ked af det, og jeg vil gøre, hvad jeg kan for at rette op på det, siger Simon.

Han har betalt de 750 kroner tilbage til Kontant, ligesom Hannah Lykke indtil videre har modtaget 600 kroner af de 5.000, han snød hende for.

Simon er efterfølgende blevet varetægtsfængslet, men hans sag har endnu ikke været for retten.