Sådan tjekker du om en hvalp er importeret

Prisen, stedet du køber hvalpen, og de papirer, der følger med, skal være i orden.

Det er et godt tegn, hvis du kan se hvalpen sammen med tæven. (Foto: Micha Klootwijk © MyImages - Micha Klootwijk)

Hundehvalpe handles i stort omfang blandt private hundeejere.

Det er der ikke noget galt med, hvis forholdene er i orden, og lovgivningen overholdt.

Men ofte sælges ulovligt, importerede hvalpe, og som Kontant viste i programmet "På sporet af hvalpesmuglere", risikerer køberen at støtte illegal import og hvalpefabrikker. Ofte vil disse hvalpe være syge og må aflives eller skal gennemgå bekostelige behandlinger hos dyrlægen.

Samtidig opfordrer myndighederne potentielle købere til at sikre sig, at de køber hund under ordnede forhold.

Og der er flere ting, du skal tjekke, hvis du vil undgå at komme hjem med en ulovligt importeret hvalp.

Det skal du være opmærksom på:

  • Vær kritisk hvis hvalpen er meget billig. Spørg ind til arvelige sygdomme og se dokumentation for at hvalpens forældre er testet, samt resultat.
  • Køb ALDRIG en hvalp på en parkeringsplads fra et bagagerum. Sørg altid for at have set hvor hvalpen kommer fra og er opvokset.
  • Kan du ikke se hvalpen sammen med tæven, kan det være et tegn på, at den er importeret.
  • Vær opmærksom på, om hvalpen har alle de relevante papirer, såsom registreringsattesten fra Dansk Hunderegister, en vaccinationsattest og evt. stamtavle - alle i original udgave, ikke fotokopier.
  • Sørg for at tjekke, at der er fuldstændig overensstemmelse mellem chipnumrene på alle de papirer og attester, der følger hvalpen.
  • Ifølge hundeloven skal alle hunde være id-mærket og registreret i Dansk Hunderegister, inden de er otte uger gamle. I Danmark bliver hunde typisk mikrochippet. Id-nummeret i alle danske chip starter med cifrene 208. Nummeret skal fremgå af registreringsattesten fra Dansk Hunderegister.
  • Hvis den hvalp, du ønsker at købe har et pas fra et andet land end Danmark, er den sikkert ikke født og opdrættet i Danmark. I den forbindelse er det en god idé at undersøge, om den er lovligt indført til Danmark.
  • Tjek, at hvalpen er sundhedstjekket og vaccineret af en autoriseret dyrlæge. Kig I hundens dyrlægebog om det en dansk dyrlæge, der har skrevet under. Hos Fødevarestyrelsen kan du få oplyst, om dyrlægen er autoriseret.
  • Er hunden importeret og alt virker ok, så spørg om at se en importtilladelse.

Kilde: Dyreværnet og tjekhvalpen.dk