Se listen: Otte ud af ni olivenolier dumper i test

En analyse fra Fødevarestyrelsen afslører, at mange olivenolier ikke lever op til kravene for klassificeringen ”ekstra jomfruolivenolie”.

Køber du den dyre ekstra jomfruolivenolie for at få olivenolie af fineste kvalitet? Så er der risiko for, at du er blevet snydt. Mange ekstra jomfruolivenolier i de danske butikker er nemlig slet ikke så ædle, som de udgiver sig for.

Fødevarestyrelsens rejsehold har udtaget ni flasker, der sælges som værende ekstra jomfruolivenolie og analyseret og vurderet indholdet. Dels ved laboratorieanalyser og dels ved en grundig smagstest.

Kun ét af produkterne viste sig faktisk at være ekstra jomfruolivenolie. Det var Rocchi Olie Extra Vergine di Oliva fra Salling Group.

De resterende var blot jomfruolivenolie og dermed af ringere kvalitet end angivet på flasken.

Her kan du se, hvilke otte olier der dumper, og få producentens svar:

1

Urtekram Estate Extra Virgin Olive Oil

Klassificeret i test som jomfruolivenolie.

Trods Fødevarestyrelsen resultater hævder Midsona, der ejer Urtekram, fortsat, at deres produkt er ekstra jomfruolivenolie.

- Vores olivenolie fremstilles af førsteklasses økologiske oliven, og vi anvender kun olie fra det første pres, skriver administrerende direktør Peter Overgaard i en mail til Kontant.

Ifølge Peter Overgaard bliver alle partier olivenolie testet inden salg, men på baggrund af Fødevarestyrelsens analyse har de nu trukket det dumpede parti tilbage.

Det er ikke første gang, der har været problemer med Urtekrams olivenolie. Samme produkt dumpede, da Fødevarestyrelsen testede ekstra jomfruolivenolier i 2017.

2

La Espanola Ekstra Jomfru Olivenolie

Klassificeret i test som jomfruolivenolie.

I Coop afviser kvalitetschef Malene Teller-Blume, at deres produkt blot er jomfruolivenolie.

- Efter vores bedste overbevisning er der tale om ekstra jomfruolivenolie, siger hun.

I to ud af tre test levede olien ikke op til kvalitetskravene for ekstra jomfruolivenolie, og derfor dumper produktet.

- Det tager vi selvfølgelig til efterretning. Vi har også accepteret det og trukket varen tilbage fra vores butikker, forklarer Malene Teller-Blume.

Også Coop dumpede i Fødevarestyrelsens test i 2017. Coop ejer Irma, og dengang var det Irmas ekstra jomfruolivenolie, den var gal med.

3

Økologisk Oliven Olie – Ekstra Jomfru

Klassificeret i test som jomfruolivenolie.

Hos Rømer, der står bag olien, lyder forklaringen, at deres leverandørs målinger viser, at der er tale om ekstra jomfruolivenolie.

- Vi er fortvivlede over, at vores ekstra jomfruolivenolie ikke bliver godkendt i Fødevarestyrelsens kontroller. Vi har som virksomhed gjort, hvad vi kunne for at sikre den bedste kvalitet til vores kunder, siger indkøber hos Rømer Benny Jensen.

En ekstra jomfruolivenolie fra Rømer dumpede også i Fødevarestyrelsens test i 2017.

- Nu er vi blevet kontrolleret to gange og fået underkendt vores produkt. Hvis en tredje test af vores ekstra jomfruolivenolie også viser, at vores produkt ikke består, så stopper vi med at sælge olivenolie, lyder det fra Benny Jensen.

4

Monini Delicato Ekstra Jomfruolivenolie

Klassificeret i test som jomfruolivenolie.

Haugen-Gruppen forklarer resultatet med, at deres ekstra jomfruolivenolie kan have ændret sig, siden den blev presset.

- Vi er ikke i tvivl om, at vi har solgt ekstrajomfruolivenolie, da den afgik fra produktionen. Olivenolie forandrer sig over tid. Derfor er vi i dialog med producenten om at få mørkere emballage, da varen er lysfølsom, siger managing director i Haugen-Gruppen Henrik Andersen.

Han oplyser desuden, at de har fjernet den produktion, Fødevarestyrelsen har testet, og at de overvejer at droppe ”ekstra” på alle Delicato-produkter.

5

Taigetos Extra Virgin Olive Oil

Klassificeret i test som jomfruolivenolie.

Hael ApS, der står bag olien, er i dag under konkurs, men tidligere har ejeren oplyst over for Kontant, at Fødevarestyrelsen opbevarede produktet uhensigtsmæssigt, da de transporterede det til laboratoriet i Spanien.

- Der er ikke noget galt med vores produkt. Fejlen ligger hos Fødevarestyrelsen, som ikke har behandlet olien ordentligt under transporten. Hvis den bliver opbevaret under for varme forhold, mister olien sin smag lige med det samme, forklarede ejer Hayrettin Elmali.

6

Kristal Extra Virgin Olive Oil

Klassificeret i test som jomfruolivenolie.

I Vatan Bazar i Brønshøj kan ejer Malek Yakubi ikke forklare, hvorfor flaskens indhold ikke stemmer overens med etiketten.

- Jeg ved ikke, hvorfor det kun er jomfruolivenolie. Jeg har ikke forstand på det, og det er ikke mig, der producerer det. Jeg sælger det bare. Men min leverandør siger, at oliens kvalitet kan falde, hvis den udsættes for lys, siger han.

Efter Fødevarestyrelsens test har han fjernet olien fra hylderne.

7

Svansø Ekstra Jomfru Oliven Olie Classico

Klassificeret i test som jomfruolivenolie.

Kontant har forsøgt at få en kommentar fra Scandic Food, der står bag olien. Scandic Food dumpede også tilbage i 2017. Scandic Food er dog ikke vendt tilbage på Kontants henvendelse.

8

Olivenolie Mild – Ekstra Jomfru Olivenolie

Klassificeret i test som jomfruolivenolie.

Kontant har også forsøgt at få en kommentar fra Biogan, som både dumpede i år og tilbage i 2017. Biogan er dog ikke vendt tilbage på Kontants henvendelse.