Segboards skyld i alvorlige brandulykker

Der er sket flere fatale ulykker med segboards i udlandet, fordi balancebrætterne bryder i brand.

Et segboard er på mange børn og unges ønskeliste.

Det er et elektrisk balancebræt, som kendte teenageidoler har promoveret på Youtube, og det kan efterhånden købes i en lang række større butikskæder og internetbutikker i Danmark.

Men den sjove dille er ikke helt ufarlig.

Det er en utrolig farlig brandkilde, der ikke er til at kontrollere, og det er umuligt at slukke branden selv.

- Det vil brænde voldsomt, før du får muligheden for at slukke den, forklarer brandefterforsker Andrew Vaughan-Davies fra London Fire Brigade.

Han har set flere brandulykker i London i Storbritannien, der er forårsaget af segboards.

Senest måtte to unge mænd hoppe ud fra et vindue på første sal for at redde livet, da et segboard brød i brand.

Batteriet er ikke sikkert

Ifølge Andrew Vaughan-Davies opstår branden i batteriet, fordi mange segboards sælges med batterier af dårlig kvalitet.

Batteriet bliver overophedet, for eksempel under opladning, og det får det til at bryde i brand og eksplodere.

- Jeg har aldrig set et produkt komme på markedet så hurtigt, og som tilsyneladende er så farligt, siger Andrew Vaughan-Davies.

100.000 segboards tilbageholdt

Den britiske myndighed National Trading Standards kontrollerer produktsikkerhed, og her har man tilbageholdt op mod 100.000 segboards, der er kommet ind over de britiske grænser.

- Vores seneste data viser, at cirka 88 procent af de segboards, vi har undersøgt ved grænsen, blev vurderet til at være farlige, fortæller Carol Garrett, teamleder fra National Trading Standards.

Derfor er rigtig mange segboards nu blevet destrueret og flere store butikskæder som Tesco og John Lewis har stoppet salget af segboards på grund af mistanken om brandfare.

Kan også være solgt i Danmark

Der er ikke kun tale om én enkelt model eller ét bestemt mærke, der er brandfarligt.

I Storbritannien var det en lang række forskellige mærker – både dyre og billige – der dumpede i kontrollen. Ifølge Carol Garrett kan de farlige segboards, der typisk importeres til EU fra Kina, lige så vel være solgt i Danmark.

- Når først produkterne kommer ind over grænsen til for eksempel gennem Rotterdam, så kan de cirkulere frit i Europa, forklarer Carol Garrett.

Forbrugerprogrammet Kontant har købt et segboard i Danmark, som minder om en af de typer segboards, der har været omtalt i de udenlandske medier i forbindelse med brandulykker. Det kommer i en kasse med navnet ”Smart Balance Wheel”.

Kontant fik testet segboardet af en uvildig ekspert i el-sikkerhed, der kom frem til, at segboardet var både brand- og livsfarligt.

Der mangler kontrol

- Jeg ville nok pakke det sammen og gå ned og få pengene tilbage, da det er et decideret livsfarligt produkt at anvende, siger ingeniør Kim Boll, der har testet segboardet for Kontant.

I Danmark er det Sikkerhedsstyrelsen, der kan kontrollere, om de produkter virksomhederne sælger, nu også er sikre.

Ifølge Sikkerhedsstyrelsen har de igangsat en markedskontrol, der skal afsløre, om der er et mere udbredt problem med segboards på det danske marked.

Det er da også den eneste måde at komme problemet til livs, mener Kim Boll, der har arbejdet med el-sikkerhed og CE-mærkning i snart 30 år.

- Det eneste vi som forbrugere kan gøre er at håbe på, at der er en kontrol, og at de farlige produkter bliver fjernet fra markedet, siger Kim Boll.

Se mere om farlige segboards i Kontant i aften kl. 21.00 på DR1

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1108146422569214

Facebook
Twitter