Sexafpresning over nettet breder sig

Kriminelle udnytter, at danskere via datingsider leder efter kærlighed, flirt og sex. Bagmændene lokker nøgenfotos eller sexvideoer ud af folk. Det afslørende materiale bruges til afpresning.

I torsdagens udgave af Kontant på DR1 kan du blandt andet høre historien om en kvinde, der blev afpresset. Se en del af kvindens historie i klippet her.

Mere end en halv million danskere leder efter kærlighed, flirt og sex over internettet.

Men det sker, at kriminelle bagmænd kontakter danskerne på sex- og datingsider, typisk under dække af, at de også leder efter en ny partner.

Samtalen fortsætter typisk på Skype, og her får de kriminelle lokket nøgenfotos og sexvideoer ud af intetanende ofre.

Derefter truer de med at offentliggøre det intime materiale, hvis ikke ofrene betaler et større beløb.

Der har været 50 sager i 2015

Den nye form for sexafpresning over nettet kaldes sextortion og er et fænomen, der er begyndt at brede sig i mange lande.

I Danmark har politiet kendskab til 50 sager i løbet af 2015, men det antages, at der er et stort mørketal.

Frygt og skam gør, at ofrene ikke melder sagen til politiet. Hos Interpol, der står for efterforskningen af langt de fleste sextortion-sager, vurderer man, at der på verdensplan er tale om hundredetusinde ofre.

Ofre: Mit liv er ovre

I England driver Wayne May frivilligt hjemmesiden Scamsurvivors, hvor han hjælper folk, der er havnet i kløerne på skruppelløse afpressere.

Hver måned får han henvendelser fra cirka 600 ulykkelige mænd og kvinder, der frygter, at deres nøgenfotos eller sexvideoer skal ende i forældrenes eller chefens mailboks.

- Folk kommer til os og siger: Mit liv er ovre. Hvis den video kommer ud, så kan jeg ligeså godt tage mit eget liv, fortæller Wayne May til værten, Jakob Illeborg, på forbrugerprogrammet Kontant.

Ofre i udlandet har begået selvmord

Det har også været den dramatiske afslutning for flere sextotion-ofre i udlandet. Sexafpressernes hårde metoder har drevet flere sårbare, unge mennesker til at begå selvmord.

Klinisk sexolog Jesper Bay-Hansen behandler ofre for sextortion i sin klinik, og det kommer ikke bag på ham, at den form for kriminalitet kan drive nogen helt derud, hvor de tager deres eget liv.

- Som offer for sextortion bliver der talt til livets sværeste følelser. Det vil sige tristhed, skam, skyld og frygt for de konsekvenser, det vil have, hvis det intimiderende materiale bliver offentliggjort, siger han.

Dansk kvinde blev afpresset

En dansk kvinde, som ønsker at være anonym, har for nylig været udsat for sexafpresning.

Kvinden fik kontakt til en amerikansk soldat via en datingside. Efter en længere brevudveksling overførte hun først 100.000 kroner til ham for at hjælpe med en flytning. Et såkaldt romancescam.

Senere lokkede han hende til at sende et par nøgenfotos. Kvinden tænkte, at det var for at muntre ham op i hans ensomhed.

Men kort tid efter forsøger soldaten at afpresse hende. Hvis ikke hun betalte et stort beløb, ville han sende de intime fotos til hendes eksmand, facebookvenner og hendes arbejde.

Da kvinden nægtede at betale, sendte soldaten straks billederne til tre lukkede Facebookgrupper. Heldigvis var der ingen medlemmer af Facebook-grupperne, der fordømte kvinden. Faktisk var der mange, der bakkede op om kvinden i den svære tid.

- Jeg synes, at andre skal vide, at der er opbakning at hente. Jeg fik rigtigt mange søde beskeder tilbage, og det varmede mig. Jeg blev ikke "dømt" af nogen, siger kvinden til Kontant.

Organiserede bander står bag sextortion

Kim Aarenstrup fra Danmarks National Cyber Crime Center fortæller, at der ofte er tale om organiseret kriminalitet i forbindelse med sextortion.

Bander i fattige lande organiserer sig i små ”call centre” med internetforbindelse, hvorfra de finder og scammer folk fra hele verdenen.

- Det foregår i fattige lande, hvor bander, der førhen gjorde sig i narkosalg eller andre former for fysisk kriminalitet, nu bevæger sig over til internetkriminalitet, siger han.

Denne viden fik man blandt andet, da Interpol I 2014 anholdte en organiseret sextortion-gruppe på Filippinerne. 58 mennesker blev anholdt. Herudover fandt man tavler, der beskrev arbejdsfordelingen mellem sexafpresserne, papirer på potentielle ofre og tavler, hvor de ansatte kunne kåres til månedens bedste afpresser.

- Man samler en gruppe under usle forhold, og så sidder bagmændene ellers ved hver deres computer i små båse og leder efter potentielle ofre på datingsider og de sociale medier, fortæller Kim Aarenstrup.

Sexafpresning er en indbringende forretning

Afpresserne, der sidder i de organiserede grupper og har specialiseret sig i sexafpresning, kan snyde helt op til 30-40 uskyldige hver eneste dag.

Det gør kriminalitetsformen særdeles indbringende for de, der står bag. I en sag fra Filippinerne førte afpresningen til en fortjeneste på 1.2 mio. dollars på et år.

- Der er ingen tvivl om, det har været lukrativt for bagmændene. Specielt eftersom afpressere primært er lokaliseret i fattige lande, hvor selv 1000 kroner er enormt mange penge, siger Kim Aarenstrup.

De beløb, der opkræves, er typisk mellem 1000 og 5000 kroner, men ofte fortsætter afpresningen, selv efter ofrene har betalt.

Både Wayne May fra Scamsurvivors og Kim Aarenstrup fra National Cyber Crime Center råder derfor folk til ikke at betale afpresseren, men i stedet anmelde sagen og få hjælp til at håndtere sagen.

Se mere om sexafpresning over nettet i Kontant torsdag klokken 21.00 på DR1.