Skinkepålæg skal ikke komme fra skinken

En lovændring i 2008 gør, at du ikke kan regne med, at den skinke du spiser i dag, reelt kommer fra skinken på grisen.

De runde skiver skinke i midten er sammensat af stykker af kød, mens de øvrige stykker er regulære skinker fra grisens bagparti.

Hvis du spiser kødpålæg, har du med stor sandsynlighed spist noget, der var ”sammensat af stykker af kød” – for eksempel skinke.

For meget af det skinkepålæg, vi køber i supermarkederne, er sammensat af stykker af kød, men sælges som ”skinke”.

- Det har ikke noget med skinke at gøre. Det er kødstykker, der er sat sammen på en eller anden måde, siger Leif Laustsen, der er formand for Danske Slagtermestre.

Han mener ikke, det er i orden at sælge sammensat kød med betegnelsen ”skinke”.

- Forbrugerne bliver snydt, så vandet det driver. Jeg synes, det er fup og fidus, for det har intet med en røget skinke at gøre. Muligvis er det skinkestykker, der er i, men det er jo ikke et stykke reelt skinke, siger han.

Når det kommer til lovgivningen, er der imidlertid intet at komme efter. Det er fuldt lovligt at sælge produkter sat sammen af svinekød under betegnelsen ”skinke”, så længe betegnelsen ”sammensat af stykker af kød” klart fremgår af emballagen.

’Hæmmende for produktudviklingen’

Det står som regel med småt bag på pakken, hvis man tager sig tid til at se efter.

Tidligere skulle produkter med betegnelsen ’skinke’ komme fra grisens bagparti, og der skulle være ”en klar identificerbar muskelstruktur på kødet”.

Men i 2008 ændrede politikerne lovgivningen og skrottede den såkaldte ’Kødproduktbekendtgørelse’ til gavn for industrien.

- Bekendtgørelsen om kødprodukter blev ophævet pr. 16. juni 2008, idet den blev fundet utidssvarende og hæmmende for produktudviklingen, hedder det i en rapport fra Fødevarestyrelsen.

Det er slet ikke tydeligt

Med ændringen fik industrien altså videre rammer for, hvad der kan kaldes skinke, og du kan ikke længere forvente, at skinken, du spiser, stammer fra skinken på grisen. Det møder kritik i Forbrugerrådet Tænk.

- Hvis du køber et produkt, som er skinkepålæg eller kyllingepålæg eller kalkunbryst, vil du forvente, at det er hele stykker kød, der er skåret i skiver, for det er det, navnet signalerer, siger seniorrådgiver i Forbrugerrådet Tænk, Camilla Udsen.

Hun mener ikke, at det er tilstrækkeligt at skrive bag på pakken, at der er tale om sammensatte stykker af kød.

- Det ligner hele stykker kød, så det er slet ikke tydeligt, at det er det, man har gjort, siger hun.

En vurdering om du bliver snydt

I Fødevarestyrelsen understreger kontorchef for Kemi & Fødevarekvalitet Henrik Dammand, at forbrugerne som udgangspunkt ikke må købe noget, de tror, er noget andet, og at skinke altså bør være skinke.

- Det er et sundt princip, at skinke er skinke, og det er også hovedoverskriften, at skinke skal komme fra en gris og overvejende bestå af kødstykker fra grisens bagparti, siger han.

Men ét er principper, noget andet er regler og lovgivning, og der er ikke længere krav om, at skinke skal skæres fra grisens bagparti.

- Det er en vurdering fra sag til sag, om vi mener, at kunderne bliver snydt, siger Henrik Dammand.

DR's forbrugerprogram Kontant har fundet en adskillige sammensatte kødprodukter i supermarkedernes kølediske, men Fødevarestyrelsen har ikke villet forholde sig til, om produkterne lever op til lovgivningen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk