Skruppelløse svindlere udnytter udviklingshæmmede

Ung mand franarrede Katja Slott flere personlige oplysninger og misbrugte hendes Dankort for 200.000 kr.

- Hvis jeg selv skal betale de her penge, er mit liv ødelagt. Så vil jeg være i gæld resten af mit liv.

25-årige Katja Slott sidder alene tilbage med en gæld på 200.000 kroner, efter det hun troede var et venskab med en ung mand, der lovede, at han ville hjælpe hende.

Den unge kvinde er lettere mentalt retarderet, og det giver hende en række udfordringer i mødet med andre mennesker

- Jeg forstår ikke altid, hvad folk siger til mig og ved ikke altid, hvad der sker omkring mig, fortæller hun.

Jeg har ikke haft nogen, der har været så søde over for mig og ville hjælpe mig økonomisk, så jeg falder i med begge ben.

Katja Slott

I sommeren 2016 kommer Katja Slott i kontakt med manden på Facebook. Han bilder hende ind, at han hedder Elias, og de to aftaler at mødes på Roskilde Festival.

Siger at han vil hjælpe hende

Elias vinder Katja Slotts tillid, og hun fortæller ham om sit liv og den situation, hun er i.

- Jeg fortæller, at jeg ikke har det særlig godt, og at jeg ikke har så mange penge. Han siger, at han gerne vil hjælpe mig økonomisk. Jeg har ikke haft nogen, der har været så søde over for mig og ville hjælpe mig økonomisk, så jeg falder i med begge ben, fortæller hun.

Elias bilder hende ind, at han skal bruge en række personlige oplysninger for at kunne hjælpe, og Katja Slott ender med at udlevere pas, nem-id og sygesikringsbevis, som han kopierer.

Men før det sker, har han allerede overtalt hende til at købe otte nye mobiltelefoner.

- Jeg skulle købe telefonerne på afbetaling, og det skulle alle sammen være iPhone 6, husker Katja Slott.

Elias hedder i virkeligheden Mohamad

Jeg troede, han ville mig det bedste, for det gav han udtryk for.

Katja Slott

Siden finder hun ud af, at Elias, som han kalder sig, har oprettet et Dankort i hendes navn, og med det har han blandt andet købt elektronik, tøj og smykker, oprettet kviklån og bestilt et benzinkort.

I alt har han brugt over 200.000 kroner på få dage.

- Jeg troede, han ville mig det bedste, for det gav han udtryk for, siger den psykisk sårbare kvinde.

Men Elias hedder i virkeligheden Mohamad Ahmad, og han står i øjeblikket tiltalt ved Retten i Roskilde for bedrageri af i alt 14 personer, hvoraf flere er psykisk sårbare eller udviklingshæmmede.

Brækker postkassen op

En anden ung kvinde endte med en gæld på 450.000 kr. efter sit møde med Mohamad Ahmad - eller Jesper - som han kaldte sig ved den lejlighed.

Han har godt vidst, at hun på en eller anden måde har været udviklingshæmmet.

Mor til offer for bedrageri

- Han har vundet hendes tillid. Han bildte hende ind, at han kunne hjælpe med lektier og skolearbejde. Han skulle bare have hendes nem-id og sygesikringskort, og hun har udleveret det hele. Hun har ikke tænkt så langt, andet end at her var en, der ville hjælpe hende, siger den unge kvindes mor.

Moren har indvilget i at fortælle historien til DR-programmet Kontant, men ønsker at være anonym af hensyn til sin og datterens sikkerhed.

Som i tilfældet med Katja Slott bestiller Mohamad Ahmad et Dankort til sit offer efter at have lokket personlige oplysninger fra hende.

Siden brækker han den unge kvindes postkasse op for at få fat på kort og pinkode.

Da den unge kvinde og hendes mor opdager, hvad der er sket, forsøger moren at ringe til Mohamad Ahmad på det nummer, han har givet datteren, og modtager så følgende sms.

”Hvis du kigger efter ham, der brugte kortet, så er det mig. Men din datter gik med til alt. Og ja, jeg tog røven på hende, fordi jeg havde brug for at løse mit problem. Og hun gjorde det pga. hun kunne lide mig.”

- Jeg bliver vred over, at et menneske kan finde på at gøre det mod et andet menneske. Han har godt vidst, at hun på en eller anden måde har været udviklingshæmmet, siger kvindens mor.

Vil kun udtale sig mod betaling

Banker dækker tab

Nordea har efterfølgende indvilget i at dække 90.000 kr. af tabet i Katja Slotts sag.

I sagen om de 450.000 kr. har Danske Bank erkendt, at bankens systemer ikke var gode nok til at opdage, at noget var galt. Banken har derfor indvilget i at dække en del af beløbet, mens nogle af de steder, hvor der blev handlet, har dækket resten.

Mor og datter melder manden til Midt- og Vestsjællands Politi og får her at vide, at manden er kendt for lignende forhold. Det viser sig desuden, at mens Mohamad Ahmad står for oprettelsen af kortet, er det en anden person, der foretager købene. Denne person er nu også tiltalt i sagen.

Politiet har ikke ønsket at udtale sig til Kontant. Jakob Illeborg har også forsøgt at få en kommentar fra Mohamad Ahmad. Han ønsker dog kun at udtale sig mod betaling, hvilket er udelukket. Han siger dog selv, at han er uskyldig.

Men også andre psykisk sårbare personer er blevet franarret penge af udspekulerede mænd, som Jakob Illeborg opsøger og forsøger at få i tale.

Se ”Kontant: Udsatte danskere snydt af svindlere” 21.00 på DR1.