Slim til børn fyldt med farlig kemi

Analyse af tilfældigt udvalgt lav-selv-slim afslører voldsomme mængder af stoffet boraks, der skader fertiliteten.

Slim-dillen er over os, og børnene elsker at lege med det farverige, klistrede stads.

Men som forælder kan det være svært at gennemskue, hvad slimet reelt indeholder, og producenterne er ikke forpligtet til at oplyse det.

Derfor har DR’s forbrugerprogram Kontant indsendt en række tilfældigt udvalgte slimprodukter til analyse, og det viser sig, at flere af produkterne overskrider grænseværdien for kemikaliet boraks, der skader fertiliteten hos mennesker – altså evnen til at få børn.

Grænseværdien for boraks i slim ligger på 1200 mg/kg. To ud af fire analyserede slimprodukter overskrider den grænse.

Indeholder 120.000 mg boraks pr. kilo

Det ene slimprodukt er sutteflasken her, hvor slimet har et boraks-indhold på 1520 mg/kg.

Det andet produkt er Fluffy Slime – et produkt hvor barnet som en del af legen selv skal blande slimet. Her viser første analyse et boraks-indhold på intet mindre end 106.000 mg/kg.

Kontant sender Fluffy Slime til endnu en analyse ved firmaet Eurofins, da de kan foretage en EU-standardiseret legetøjstest. Eurofins bekræfter det meget høje indhold af boraks, der fastsættes til 120.000 mg/kg.

Grænseværdien for boraks i Fluffy Slime er altså overskredet 100 gange.

Fuldstændig malplaceret

Når der overhovedet er boraks i slim, er det fordi, det er det kemikalie, der gør slimet elastisk, og så længe indholdet af bor holder sig under grænseværdien, er det ok. Men i ren pulverform hører boraks ikke hjemme i et børneværelse.

- Almindeligvis vil man anse boraks i ren form som værende fuldstændig malplaceret i et produkt til børn. Det er et kemikalie, der i visse former kun må sælges til erhvervsdrivende og ikke forbrugere, siger ekspert i legetøjssikkerhed ved Forbrugerlaboratoriet, Torben Foged.

Han lever blandt andet af at teste legetøj for producenter og importører, da det er deres ansvar, at sikkerheden er i orden.

- Det er et område, der kræver meget energi. Der sker meget, og der kommer rigtig meget nyt legetøj hele tiden, siger Torben Foged.

Kunder kan få pengene tilbage

Kontant købte Fluffy Slime i webbutikken Chaochaoshop.dk, men produktet forhandles også i en række andre webshops, og det er sælgernes og importørernes ansvar, at sikkerheden er i orden.

Hos Chaochaoshop.dk forklarer ejeren, Lingwu Chen, at han har gjort hvad han kan for at sikre sig, at sikkerheden er i orden.

- Det eneste jeg kan gøre, er at sikre mig, at det, jeg køber fra Kina, er CE-mærket, siger han.

Lingwu Chen har ikke råd til at få testet hver eneste vare i butikken, så han er nødt til at stole på producenternes dokumentation for CE-mærkning, og ifølge Miljøstyrelsen er det da også en godkendt fremgangsmåde, som reglerne er i dag.

Lingwu Chen lover i øvrigt at hjælpe de kunder, der har købt Fluffy Slime på Chaochaoshop.dk.

- Hvis der er et problem med produktet, får kunderne pengene tilbage, siger han.

Facebook
Twitter