Småsparer føler sig franarret 225.000 kroner

Per Wegner begyndte i foråret at investere i et nyt spændende og lovende finansielt produkt. Men på ingen tid havde han tabt 225.000 kr. og er sikker på, at han er blevet udsat for svindel, fortæller han DR’s forbrugerprogram Kontant.

Per Wegner har tabt 225.000 kr. på at spille på binære optioner.

Per Wegner så i foråret en reklame på Facebook, hvor skuespilleren Mads Mikkelsen øjensynligt reklamerede for et nyt og spændende finansielt produkt.

- Han kan et lille trick, der hedder binære optioner. Det er der, han virkelig tjener sine penge, siger Per Wegner til DR’s forbrugerprogram Kontant.

Per blev ledt ind på en hjemmeside ejet af firmaet Banc de Binary, som udbyder såkaldte binære optioner. Han tjekkede firmaet nøje på forhånd og fandt ud af, at det er registreret og godkendt i Cypern og dermed må sælge lovligt til det øvrige EU.

Binære optioner handler kort fortalt om at forudsige, om prisen på en aktie, valuta eller råvare stiger eller falder inden for en kort periode, helt ned til 60 sekunder. Det markedsføres som en finansiel ydelse, men reelt er det rent gætværk og dermed hasard, fastslår en lang række eksperter og myndigheder. Man spiller på udbydernes egne hjemmesider med deres egen software, og de tjener kun penge, når kunderne taber.

Måtte ikke spille selv

Per Wegner spillede for små beløb, da han blev ringet op af en såkaldt investeringsrådgiver fra Banc de Binary, der ville lave en aftale på én betingelse: Per Wegner måtte ikke spille selv, det skulle rådgiveren gøre for ham, og det accepterede Per Wegner. Han tabte lidt, men blev hele tiden overtalt til at indsætte flere penge, for så ville han angiveligt få adgang til de allerbedste rådgivere og analytikere.

Per Wegner nåede aldrig at blive bekymret, for hver gang han tabte et større beløb, kompenserede Banc de Binary ham med en bonus af en tilsvarende værdi, som blev sat direkte ind på hans konto. Desværre gik det først langt senere op for ham, at bonusserne i virkeligheden nærmest er værdiløse. Man skal nemlig spille for tyve gange bonussens værdi, før den eventuelt kan blive udbetalt.

- Det er, hvad jeg kalder matadorpenge. Det er en måde, hvor de kan fastholde, at man stadigvæk har en lyst til at blive hos dem, fordi kontoen ser jo fint nok ud. Du kan bare ikke røre dem, fortæller Per Wegner, der til daglig arbejder som afdelingsleder i en større dansk virksomhed.

Tabte næsten alt på én gang

Da Per havde indbetalt i alt 225.000 kr. til Banc de Binary, sagde han stop. Men så skete der noget højst besynderligt, for på bare én dag forsvandt stort set alle hans penge på en række handler. Han er overbevist om, at han er blevet manipuleret, så han i sidste ende var sikker på at tabe:

Per Wegner klagede til Banc de Binary, men blev afvist. Da firmaet havde en dansk hjemmeside og dermed skal overholde dansk lovgivning, henvendte han sig til Finanstilsynet, men blev sendt videre til Cypern, hvor Banc de Binary er godkendt. Desværre er der ifølge Finanstilsynet ikke et eneste eksempel på, at en kunde ad den vej har fået sine penge tilbage.

Han er meget overrasket over, at et firma kan sælge direkte til danskere uden at skulle stå til ansvar for de danske myndigheder.

- Det er en forfærdelig følelse at føle sig totalt magtesløs, fordi det er jo den følelse, der umiddelbart indfinder sig, siger Per Wegner til Kontant.

Finanstilsynet advarer mod binære optioner

Finanstilsynet har for nylig udsendt en advarsel mod binære optioner og kan efter eget udsagn ikke gøre mere for at hjælpe utilfredse kunder som Per Wegner.

Per Wegner har også gjort indsigelse over for sin bank og meldt Banc de Binary til politiet, men skal heller ikke regne med, at det fører til noget. Nu er han i gang med at hyre et italiensk advokatfirma, som fører en stor retssag i Storbritannien på vegne af en masse britiske ofre for spil med binære optioner.

Kontant har forholdt Per Wegners kritik for Banc de Binary, men intet svar fået.

Falsk Mads Mikkelsen-annonce

Det har vist sig, at Mads Mikkelsen-annoncen, der lokkede Per Wegner ind hos Banc de Binary, efter alt at dømme er falsk. Ifølge Mads Mikkelsens agent er den danske skuespiller nemlig blevet misbrugt af det cypriotiske firma. En advokat er sat på sagen, og Facebook har fjernet annoncen. Banc de Binary afviser kendskab til annoncen.

Hvad Per Wegner også først finder ud af meget senere er, at binære optioner har kostet titusindvis af småsparere over hele verden enorme summer. Og at myndighederne i en lang række lande er i fuld gang med at sætte en stopper for salget af binære optioner.

Se med i aften når Kontant tager til Tel Aviv, hvor Banc de Binarys sælgere sidder, for at stille firmaet til regnskab. Kontant kl. 21.00 på DR1.