Snustobak sælges åbenlyst i kiosker og på nettet

Kontant undersøger markedet for snus, der slet ikke må sælges i Danmark

Det er ulovligt at sælge snus i Danmark. De seneste år er tobaksproduktet imidlertid gået hen og blevet voldsomt populært især blandt unge. Snus kendes og bruges af elever helt ned i folkeskolerne.

- Det starter i 13-14-års alderen. I efteråret 2016 har vi spurgt, hvilke former for tobak de kender, og der var det faktisk lige før, snus var mere kendt for dem end cigaretter, fortæller sygeplejerske fra Sundhedscenter Vest i Ringkøbing-Skjern Kommune, Ulla Kirkegaard Nielsen, om en undersøgelse blandt kommunens elever i 7. klasse.

Hun er bekymret, for snus er skidt for helbredet, og læger og tandlæger advarer mod trenden, da det kan udvikle sig til et fast forbrug i en større del af befolkningen.

- Det er en rigtig dårlig idé at bruge snus, fordi det er sundhedsskadeligt. Man kan få bugspytkirtelkræft, man kan få sukkersyge, og man kan få forskellige problemer med sin mundhule, siger forskningsoverlæge Charlotta Pisinger.

Kan købes i den lokale kiosk

Til trods for at det er ulovligt at sælge, er udbuddet af snus ganske omfattende.

Kontant har derfor sat sig for at undersøge markedet og finde ud af, hvordan lovgivningen på området håndhæves.

Første opgave er at finde en kiosk, der sælger det ulovlige snus, og bare fem minutters kørsel fra redaktionen i Aarhus er der gevinst. En journalist fra Kontant køber uden problemer en dåse illegal Odens-snus. Jakob Illeborg spørger efterfølgende kioskejeren, hvorfor han sælger ulovligt snus.

- Det er faktisk mit eget lille, private lager, der er blevet solgt, efter jeg selv er holdt, lyder forklaringen.

Han siger, at han ikke har tænkt over, at det han gør, er ulovligt.

- Hvis jeg skal være ærlig, så har tanken ikke strejfet mig, for vi har jo haft det herhjemme indtil for kort tid siden, og du kan bestille det over nettet. Det er jo ikke sådan, at politiet kommer og siger, klokken er mange, du er anholdt, og det er nok derfor, man har været lidt mere tilbøjelig til det, siger han.

Always get high on SnusSupply

Kioskerne står dog kun for en del af det illegale salg. På nettet handles der snus i stor stil og helt åbenlyst. I grupper på Facebook deles oplysninger om, hvem der sælger snus, og Kontant støder også på hjemmesiden Snussupply.dk, hvor kunderne mødes med teksten her:

Siden er flot, og det hele ser professionelt ud. Kunderne kan blandt andet købe illegalt snus af mærkerne Epok, Odens og Siberia. Varerne sendes med Post Nord og ved ordrer over 400 kr., er der gratis levering, fremgår det af handelsbetingelserne.

På hjemmesiden hævder folkene bag desuden, at salget er fuldt lovligt.

- SnusSupply’s salg af snus er ikke ulovligt, da vi udelukkende sælger tyggetobak. Vores produkter er bestemt til at tygge, hvilket betyder, at det er tilladt på det danske marked, skriver ejerne bag siden.

Det er imidlertid ikke korrekt, og Jakob Illeborg ringer derfor til Snussupply.dk. Det kommer tilsyneladende helt bag på en af ejerne, at han sælger ulovligt snus.

- Okay, så stopper vi med det. Vi lukker den ned, hvis det er ulovligt at sælge. Jeg vil ikke ud i noget ulovligt, lyder kommentaren, og få dage efter er siden lukket ned.

18 politianmeldelser

Spørgsmålet er nu, hvorfor snus handles helt åbenlyst i kiosker, på hjemmesider og sociale medier, når det er ulovligt?

Det er Sikkerhedsstyrelsen, der fører tilsyn med kioskerne.

- Jeg oplyser ejeren om, at man ikke må markedsføre og sælge snus i Danmark, og så indsamler vi oplysninger til at kunne lave en politianmeldelse senere hen, siger tilsynsførende i Sikkerhedsstyrelsen Oliver Zeuch Gade.

Det er blevet til 18 politianmeldelser indtil videre. Men politiet kan ikke oplyse, hvor mange bøder der er uddelt på baggrund af ulovlig handel med snus, og ingen af dem, Kontant har talt med, har hørt om nogen, der har fået en bøde.