Snyder ansatte for løn: Handicapsvindleren Sabit Tüfekci er på banen igen

Via sine selskaber har den berygtede forretningsmand fået udbetalt flere millioner, som handicaphjælpere skulle have i løn.

Casper Aastrøm er handicappet med muskelsvind og fuldstændig afhængig af hjælp for at fungere i hverdagen.

- Det er en sygdom, som gør, at jeg bliver svagere og svagere, og jeg har derfor brug for hjælp til alt lige fra at komme ud af sengen til at komme i bad, klare toiletbesøg og lave min mad.

Den 23-årige mand fra Høje Taastrup er altså dybt afhængig af en velfungerende hjælpeordning for at leve sit liv, og han indgår derfor en aftale med firmaet Caresupport Danmark om at benytte deres handicaphjælpere.

Det foregår via den såkaldte BPA-ordning, der står for Borgerstyret Personlig Assistance. Her dækker kommunen udgifterne til handicaphjælp for borgere, der har brug for det. En række firmaer som Caresupport Danmark tilbyder at varetage arbejdsgiverrollen og stå for ansættelse og lønudbetaling til handicaphjælperne. Ifølge Kontants research har Caresupport og Caresupport Danmark fået udbetalt knap fire millioner kroner fra en række kommuner under BPA-ordningen.

Hjælperne får ikke deres løn

Casper Aastrøm er tilfreds med den hjælp han får, men pludselig holder Caresupport Danmark op med at udbetale løn til handicaphjælperne. Han kontakter Caresupport Danmark og får at vide, at de vil kigge på det med det samme, men da der ikke sker mere, kontakter Casper Aastrøm kommunen.

- Vi får at vide fra Høje Taastrup Kommune, at de overfører pengene, men Caresupport må så bare have beholdt pengene, for de har ikke udbetalt mine hjælpere lønnen. I sidste ende kan det jo koste mig min hjælpeordning, fordi jeg ikke tager vare på mine egne hjælpere, siger han.

I Casper Aastrøms tilfælde overfører Høje Taastrup Kommune hver måned 160.000 kroner til Caresupport Danmark. De 155.000 er løn til handicaphjælperne, men de får altså aldrig pengene og må gå til Lønmodtagernes Garantifond.

En mand med et blakket ry

Manden bag Caresupport og Caresupport Danmark hedder Sabit Tüfekci, og han er ikke ny i branchen for hjælp og omsorg. Op gennem 00’erne drev han firmaet Handigruppen A/S, og her kom han også i mediernes søgelys for at malke landets kommunekasser for ydelser, der aldrig blev leveret til handicappede borgere.

Det blakkede ry er også årsagen til, at Sabit Tüfekci ikke selv ønsker at stå som direktør i Caresupport Danmark. Det fortæller Christian Lang, der blev ansat som jurist i firmaet, men hurtig avancerede til direktør.

- Han stod og manglede en direktør, da han ikke selv havde lyst til at træde frem i offentligheden, fordi han havde den her konkurs tilbage i 2011, siger Christian Lang, der hurtigt indså, at han blot var stråmand i firmaet.

- Sabit styrede det fuldstændig. Jeg havde ikke adgang til firmaets bankkonti, og jeg havde ingen indsigt i økonomien, siger han.

Christian Lang fandt også ud af, at Sabit Tüfekci ikke brugte sit eget navn under opbygningen af firmaet.

- Hvis vi skulle forsøge at hverve nogen eller snakke med en kommune, kaldte han sig Peter Christensen i stedet for Sabit. Han havde også en falsk profil på Facebook som Peter Christensen, hvor han udgav sig for at være en anden. Det indrømmede han også over for mig, siger den tidligere direktør.

Tilsidesætter alle forpligtelser

DR’s forbrugerprogram Kontant har bedt jurist og direktør i firmaet Revisorjura, Jakob Dedenroth Bernhoft, gennemgå regnskaberne for Caresupport og Caresupport Danmark, og han bemærker en række kritisable forhold.

- Man udbetaler ikke løn og indeholder ikke den skat, man skal. Man betaler ikke moms. Alle de forpligtelser, man har, tilsidesætter man, siger Jakob Dedenroth Bernhoft.

Han noterer sig også, at Sabit Tüfekci nu har seks konkurser bag sig.

- Det er ikke ulovligt at være uheldig eller dårlig til at drive virksomheder, men når man ser på de her virksomheder og det, han har beskæftiget sig med, så ser det ud, som om der er ved at være et system i det, hvor man spekulerer i at lade selskaber gå konkurs, siger han.

Den mystiske bilvasker

Men regnskaberne afslører også, at der i hvert fald er én ansat i Caresupport Danmark, der får sine penge.

- Der bliver udbetalt lidt over 100.000 kroner som ikke er løn, og hvor det ikke fremgår, hvad de penge skal dække, siger Jakob Dedenroth Bernhoft.

Pengene er udbetalt til Sabit Tüfekcis bror, Fatih Tüfekci, der er ansat i Caresupprt Danmark med titel af ’autosanitør’ – altså bilvasker.

- Jeg kan ikke se, at de har nogen biler, så det er bemærkelsesværdigt, at man har brug for en til at vaske dem. Der er noget, der ikke stemmer, for så har han fået penge for noget arbejde, han ikke har udført, siger Jakob Dedenroth Bernhoft.

Det bekræfter den tidligere direktør.

- Det var en proforma-ansættelse for at aflønne sig selv, sagde Sabit flere gange. Det lagde han ikke skjul på, siger Christian Lang.

Og det er ikke første gang, Sabit Tüfekci ansætter sin bror. I Handigruppen A/S var Fatih Tüfekci ansat som handicaphjælper og direktør til en løn på 180.000 kroner om måneden.

Afviser kritikken

Sabit Tüfekci erkender over for Kontant, at hans bror var ansat i firmaet, men han hævder, at det var Christian Lang, der stod for ansættelsen, og han nægter, at broren har fået 100.000 kroner udbetalt ud over sin faste løn.

Han forklarer, at der generelt var store problemer med at få firmaet op at køre.

- Der har været en masse udfordringer med økonomi, og vi har haft hjælpere, som også har misbrugt vores system, siger Sabit Tüfekci.

Han kan ikke svare på, hvad der er sket med de knap fire millioner kr., som Caresupport og Caresupport Danmark har fået udbetalt via BPA-ordningen.

- Det ved jeg ikke. Jeg har haft bogholder på, jeg har haft direktør på, lyder det korte svar.

Alligevel afviser han, at de ansatte ikke har fået løn, på trods af at flere ansatte endte med at gå til Lønmodtagernes Garantifond.

- Alle har fået deres løn. Jeg har aldrig nogensinde snydt med noget. Det er aldrig sket, siger Sabit Tüfekci og nægter også, at han skulle have benyttet den falske identitet Peter Christensen.

Caresupport og Caresupport Danmark er nu gået konkurs, og Sabit Tüfekci er blevet idømt tre års konkurskarantæne ved Sø- og Handelsretten.

Han driver nu hjemmesiden Dansk Handicap Forum, der blandt andet søger sponsorer og kommercielle samarbejder blandt virksomheder og organisationer.

FacebookTwitter