Tandlæge: SmileBright kan ødelægge tænder og tandkød

Produktet til tandblegning indeholder 75 gange så meget brintoverilte som tilladt og en gang blålys.

- Få hvidere tænder på ti minutter.

Det er løftet til kunder, der køber tandblegeproduktet SmileBright, og dem er der ifølge selskabets egne tal over 100.000 af.

SmileBright virker ved at smøre en gel i en skinne, tage skinnen i munden og tænde en lille lampe med blåt lys, der sidder på skinnen.

Sådan gjorde Rebecca Mahler Dam også, da hun brugte SmileBright for at få hvidere tænder. Men hun nåede aldrig at have skinnen i munden i ti minutter.

- Det begyndte at brænde helt vildt i mit tandkød. Nu holder du bare ud, tænkte jeg, men der gik ikke engang et minut, så spyttede jeg det ud, for det gjorde så ondt, og så fik jeg en helt hvid plet på tandkødet, fortæller hun.

SmileBright lover ellers, at behandlingen ikke skader tænderne - blandt andet fordi produktet ikke indeholder brintoverilte.

Kan give ætsninger på tænder og tandkød

Problemet er bare, at kemien i SmileBright ikke er som angivet på pakken. Ifølge ingredienslisten, der udelukkende er på engelsk, indeholder SmileBright ’sodium chlorite’. Men en analyse på Nordens førende tandlægelaboratorium, Nordic Institue of Dental Materials i Oslo, viser, at SmileBright ikke indeholder ’sodium chlorite’.

Til gengæld giver analysen et andet overraskende resultat, da det viser sig, at SmileBright indeholder store mængder brintoverilte.

For håndkøbsprodukter som SmileBright er den tilladte mængde ren brintoverilte 0,1 procent. SmileBright indeholder 7,5 procent brintoverilte – altså 75 gange den tilladte mængde.

- Det er langt over grænsen for, hvad man må sælge i håndkøb og også over den værdi, der er tilladt for tandlæger at bruge, siger Helle Hornhaver, der er tandlæge og underviser på Tandlægehøjskolen på Aarhus Universitet.

Konsekvensen for de kunder, der køber og bruger SmileBright, kan være særdeles ubehagelig, forklarer hun.

- Det kan give ætsninger på tænderne og i tandkødet. Især hvis man udsætter tænder og tandkød for den her behandling så ofte, som producenten anbefaler, siger hun.

Flere hvide pletter

Kontant har modtaget flere henvendelser fra SmileBright-kunder, der ligesom Rebecca Mahler Dam oplever, at det er tandkødet og ikke tænderne, der bliver hvide.

Billedet her viser en hvid plet på tandkødet efter brug af SmileBright.

Nanna fik efter eget udsagn ætsninger i tandkødet, da hun brugte SmileBright. (Foto: © Kristian Nygaard Jakobsen DR)

- Det er tydeligt tegn på, at tandkødet er ætset af plejegelen, siger Helle Hornhaver og understreger, at den store mængde brintoverilte også er skadelig for tænderne.

- Hvis der er 7,5 procent brintoverilte i det, trænger det længere ind i tænderne, hvor det ødelægger emaljen. Og hvis emaljen først er væk, så er den væk og kan ikke gendannes, siger hun, og slukker også lampen med det blå lys.

- Det er altså bare en gadget. Det er videnskabeligt bevist, at lys ikke virker. Det har ingen effekt.

Ingen kontrol med indholdet

Helle Hornhaver undrer sig over, at SmileBright overhovedet er i handlen.

- Jeg forstår slet ikke, at det kan lade sig gøre, at man kan sælge produkter på den måde.

Det undrer også Rebecca Mahler Dam.

- Hvis man må sælge det, må det være fordi, de ting der er i, på en eller anden måde er godkendt, håber jeg.

Da SmileBright er et kosmetisk produkt, er der strenge krav til, hvad det må indeholde. Men det er virksomheden selv, der skal sikre, at produktet overholder lovgivningen. Det skal ikke godkendes af myndighederne, før det sendes i handlen.

DR’s forbrugerprogram Kontant har forelagt sagen om SmileBright for Miljøstyrelsen. Her kender man ikke produktet og ved altså ikke, hvad det indeholder.

SmileBright: I har ikke krav på dokumentation

Ansvaret for indholdet i SmileBright ligger altså ene og alene hos virksomheden.

Kontant har flere gange sendt en række spørgsmål til SmileBright og bedt selskabet forholde sig til de analyseresultater, der viser, at produktet indeholder store mængder brintoverilte. Kontant har også efterspurgt dokumentation for, hvad selskabet selv mener, SmileBright indeholder.

- I har ikke krav på at få dokumentation fra vores side. Hvis vi nogensinde bliver kontaktet af en offentlig instans, der har krav på at få de oplysninger, sender vi det naturligvis, siger den ene af SmileBrights to danske direktører, Frederik Sørensen, da han ringer til Kontant.

Senere sender selskabet et skriftligt svar. Her skriver SmileBright, at de ikke mener, at deres produkt indeholder brintoverilte. SmileBright medsender ikke dokumentation for den påstand, men oplyser, at de vil få produktet testet.

Når det kommer til det blå lys, er svaret fra direktionen anderledes klart.

- Det har ikke nogen effekt.