TEST: Hvad ved du om undervognsbehandling?

Tag testen her og få en stribe gode råd til vinterklargøring af bilen før frosten sætter ind.

Våde og vinterglatte veje med salt og sjap er ikke godt for din bil.

Derfor kan det være en god idé at bestille tid til en undervognsbehandling, så bilen får den nødvendige beskyttelse.

Men for en almindelig bilejer uden videre bilteknisk forståelse kan det være svært at vide, om man får det man regner med.

Og som Kontant i dag kan fortælle, er der stor forskel på kvaliteten af forskellige undervognsbehandlinger.

Tag testen her og se om du ved, hvad du skal være opmærksom på:

Gør bilen vinterklar

Før du trygt og sikkert kan køre vinteren i møde, er der en række andre ting, du også skal være opmærksom på.

Vinterdæk

Vinterdæk er bedst, når der er is eller sne på vejene, og der er generelt længere bremselængde med vinterdæk, så hold øje med vejrudsigten og skift først når temperaturen nærmer sig frysepunktet.

Ifølge lovgivningen skal mønsterdybden minimum være 1,6 millimeter, men det anbefales at køre på dæk med minimum tre millimeters mønsterdybde.

Husk at tjekke lufttrykket, når du har skiftet dæk - også på et eventuelt reservehjul.

Batteriet

Den generelle levetid for et bilbatteri er fire til seks år, så er batteriet i din bil ældre, bør du overveje at skifte det. Ellers risikerer du et dødt batteri, når frosten tager til.

Nødløsning: Hvis bilen har svært ved at starte, så sæt kortvarigt tænding på, så lyset bliver tændt. Sluk herefter og drej så nøglen helt om og start motoren. Når batteriet får lov at arbejde, hjælper det mange gange til at starte motoren.

Reparér stenslag

Et mindre stenslag i forruden er måske ikke til gene, men når frosten sætter ind, kan det føre til større revner, så hele forruden skal skiftes.

Tjek olien

Hvis olien ikke er blevet skiftet i et stykke tid, kan det være en god idé at få det gjort, da motoren kan have svært ved at starte i frostvejr ved hjælp af gammel, tyk motorolie.

Det kan eventuelt kombinere med et skift af oliefilteret, så olien flyder bedst muligt. Det gør det nemmere for motoren at starte på en kold vintermorgen.

Smør dørlåse og hængsler

Bilens bevægelige dele er ekstra følsomme og udsatte, når det kommer til kulde og fugt. Sørg derfor for at smøre dem i enten olie eller fedt, så de ikke ruster.

Vinduesviskere og sprinklervæske

Tjek at viskerbladene er i god stand. Slidte viskerblade med hårdt gummi kan have svært ved at fungere optimalt i vinterkulden. Sørg også for at bilens sprinklerdyser er rene. Om vinteren skal der desuden frostsikret sprinklervæske på bilen.

Kølervæske

Kølervæsken skal kontrolleres, inden det bliver frost. Kølervæsken skal være frostsikret.

Lygter

Det er vigtigt at kunne se og blive set i mørket så tjek at både bilens for- og baglygter virker. Husk også at ikke alle biler automatisk har tændte baglygter, når kørelyset er på.

Isskraber

En isskraber er et af de vigtigste værktøjer at have i bilen. Det kan være farligt ikke at have ordentlig udsyn, når du kører, og bliver du stoppet af politiet, risikerer du en bøde.

Ryd op i bilen

En hurtig oprydning kan minimere fugt i bilen og dermed også duggede ruder. Tøj, aviser og papir suger fugt til sig så få det ud i tide.

Kilder: Falck, FDM og Teknologisk Institut

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk