- Det drejer sig om penge og om at få rykket noget igennem og så skide være med, at der er lidt fejl.
Sådan siger en tidligere medarbejder hos firmaet Jydsk Tagteknik. Firmaet er efter eget udsagn Danmarks største tagfirma med mere end 150 ansatte og over 10.000 årlige opgaver, der blandt andet kommer i hus via massiv markedsføring på Facebook.
- Det er en professionel virksomhed udadtil, men lige så snart du er ansat, ser du, hvordan forretningen sejler, og der er ingen sympati med kunderne, siger den tidligere ansatte, der ønsker at være anonym af hensyn til fremtidige jobmuligheder. Hans identitet er Kontant bekendt.
Han fortryder i dag sin tid i firmaet, hvor han blandt andet var med til at lægge nyt tag på et bindingsværkshus i Hinnerup nord for Aarhus.
Her sidder de unge ejere i dag tilbage med et ødelagt hus og en uvis fremtid, efter de satte Jydsk Tagteknik på opgaven med at lægge nyt tag. Pris 300.000 kr.
- Det er enormt frustrerende. Det her var vores drøm, og så er det bare gået helt i stå, siger Philip Damkær Mouritsen.
Massive fugtskader og skimmelsvamp
Sammen med sin gravide kæreste og parrets søn, bor han nu i en campingvogn foran huset, der har massive fugtskader.
- Der er skimmel. Det var helt grønt, da vi skar hul i væggen, og man kan også lugte det. Da det var rigtig slemt, kunne vi mærke en klump i halsen, når vi vågnede om morgenen, fortæller Philip Damkær Poulsen.
Parret blev bekymret, da der begyndte at trænge vand ind i huset, mens arbejdet stod på. De kontaktede derfor en byggesagkyndig, der kom ud og besigtigede byggeriet.
- Det er lavet helt forkert, så I kan lige så godt stoppe, lød beskeden fra den byggesagkyndige, der konstaterede, at vand fra taget løb direkte ned i husmuren og fastslog, at huset var sundhedsskadeligt at bo i.
Familien forsøgte at tale med Jydsk Tagteknik om problemerne, men sagen kørte hurtigt op i en spids, og kommunikationen har siden foregået via advokater.
Ufaglærte og for få til opgaven
Philip Damkær Mouritsen fik at vide, at de to mænd fra Jydsk Tagteknik, der arbejdede på hans tag, var tømrere, men den nu forhenværende medarbejder har ingen håndværksmæssig baggrund, og han bad flere gange ledelsen i Jydsk Tagteknik om at få flere medarbejdere ud til huset, men det blev afvist.
- Der skulle have været fire mand på fra starten. Det er fuldstændig uforsvarligt. Vi havde ikke en chance for at håndtere så stort et projekt, hvor vi skulle have så meget åbent. Det er jo en kæmpestor bygning, husker han og fortæller, at firmaet havde mange ufaglærte medarbejdere ansat.
- Jeg har selv ansat folk, som blev sat på opgaver, de ikke havde nogen faglig viden om. Blandt andet hulmursisolering, tagrenovering, rensning af tage og håndtering af asbest, siger han.
Han bakkes op af en nuværende ansat i firmaet, der ligeledes ønsker at være anonym.
- Det er måske halvdelen, der har en håndværksmæssig uddannelse. Jeg har gået med to det sidste stykke tid, og ingen af dem er faglærte, fortæller han.
Prisen ”Årets håndværker” findes ikke
Philip Damkær Mouritsen valgte Jydsk Tagteknik, fordi han troede, firmaet havde styr på sagerne.
- Det var et stort firma, de havde gode anmeldelser, og de havde fået en masse priser, så det var det, der gjorde udslaget, fortæller han.
Og Jydsk Tagteknik har tilsyneladende fået mange priser.
- Vi er stolte over, at vores kunder år efter år har kåret os som 'Årets Håndværker' i Danmark, skriver firmaet på deres hjemmeside.
Men prisen 'Årets håndværker' findes ikke. Jydsk Tagteknik har ganske rigtigt vundet den fagspecifikke pris 'Årets tagdækker' tilbage i 2012 og 2014. Det skete ved showet med navnet 'Årets håndværker'.
Bag showet står ’Anmeld Håndværker’, og her har man også lagt mærke til Jydsk Tagtekniks brug af prisen.
- Det er falsk markedsføring, der bliver lavet der, det er der ingen tvivl om, for de har ikke vundet alle de andre år, som de får det til at se ud som om, siger direktør i 'Anmeld Håndværker' Peter Birkelund, der flere gange har bedt Jydsk Tagteknik rette ind.
Talsmand: Det er menneskeligt at fejle
Jydsk Tagteknik har ikke ønsket at stille op til interview i Kontant, men firmaets talsmand, Per Telling, har sendt et skriftligt svar. Her fremgår det, at firmaet nu er i dialog med Philip Damkær Mouritsen om arbejdet på hans tag.
- Vi har tilbudt at hjælpe med genhusning, indtil byggesagen er afklaret. Vi har desuden et forligsmøde med husejeren og hans advokat, hvor målet er at finde en mindelig løsning på sagen til glæde for alle parter, skriver Per Telling og forklarer, at fejl er uundgåelige i så stort et firma.
- Det er menneskeligt at fejle, og når det sker, gør vi vores yderste for at udbedre fejlene hurtigst muligt, skriver han.
Per Telling erkender, at firmaet bruger ufaglært arbejdskraft, men han afviser, at Jydsk Tagteknik sender ufaglærte ud på opgaver, de ikke magter.
- Der skal være en faglært medarbejder til stede, når vi løser opgaver, der kræver en uddannet håndværker. Vi accepterer selvfølgelig ikke, at vores medarbejdere løser opgaver, de ikke er kvalificerede til, siger han.
I forhold til markedsføringen vil Jydsk Tagteknik sørge for, at det bliver tydeligt, hvilke og hvor mange priser firmaet reelt har vundet.