Ulovligt telefonsalg: Helle blev "kapret" af energiselskab

Selv om de ivrige sælgere fra energiselskaberne ikke må ringe til private, så gør de det alligevel i nogle tilfælde, og på den måde lykkes det at kapre nye kunder.

En dag i foråret får Helle Faber en opringning. I røret er en telefonsælger fra et mindre energiselskab. Sælgeren har et godt tilbud på billig strøm til Helle Fabers firma. Problemet er bare, at Helle Fabers firma bor til leje i et kontorfællesskab, og det er ikke hende, der står for elregningen. Derfor fortæller hun, at hun ikke kan indgå en aftale med energiselskabet.

Men det slår ikke telefonsælgeren ud, han tilbyder i stedet for, at Helle Faber kan få leveret strøm til sine private adresser gennem energiselskabet.

- Han foreslår i stedet, at vi så også kigger på mine private boliger, siger Helle Faber til DR Kontant.

- Umiddelbart lyder det faktisk som om, at han har et rigtig godt tilbud, så jeg hører lidt på ham, og til sidst så beder jeg om at få noget på skrift. Og da jeg ikke kan få det, så begynder jeg at miste interessen lidt, siger Helle Faber. Da hun ikke kan få noget på skrift, og da samtalen drejer sig om hendes private forhold foreslår Helle Faber, at telefonsælgeren ringer til hendes mand, der ikke har noget med Helle Fabers firma at gøre.

En ulovlig opringning

Efter at have talt med Helle Faber ringer telefonsælgeren til hendes mand. Han er på det tidspunkt på ferie i Bryssel. Telefonsælgeren fortæller Helle Fabers mand om de gode tilbud og ordninger familien kan få, hvis de skifter energiselskab. Manden lytter og får indtryk af, at han vil modtage et tilbud på skrift.

På en lydfil fra optagelsen, som Kontant har hørt, kan man høre, at sælgeren går ud fra, at der allerede er lavet en aftale, og nu skal de sidste detaljer bare på plads. Hverken Helle Faber eller hendes man kender loven for telefonsalg, da de bliver ringet op af energiselskabet. Men det gør Forbrugerombudsmanden, der fortæller Kontant, at det er ulovligt, når et energiselskab ringer private op for at sælge strøm. Opringningen til Helle Faber var altså lovlig, fordi hun har eget firma, men opringningen til manden var ulovlig.

SKAT oplyser til Kontant, at man godt må lave en erhvervsaftale på en privat adresse. Men man må ikke lade firmaet betale for det private forbrug. Elforbruget for ens virksomhed og private husholdning skal altså opgøres seperat.

Bundet i tre år til nye selskab

Flere måneder efter henvendelsen fra telefonsælgeren går det pludseligt op for Helle Faber, at hendes firma har indgået en aftale med energiselskabet, som telefonsælgeren ringede fra. Energiselskabet har lavet en aftale med Helle Fabers mand, selv om manden ikke kan indgå sådan en aftale. Helle Faber havde ikke modtaget et tilbud eller udkast til aftale, derfor havde hun helt glemt samtalen med telefonsælgeren, indtil den dag der begynder at komme regninger.

Helle Faber skriver flere mails til energiselskabet og fortæller, at hun gerne vil frabede sig deres aftale. Hun skriver også, at hendes firma ikke må betale for familiens private strømforbrug. Energiselskabet skriver i første omgang tilbage, at aftalen er indgået korrekt og i øvrigt uopsigelig i tre år.

- Det er simpelthen grotesk. Det kan jo ikke være rigtigt, at det lykkes et selskab at afmelde min eksisterende aftaler og binde mig til en aftale i tre år, uden at jeg har skrevet under på noget eller har sendt en mail tilbage, hvor jeg skriver, at jeg gerne vil sige ja tak til det her tilbud, siger Helle Faber.

Truede med Kontant og kom ud af aftalen

Helle Faber skriver flere mails, og hun truer med at kontakte Kontant. I lang tid hører hun ikke noget fra energiselskabet, indtil tirsdag i sidste uge, hvor hun modtager en ny mail. I den står der, at aftalen alligevel ikke er indgået korrekt, og selskabet tilbyder Helle Faber, at hun frit kan flytte tilbage til sit gamle energiselskab. Hun bliver desuden lovet, at de omkostninger, den ulovlige overflytning har kostet hende, bliver refunderet. Helle Faber er meget overrasket over den pludselige indrømmelse fra energiselskabet:

- Jeg ved det ikke hvorfor, men jeg lagde et opslag ud på Facebook, hvor jeg lavede et hashtag med selskabets navn og Kontant. Jeg ved ikke, om de har set det, måske, spekulerer hun.Skriv til Kontant@dr.dk

Facebook
Twitter