Ung mand tynget af gæld efter møde med brugtvognsforhandler

Murshed Arsalan er et eksempel på en sørgelig, men stigende tendens. Han er blevet en af Danmarks op mod 150.000 forgældede unge.

Murshed Arsalan havnede på kort tid i store gældsproblemer.

- Jeg kan ikke sove. Selvom det er nat og jeg er helt alene, så kommer tankerne, siger 21årige Murshed Arsalan, der gennem en brugtvognsforhandler har taget lån i to forskellige fininanseringsselskaber for over 70.000 kr.

Derudover kommer også renter og gebyrer.

Murshed Arsalan er studerende på SU og supplerer sin indkomst med et fritidsarbejde på et pizzeria. Så de to lån betyder, at han kun har omkring 500 kr. om måneden til sig selv.

Mange unge har gældsproblemer

Desværre er Murshed Arsalan ikke alene om at være ung og i gældsproblemer.

- Vi ved, at det giver søvnproblemer, psykiske problemer, og så gør det jo også, at man har svært ved at deltage i det alm. liv og komme i gang med en uddannelse fx. og blive en god samfundsborger. Og det er også derfor på det lange perspektiv, det er også et problem for vores samfund, fordi vi står med en gruppe, der pludselig kommer ind på en helt skæv kurs, fortæller Anja Phillip, der formand for Forbrugerrådet Tænk.

De har sammen med TrygFonden lavet en rapport, der viser, at op mod 150.000 unge mellem 18 og 30 år dagligt kæmper med at betale regningerne på grund af gæld.

Brugtvognsforhandler årsag til gæld

Murshed Arsalan bor på landet, nær Vejen i det sydlige Jylland, og her er der langt mellem busserne.

Han ville gerne skifte sin gamle bil ud, og valget faldt på brugtvognsforhandleren, CAROS A/S, der ejes af Rasmus Okholm. Murshed kendte Rasmus Okholm på forhånd, fordi han kommer i det pizzeria, hvor Murshed har et fritidsjob.

- Jeg har været hjemme ved dem med pizza, og nogle gange lavede vi også lidt sjov, når jeg afleverede pizza. Så på den måde, har jeg stolet på ham, fortæller den unge mand.

Hos CAROS A/S fik Murshed kig på en bil.

Rasmus Okholm fortalte, at han kunne få den i bytte mod sin gamle bil, men at der manglede 27.300 kroner, og dem kunne han låne hos Ikano Bank, hans samarbejdspartner.

Murshed Arsalan kom til Danmark som uledsaget flygtningebarn sammen med sin bror for fire år siden, og selvom han i løbet af få år har lært at tale godt dansk, så er det endnu ikke på niveau med sine jævnaldrende, og derfor fangede derfor ikke detaljerne i handlen.

Før lånet havde Murshed et lille, men ikke usædvanligt rådighedsbeløb.

Med en indtægt bestående af SU, suppleret med et fritidsjob på det lokale pizzeria, var hans budget efter lånet blevet meget stramt.

Nyt lån giver økonomien dødsstødet

Kort tid efter begynder bilen at få problemer, og Murshed tager tilbage til Rasmus Okholm.

Her falder han over en noget dyrere bil, og Rasmus går i gang med at undersøge, om han kan skaffe ham et nyt lån.

Murshed bliver bedt om at vente ude foran Rasmus Okholms kontor, mens han, ifølge Murshed, udfylder låneansøgningen.

-Der gik cirka en time, han signalerede med en tommelfinger til mig, at lånet var godkendt, og der kunne jeg også se på min mobil, at der var kommet en besked om at lånet var blevet godkendt: Du får et lån. Til 45.000, siger Murshed.

Man kan ikke leve for så lidt

Det nye lån bliver taget hos Resurs Bank, og knækker nakken på Murshed økonomi: han skal afdrage yderligere 1.022 kroner, og hans rådighedsbeløb falder nu helt ned til 571 kroner om måneden.

-Jeg vil sige, at det er urealistisk at forestille sig at leve for det beløb i en måned. Selvom mange studerende har en lille økonomi, så vil jeg mene at det her er langt under hvad man kan leve for om måneden, siger Seniorøkonom ved Forbrugerrådet Tænk, Morten Bruun.

Derfor har Murshed også været nødsaget til at tage et SU-lån, for at kunne få sin økonomi til at løbe rundt.

- Det at skylde så meget væk i så ung en alder, det påvirker virkelig ens psykologiske tilstand, for man er jo under pres hele tiden. Man ved der hænger en gæld over en, som skal betales tilbage på et tidspunkt. Man kan jo ikke gå ud med venner. Der er ikke plads til ret mange fornøjelser, siger Morten Bruun.

To billån, men ingen bil

Den nye bil får nu også problemer, og igen tilbyder Rasmus Okholm ham en ny bil.

Murshed takker ja til tilbuddet, i håb om endelig at få en bil, der ikke skal en tur forbi mekanikeren foreløbig.

Men bilen er dyr i drift, og da Murshed forsøger at få den forsikret, finder han ud af, at den er alt for dyr til hans spinkle budget.

Da han kommer tilbage til CAROS A/S, vil Rasmus Okholm ikke tage bilen tilbage.

Derfor står den i dag ubrugt hen, for Murshed har ikke haft held med at sælge den.

Murshed havde håbet på at klare problemerne selv, men da gælden nu er vokset ham overhovedet, går han til sin danske kontakt-far.

Han prøver at redde trådene ud med Rasmus Okholm, men uden held. Kontant går nu ind i sagen, og det ser ikke længere så sort ud.

Lån givet på baggrund af falske oplysninger

Det viser sig, at låneansøgningerne til begge banker er fyldt med usande oplysninger.

Der stod for eksempel, at Murshed havde et godt betalt fuldtidsjob, var medlem af en A-kasse og dansk statsborger.

Med disse falske oplysninger, kunne Rasmus Okholm nemt skaffe ham de to lån, og dermed selv tjene godt på bilhandlerne.

Rasmus Okholm anerkender, at det er ham der har udfyldt de to låneansøgninger, men hævder at Murshed løjet om sine oplysninger.

- I låneansøgningerne står, at Murshed har fuldtidsarbejde, og han er medlem af en A-kasse. Men Murshed er jo studerende. Du har selv lige sagt til mig at du ved at han er studerende og går i skole i Vejen, siger kontant-vært Jakob Illeborg, da han konfronterer Rasmus Okholm.

- Og han arbejder i et pizzeria. Det pizzeria vi selv bruger, svarer Rasmus Okholm.

- Ja, men det betyder ikke at han er fuldtidsansat og er i A-kasse. Han er studerende.

- Jeg kan ikke svare på det med A-kassen, det er jeg nødt til at sige pas til, svarer Rasmus Okholm.

- Men du har jo selv udfyldt at han var i A-kasse. Der står oven i købet på en af dem at han var i A-kasse i tre år. Hvor ved du det fra?

- Pas, svarer Rasmusk Okholm.

Begge banker har stoppet deres samarbejde med Rasmus Okholm, og Ikano Bank har meldt ham til politiet for mistanke om dokumentfalsk.

Med hjælp fra Kontant, har begge banker nu eftergivet Murshed alle renter og gebyrer.

Dermed slipper han for at betale i alt næsten 50.000 kroner, og får mere luft i sin skrabede økonomi.

Se hele historien og følg med, når Kontant konfronterer Rasmus Okholm.

Det er klokken 21:00 på DR1.

Tip Kontant på kontant@dr.dk