Varer skal beskytte os mod bakterier: Kan gøre mere skade end gavn

Det er skidt for miljøet og kan skabe antibiotikaresistens, at der er antibakterielt sølv i alt fra skærebrætter, sokker, drikkedunke til børn og plastre, viser Kontants program i aften.

Professor og overlæge på klinisk mikrobiologisk afdeling på Syddansk Universitet, Hans Jørgen Kolmos, advarer mod at bruge sølv som antibakterielt middel i hverdagen. (© Danmarks Radio)

Det er blevet mere populært at give hverdagsprodukter antibakterielle egenskaber i form af sølvpartikler.

Kontant har eksempelvis fundet et antibakterielt skærebræt med sølv i hos ALDI og en madrasbeskytter med sølvbehandlet stof hos JYSK, tøj med sølvpartikler fra diverse butikker ligesom danske apoteker har solgt hæfteplastre med sølvpartikler i.

Ifølge producenterne gør sølvet produkterne antibakterielle og dermed f.eks. mere hygiejniske eller forhindrer dårlig lugt.

Sølv kan skabe multiresistente bakterier

Men professor og overlæge på klinisk mikrobiologisk afdeling på Syddansk Universitet, Hans Jørgen Kolmos, advarer i programmet mod at bruge sølv som antibakterielt middel i hverdagen.

- Det er så lusket med bakterier, at hvis man udsætter dem for sølv, så udvikler de ikke bare modstrategier over for sølv, de udvikler samtidig resistens over for en række antibiotika, uden at vi har brugt de antibiotika. Slutresultatet er så, at vi står med en antibiotikaresistent bakterie efter at have behandlet med sølv, siger Hans Jørgen Kolmos.

Og det kan gøre det sværere at behandle alvorlige infektioner med antibiotika, f.eks. ved behandling af store åbne brandsår eller skinnebens- og fodsår hos diabetikere, hvor man faktisk bruger salve og forbindinger med sølvpartikler i.

- Vi kan komme til at stå med nogle rigtige monsterbakterier. Det sker jo ikke fra det ene øjeblik til det andet, men det vil ske over tid, og derfor er det så vigtigt, at man opfatter sølv som et af de stoffer, man skal bruge med omtanke. Vi skal reservere det til de patienter, der virkelig har behov for det, siger Hans Jørgen Kolmos.

Skadeligt for miljøet

Også vandmiljøet kan komme til at lide skade af overdreven brug af sølv, fortæller professor på DTU Miljø, Anders Baun, der forsker effekter af miljøfremmede stoffer i forskellige dele af miljøet.

Forskerne tester bl.a. stoffer på små dafnier, der også anvendes som foder til akvariefisk, og som er vigtige for miljøet, fordi de spiser alger og selv bliver spist af fisk.

- Når vi tester sølv, skal der meget lidt til, før dafnierne dør. Mængden af sølv, der skal bruges til at slå 50 procent af dafnierne ihjel, er således 800 gange mindre end for stoffer, der normalt klassificeres som meget giftige, siger Anders Baun.

Miljøstyrelsen fraråder generel brug af sølv

Ifølge kontorchef i Miljøstyrelsen, Sonja Canger, er der grund til at se på, om sølv skal blive ved med at være lovligt i hverdagsprodukter.

EU er i færd med at risikovurdere brugen af sølv, men allerede nu fraråder Miljøstyrelsen generelt brugen af sølv i hverdagsprodukter.

- Der er ikke nogen grund til at have de her antibakterielle hverdagsprodukter. Man kan klare sig med at vaske sit tøj og skolde sit skærebræt eller bruge vand og sæbe, siger Sonja Canger.

Kontant i aften lugttester sokker med antibakterielt sølv og undersøger, om der er færre bakterier på et skærebræt med sølv, når man vasker det med vand og sæbe, end der er på et almindeligt skærebræt.

Kontant kl. 21:00 på DR1