Vi skrotter brugbare vaskemaskiner i massevis

I stedet for at bruge penge på at reparere, så kører vi hellere på genbrugspladsen for at skrotte hårde hvidevarer, selvom de stadig har masser år i sig.

Forbrugerprogrammet Kontant på DR1 har besøgt en genbrugsplads for at se, hvor mange hårde hvidevarer der egentlig bliver kylet ud og ikke mindst hvorfor.

- Det kan ikke betale sig for os at få det lavet, så vi kan lige så godt kyle det ud, siger John Hartwich, da han står og er ved at skille sig af med en vaskemaskine på en genbrugsplads i København.

Solen skinner, og bilerne kører frem og tilbage i en lind strøm. Forbrugerprogrammet Kontant på DR1 besøger pladsen for at se, hvor mange hårde hvidevarer der egentlig bliver kylet ud og ikke mindst hvorfor.

- Vi har haft ringet til en reparatør, og han sagde, at det ikke kunne svare sig. For det koster 500 kr. for at komme ud og kigge på den, og hvis det så ikke kan laves alligevel, så skal vi alligevel give 500 kr., siger John Hartwich.

Vi bruger flere penge på at købe nyt

Derfor mente han, at det var på tide at købe en ny.

- Altså, vi får jo nærmest tingene smidt i nakken, ikke? Jeg går op for at købe en ny vaskemaskine, og den koster 4500 kr., men inden jeg går ud af døren, så har jeg fået den for 3000.

Den holdning er John Hartwich ikke alene om at have. Ifølge tal fra Danmarks Statistik, så bruger den gennemsnitlige danske familie 34 procent mere af deres indkomst på husholdningsapparater, end vi gjorde for 20 år siden. Samtidig er der en tendens til, at vi bruger færre penge på at få apparaterne repareret, end vi gjorde tidligere.

To vaskemaskiner i timen bliver skrottet

I de fire timer, som Kontant er på genbrugspladsen bliver der skrottet masser hårde hvidevarer. Vaskemaskinen er den, der oftest må lade livet. Faktisk blev der skrottet to vaskemaskiner i timen. Og det er ikke unormalt siger Anette van Dijk, der har arbejdet på genbrugspladsen i mange år.

- Jeg har været her i 19 år, og jeg har selvfølgelig kunnet se, at vi får mere og mere elektronik i forhold til da jeg startede. Folk synes, det er for dyrt at få det lavet kontra at købe nyt. Og det er jo lidt ærgerligt.

Anette van Dijk mener, at der er en klar tendens til, at folk vælger at købe nyt, ganske enkelt fordi de har fået flere penge mellem hænderne, og derfor hellere vil købe nyt end at få repareret det gamle. Dog mener hun, at familier med få midler kunne få meget ud af at reparere deres ting, hvis det altså kunne gøres billigt.

Servicemænd er for dyre

En anden mand på pladsen, Henrik Vigan, er enig i, at det er alt for dyrt at få repareret sine ting. Han er ude på genbrugspladsen for at aflevere en ovn og en vaskemaskine, og han er ret klar i mælet:

- Hvad skal du gøre? Skal du få en servicemand ud og betale måske to gange hvad en ny maskine koster på tilbud? Jamen det er der jo ingen normale mennesker, der gør.

Se mere i Kontant torsdag kl. 21 på DR1

Tip Kontant på Kontant@dr.dk