Vi smører os ind i creme med risiko for livslang parfumeallergi

Producenter af creme må i vid udstrækning selv bestemme, hvor meget parfume de vil tilsætte.

Magiske planteekstrakter, aromaterapi, rent, naturligt og måske 100 procent økologisk.

Skønhedsindustrien lovpriser det naturlige til skyerne, når der skal sælges creme. Men naturen er ikke nødvendigvis god for vores hud. Naturlige parfumestoffer kan lige så vel som kemisk fremstillede stoffer give allergi. Og har man først fået parfumeallergi, er det for livet.

Det ved Christina Steiness alt om. Hun udviklede parfumeallergi i barndommen, og de allergiske reaktioner præger hendes liv den dag i dag.

- Det er psykisk belastende og hårdt, for jeg kan ikke udføre mit arbejde, og jeg kan jo ikke have et parforhold til min kæreste og føle, jeg er attraktiv, siger Christina Steiness.

Hun ved aldrig, hvornår den næste allergiske reaktion slår igennem, eller hvor længe den vil vare ved.

Christina Steiness ved aldrig, hvornår den næste allergiske reaktion indfinder sig.

- Alle mine teenageår, så jeg sådan her ud - på gymnasiet blandt andet. Det er hårdt, fordi du ikke ved, hvad der sker i morgen, når du vågner. Og jeg vil jo bare gerne leve et normalt liv, siger hun.

Og Christina Steiness er langt fra alene. Ifølge Videnscenter for allergi på Gentofte Hospital lider 150.000 voksne danskere af parfumeallergi.

- Indenfor de seneste 10-15 år er der sket en stigning på 25-30 procent for kvinder og mænd, siger professor og leder af Videnscenter for allergi Jeanne Duus.

Ifølge hende løber den samlede regning for samfundet op i 1,5 mia. kr. om året.

Økologisk parfume kan også give allergi

Når industrien i dag markedsfører skønhedsprodukter som rene, naturlige og økologiske, er det ingen tilfældighed, forklarer brandingekspert Hanne Feldthus.

- I begyndelsen af 00’erne og slutningen af 90’erne var det meget kemisk. Det skulle være med ceramid-R-kompleks, så der brugte man meget tekniske, kemiske formler for at anprise sine produkter. Nu om stunder skal det først og fremmest være naturligt, det skal være rent, det skal være mildt - måske med nogle aromaterapeutiske noter - og det skal være økologisk, hvis det skal være særlig fint. Det er fordi, tidsånden er til det i dag, forklarer hun.

Og markedsføringen virker. Det mærker de hos Forbrugerrådet TÆNK.

- Vi får en del henvendelser fra forbrugere, som bliver overraskede, hvis vi fortæller dem, at der er et økologisk eller naturligt kosmetikprodukt, som indeholder parfumestoffer, der kan give allergi, fordi det på en eller anden måde ikke harmonerer med den opfattelse, man har med den her type produkter, siger projektleder i Tænk Kemi Stine Müller.

At noget er naturligt eller økologisk er altså ingen garanti for, at det også er sundt for huden.

- Kroppen kan ikke se forskel på, om et stof er udvundet af en plante, eller om det er lavet i et laboratorie. Det naturlige er fuldstændig lige så allergifremkaldende, siger Jeanne Duus.

Tillader 120 gange mere parfume end anbefalet

Kosmetikproducenterne skal leve op til en lang række krav, før de kan sende et produkt på markedet, men når det gælder mængden af parfume, er det i vid udstrækning industrien selv, der sætter grænserne.

EU har dog vedtaget en liste med 26 potentielt allergifremkaldende parfumestoffer, som skal deklareres på en creme, hvis der er tilsat mere end 10 mg/kg. På den måde kan allergikere se, hvis der er et parfumestof i, de ikke kan tåle.

Men hvor meget, producenterne tilsætter af det enkelte stof, skal ikke deklareres, og det er problematisk, mener eksperterne.

- Mængden er meget afgørende. Jo større mængde, der er af det allergifremkaldende stof, jo større risiko er der for at få allergi, siger Jeanne Duus.

Hudlæger og andre eksperter har i årevis forsøgt at begrænse industriens brug af parfume i EU. Jeanne Duus har siddet med i en uafhængig ekspertgruppe, der flere gange har foreslået en decideret grænseværdi for flere af stofferne.

- Der kom vi frem til, at 100 mg/kg ville kunne beskytte de fleste, siger hun

Men ekspertgruppens anbefalinger mødte stor modstand og er aldrig blevet til lovgivning, da parfumeindustrien modsatte sig og samlede deres egne eksperter, som foreslog langt højere grænseværdier.

- Det har man så præsenteret for den uafhængige ekspertgruppe, og de forslag er blevet afvist tre gange nu, siger Jeanne Duus.

Den uafhængige ekspertgruppen har ganske enkelt ikke tillid til, at de grænseværdier, industrien ønsker, er sikre for forbrugeren.

Eksempelvis har den uafhængige ekspertgruppe foreslået en grænseværdi på parfumestoffet Graniol på 100 mg/kg. Her foreslår parfumeindustriens egne eksperter en grænse på 12.000 mg/kg - 120 gange højere.

EU-kommission besluttede, at industrien selv måtte bestemme, hvor store mængder parfume de tilsætter deres kosmetikprodukter.

- Der er meget store interessenter involveret også fra USA og en meget magtfuld industri i Europa, så de har en betydelig indflydelse. Men det er jo meget usædvanligt skridt, at man tilsidesætter den ekspertudtalelse, man selv har bedt om, siger Jeanne Duus.

Analyse afslører store mængder parfume

Kontant har købt ti cremer for at undersøge, hvor mange af de 26 deklarationspligtige parfumestoffer, de indeholder.

Men da mængden af parfume ikke skal deklareres, har vi også lavet en stikprøve og sendt tre af cremerne til analyse for at se, hvor meget parfume de indeholder.

De tre cremer er "Dagcreme" fra Ecooking, "Anti-Aging Wrinkle Cream" fra Tromborg og "Velvet Face Cream 01" fra Karmameju.

Analysen af Karmamejus "Velvet Face Cream 01” viser, at der her er tilsat 4.460 mg/kg af parfumestoffet Geraniol. Det er 44 gange mere end eksperterne anbefaler.

Analysen af cremen ”Anti-Aging Wrinkle Cream” fra Tromborg viser, at der her er tilsat 4960 mg/kg af parfumestoffet Limonene. Men her er der ikke en anbefalet grænseværdi, da Limonene først bliver allergifremkaldende, når det oxiderer – altså udsættes for ilt.

- Når det udsættes for ilt, så ændrer det kemisk struktur. Der dannes noget, der hedder hydroperoxider, hvoraf noget af det er meget allergifremkaldende, siger Jeanne Duus.

Ifølge Videncenter for allergi er oxyderet Limonene således en af de hyppigste årsager til parfumeallergi i den europæiske befolkning.

Analysen af cremen ”Day Creame” fra Ecooking viser, at mængden af tilsat parfume holder sig under eksperternes anbefalede grænse og er dermed et bevis på, at det kan lade sig gøre at lave en creme uden store mængder parfume.

- Som rapporten viser, og som vores egen laboratorietest også konkluderer, så holder vi os markant under EU-ekspertgruppens forslået grænseværdi på 100 mg/kg, skriver stifter og indehaver af Ecooking Tina Søgaard i en mail til Kontant.

Vi overholder lovgivningen

I forhold til cremen fra Tromborg har Kontant forsøgt at få interview med direktør Marianne Tromborg. Hun ønsker ikke at stille op til interview i Kontant, men har sendt følgende svar:

- Vi er glade for at have puttet 0,26 gram økologisk orangeolie i hver krukke af vores ”Anti-Aging Wrinkle Cream”, da den ikke bare er skøn for huden, men i øvrigt har en række sundhedsmæssige fordele.

Stifteren af Karmameju, Mette Skjærbæk, ønsker heller ikke at stille op til et interview, men har ligeledes svaret på skrift:

- Geraniol forekommer i højere mængde i produktet Velvet end de andre duftkomponenter, som I ser i jeres fremsendte rapport, da Geraniol er naturligt fremkommende i ikke kun én, men flere af de naturlige hudplejeingredienser, som er nøje udvalgt til netop Velvet.

Kontant har også været i kontakt med Kosmetik- og hygiejnebranchen, der repræsenterer flere af producenterne.

- Der er jo masser af ting, som vi spiser og bruger, hvor der ikke er nogen øvre grænseværdi, og det er jo ikke ensbetydende med, at det er farligt. De medlemmer jeg har, de overholder de regler, der er. Og at en lille dansk producent skal gå foran og sige, at nu lader vi være med at putte noget i, fordi en europæisk ekspertgruppe siger noget, det er måske også lige at stramme den, siger administrerende direktør i Kosmetik- og hygiejnebranchen Helle Fabiansen.

Vil man undgå parfume, skal man se efter mærkerne "Den blå krans" eller "Astma Allergy Nordic" fra Astma-Allergi Danmark eller Allergy Certified.