Tema Kontanthjælpsloftet

Kontanthjælpsloft rammer handicappede trods justering

Spastisk lammede, Johnny Jagwani har mindre end 2000 kroner til sig selv, når kontanthjælpsloftet træder i kraft.

Handicappede Johnny Jagwani vil blive ramt af kontanthjælpsloftet, fordi han selv har fundet sin bolig..

Handicappede vil miste tusindvis af kroner hver måned, når kontanthjælpsloftet træder i kraft.

Også selvom beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) i dag kunne annoncere, at partierne i blå blok vil undtage mennesker, der har fået anvist en handicapegnet bolig af kommunen, fra kontanthjælpsloftet.

De handicappede, som selv har fundet en bolig, vil derimod forsat blive ramt af det nye loft.

Kontanthjælpsloftet

Blå blok er blevet enige om nye regler for det, som kaldes kontanthjælpsloftet - altså grænsen for, hvor meget folk kan modtage i offentlige ydelser. Mindre ferie, mindre boligstøtte og krav om mindst 225 timers arbejde på et år er blandt de nye regler.

Gå til tema

Det gælder blandt andet den spastisk lammede, Johnny Jagwani, der bor i en almindelig lejlighed i København. Når kontanthjælpsloftet træder i kraft, vil han fremover kun have 1.939 kroner at leve for og betale regninger med, når hans husleje er betalt.

- Når kontanthjælpsloftet rammer mig, og jeg står tilbage med under 2.000 kr. om måneden, vil jeg få rigtig svært ved at betale mobiltelefonregning, internet, rejsekort, mad, tøj og hvad man nu ellers har brug for. Så jeg ved faktisk ikke, hvad jeg skal gøre, når loftet rammer mig, siger han til Orientering på P1.

Gør mig ikke i stand til at arbejde

Selvom Johnny Jagwani er spastisk lammet, sidder i kørestol og har handicaphjælpere 12 timer i døgnet, kan han for meget selv og har derfor fået afslag på førtidspension.

I de mange år han har modtaget kontanthjælp, har kommunen omvendt ment, at han ikke er rask nok til at tage et job og stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

Derfor undrer det ham, at han fremover skal have 3.067 kroner mindre at leve for hver måned for at give ham et større økonomisk incitament til at arbejde.

- Jeg har svært ved at forstå, at folk i min kategori også er omfattet af kontanthjælpsloftet. Det, at man skærer i kontanthjælpen, gør mig desværre hverken rask eller i stand til at kunne tage et arbejde, forklarer han til Orientering på P1.

Minister: Tingene er i balance

I et samråd i Folketingets beskæftigelsesudvalg i dag, forklarede beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen, at aftalepartierne mener, at de har fundet den rette balance, så der med ministerens ord samtidig bliver skabt et ordentligt økonomisk incitament til at arbejde.

- Vi har i aftalekredsen netop besluttet, at undtage kontanthjælpsmodtagere, der på grund af et handicap har fået anvist en handicapegnet bolig af kommunen, fra kontanthjælpsloftet, så vi sikrer, at tingene også her er i balance, siger beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen.

Men den balance, aftalepartierne har fundet, medfører altså, at Johnny Jagwani og andre handicappede i samme i situation fortsat bliver ramt af kontanthjælpsloftet og fremover får flere tusinde kroner mindre at leve for hver måned.

Det bekræfter lektor i socialret ved Aalborg Universitet, Nina von Hielmcrone.

- Johnny vil blive ramt af kontanthjælpsloftet. Han har jo selv fundet sin bolig. Han har ikke fået den anvist af kommunen. Og handicappede, som selv har fundet deres bolig, er fortsat omfattet af kontanthjælpsloftet, siger hun til Orientering på P1.

Hør Orienterings indslag om sagen her.