Kontanthjælpsmodtager: Det er befriende at komme i arbejde

Den ufaglærte kontanthjælpsmodtager Lars Nielsen håber, at hans virksomhedspraktik vil munde ud i en fastansættelse.

Lars Nielsen er begyndt at vænne sig til, at der altid dufter af marmelade, når han møder ind på arbejde.

Siden midten af februar i år har den 33-årige kontanthjælpsmodtager været i virksomhedspraktik på marmeladefabrikken Fynbo Foods i Vrå syd for Hjørring, hvor han blandt andet pakker glas med brombær- og appelsinmarmelade på paller.

Til at begynde med var han mest ude på lageret, hvor de tusindvis af marmeladeglas står opmagasineret, inden de skal sendes videre ud i verden.

Men nu hjælper han også til i produktionen og i kogeriet, hvor marmeladen bliver til.

- Jeg er lidt af en alt-mulig-mand. Jeg er der, hvor der er brug for mig. Jeg synes bare, det er befriende at komme i arbejde og gøre en forskel, siger Lars Nielsen.

Efterlyser kontanthjælpsmodtagere

Lars Nielsen er en af de ufaglærte kontanthjælpsmodtagere, som lokalpolitikerne i Hjørring Kommune gerne vil have i arbejde.

Han har tidligere arbejdet som teltopsætter for virksomheder, men har ellers ingen uddannelsesmæssige kvalifikationer på CV'et.

Sidste år afsatte byrådet i den nordjyske kommune 125 millioner kroner over de kommende fire år til at få 1.700 flere ledige og sygemeldte ind på arbejdsmarkedet.

Derudover har kommunen søsat et samarbejde med de lokale virksomheder om at få skabt flere arbejdspladser til folk som Lars Nielsen.

Og borgmester Arne Boelt (S) ser gerne, at der kommer endnu flere kontanthjælpsmodtagere til kommunen, der lige som andre ydrekommuner døjer med faldende befolkningstal.

Håber på ansættelse

Lars Nielsen har været på kontanthjælp siden november sidste år, og han har indtil nu været glad for sit praktikforløb, som efter planen slutter til maj.

- Det er dejligt at komme på arbejde i stedet for at sidde derhjemme og kukkelure. Det er ikke sjovt at være på kontanthjælp, for det rammer min egen stolthed. Jeg vil ikke være en byrde for andre, men tjene mine egne penge og bevise, at jeg er et job værd, siger han.

Lars Nielsen håber, at han kan blive fastansat på marmeladefabrikken, når praktikforløbet er slut.

- Jeg har snakket med nogle af dem, der tidligere har været i virksomhedspraktik, og tre af dem er efterfølgende blevet ansat. Så jeg håber, det også kan lade sig gøre i mit tilfælde, siger Lars Nielsen.

Det er ikke usandsynligt, at det kan ske.

Efterlyser flere hænder

Siden Fynbo Foods blev etableret i 2002, er virksomheden vokset fra fem til 70 medarbejdere.

Næsten halvdelen af de 45 fastansatte i produktionen har fået arbejdet gennem Hjørring Jobcenter.

Og ifølge direktør Richard Fynbo er kontanthjælpsmodtagere god arbejdskraft.

- Vi vil gerne påtage os det ansvar at hjælpe mennesker, der har været væk fra arbejdsmarkedet, tilbage. De personer bliver ofte meget loyale medarbejdere efterfølgende, siger han.

Brug for ekstra indsats

Richard Fynbo er enig med Hjørring-borgmesteren i, at der skal gøres en ekstra indsats for at få flere i arbejde.

- Jeg er dog ligeglade med, om det er kontanthjælpsmodtagere eller ej. Det vigtige er, at det er borgere, som kan yde en indsats og bidrage til samfundet, siger han.

Richard Fynbo mener også, det er vigtigt, at medarbejderne på Fynbo Foods bor i nærområdet.

- Det gør arbejdskraften mere stabil på længere sigt, og ligesom mange andre yderkommuner har vi problemer med faldende befolkningstal og fraflytning. Derfor er alle tiltag, der kan være med til at styrke arbejdsstyrken, nu hvor vi er på vej ind i en ny vækstfase, noget vi hilser velkommen, siger direktøren for Fynbo Foods.