Kontanthjælpsmodtager: Vi har ledt efter et job til mig i 13 år

Der er som regel en god grund til, at folk får kontanthjælp. Det mener Nikita Jensen Kristensen, der har været arbejdsløs i 13 år og har haft over 50 sagsbehandlere.

Nikita Jensen Kristensen mener, der er en hetz mod kontanthjælpsmodtagere: - Der bliver sagt, at vi er dovne og ikke kan lave noget. Hver gang det rammer os, så sidder jeg som uarbejdsdygtig og ser på fjernsynet og tænker, hvad sker der så med mig. (Foto: Thomas lekfeldt © Thomas Lekfeldt/ info@thomaslekfeldt.com/ www.thomaslekfeldt.com)

- Vi har ledt i 13 år efter et job til mig. Jeg har haft 50 sagsbehandlere, og de kunne ikke finde noget til mig. Jeg har heller ikke kunne finde noget. Så hvordan vil de sende mig ud i job?

Sådan siger Nikita Jensen Kristensen, der ikke har haft et job siden 2003, fordi hun har fået store knoglebrud i sine hænder, og derfor har svært ved at bruge dem.

I en ny analyse peger Dansk Arbejdsgiverforening på, at kommunerne skal stramme op på kontanthjælpsområdet, så flere personer bliver vurderet arbejdsparate.

Kontanthjælpsreform på vej

Regeringens kontanthjælps-reform på vej gennem Folketinget og ventes at træde i kraft den 1. april.

Reformens grundlæggende mål er, at man ved at stramme reglerne for kontanthjælp kan få flere mennesker i arbejde.

Kommunernes Landsforening vurderer, at omkring fire ud af ti kontanthjælpsmodtagere - eller 40.000 fuldtidspersoner - vil have svært ved at komme tilbage på arbejdsmarkedet inden for minimum seks måneder til et år, fordi de bokser med svære psykiske problemer, alkohol- eller narkotika-problemer.

Samtidig vil regeringen i en ny kontanthjælpsreform stramme reglerne for kontanthjælp for at få flere i arbejde.

Nikita Jensen Kristensen tror på, at nogle få kontanthjælpsmodtagere kan få et job.

- Men som regel er der en god grund til, at folk er på kontanthjælp og ikke førtidspension, fordi kommunerne får større refusion for kontanthjælpsmodtagere, mener Nikita Jensen Kristensen, der tidligere har arbejdet i et trævarelager.

- Når man er ledig så mange år, bliver der gravet et hul, der kun bliver dybere. Både økonomisk, men det sociale liv fra arbejdspladsen mangler også. Det er ikke sjovt i hvert fald, siger hun.

Hun savner at have et arbejde, men tvivler stærkt på, om hun nogensinde kommer i job:

- Jeg må ikke bruge mine hænder. Jeg ved ikke, hvordan de vil vurdere mig til at være jobparat, når kommunen fem gange har erklæret mig uarbejdsdygtig.