Kontrol af 844 digitale hushjælpere: Ni ud af ti mangler at betale skat

Betaling for børnepasning, rengøring og ’en ekstra hånd i haven’ granskes af skattevæsenet.

Det er blandt andet arbejdsplatforme, der tilbyder rengøring og andre serviceydelser, der er undersøgt af skattevæsenet.

Hvis du betaler for at få passet børn, gjort huset rent eller får hjælp til at holde haven, så er der en overhængende risiko for, at der ikke betales nok skat af pengene.

I hvert fald hvis du finder hushjælpen gennem en digital platform på nettet.

En kontrol af betalingsoplysninger fra fem såkaldte digitale arbejdsplatforme, som Skattestyrelsen har foretaget, har nemlig ført til, at omkring 800 personer, som arbejder gennem en af de undersøgte platforme, har fået justeret deres skattebetaling.

Det viser et svar, som Skattestyrelsen har sendt til DR Nyheder. I svaret siger underdirektør i styrelsen Camilla Hesselby, at mange af de kontrollerede ikke kan finde ud af reglerne på området.

- Mange af de borgere, som har udført arbejde på platformene, mangler kendskab til skattereglerne på området og er ikke opmærksomme på, at de selv skal sørge for at indberette deres indtægter, siger hun.

Fik oplysninger om 3.300

Skatterådet gav sidste år i marts tilladelse til, at det daværende Skat kunne kræve oplysninger om betalinger fra fem platforme udleveret til nærmere undersøgelse.

I Skats pressemeddelelse fra sidste år, hvor kontrollen blev annonceret, fremhæves børnepasning, rengøring og "en ekstra hånd i haven" som ydelser, der skulle kontrolles.

I den oprindelige pressemeddelelse anslog Skat, at "10.000 personer", der i 2017 har udført arbejde formidlet via platformene, skulle kontrolleres.

Men så mange undersøgte personer er det ikke blevet til, skriver Skattestyrelsen.

- De modtagne data viser, at godt 3.300 borgere har tilbudt ydelser gennem platformene i perioden. I de tilfælde, hvor betalingen er gået gennem platformen, har Skattestyrelsen modtaget oplysninger om betalingerne. Det gælder for ca. 1.700 af borgerne, lyder det i svaret.

Halvdelen kører uden om platformen

Dermed er godt halvdelen af personerne, som Skattestyrelsen har fået oplysninger om, ikke en del af undersøgelsen, fordi de mulige betalinger, de har modtaget, ikke kan dokumenteres af arbejdsplatformen.

Ud af de resterende 1.700 personer er lidt under halvdelen derefter udvalgt til kontrol, og her viste resultatet altså, at mere end ni ud af ti af de undersøgte havde rod i skattebetalingen, skriver styrelsen videre i sit svar.

- På baggrund af betalingsoplysningerne for de cirka 1.700 borgere har Skattestyrelsen gennemført kontrol af 844 udvalgte borgere, som havde særlig skattemæssig interesse. Ud af denne gruppe er der foretaget reguleringer i cirka 95 procent af sagerne for cirka ni millioner kroner, viser svaret fra Skattestyrelsen.

Dermed skal omkring 800 af de undersøgte muligvis til lommerne, og derudover vil styrelsen forsøge sig med oplysning til andre, siger underdirektør Camilla Hesselby.

- Derfor har vi udarbejdet målrettet vejledningsmateriale for at hjælpe platformene med at vejlede de borgere, som har en indkomst via platformen, siger hun.

Skattestyrelsen ønsker ikke at sætte navne på de fem arbejdsplatforme, der er del af undersøgelsen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter