Antirynkecreme til spotpris. En moderigtig håndtaske til halv pris. Eller hvad med en omgang kopimedicin?
Forbrugernes jagt efter billige varer understøtter en ulovlig industri, der hvert år koster danske virksomheder seks procent af det direkte salg.
- Jeg må opfordre til, at forbrugerne holder sig til de originale varer. For det her problem koster samfundet rigtig dyrt, siger erhvervs- og vækstminister Brian Mikkelsen (K).
Ifølge EU’s Kontor for Intellektuel Ejendomsret, EUIPO, løber de danske virksomheders tab op i 8,6 milliarder kroner, hvilket svarer til knap 5.000 tabte arbejdspladser.
Det fremgår af en ny rapport, der for første gang giver et samlet billede af den økonomiske indvirkning, som varemærkeforfalskning og piratkopiering har på EU økonomi og jobskabelse.
Samlet set koster den ulovlige industri EU-landenes virksomheder 440 milliarder kroner og 435.000 tabte arbejdspladser.
Ecco: Vi bliver kopieret i stor stil
En af de danske virksomheder, der oplever at de ulovlige kopiprodukter stjæler markedsandele både i udlandet og herhjemme, er skogiganten Ecco.
Her fortæller juridisk chef Peter Schøtt Knudsen, at antallet af markedspladser, der er kopier på, ligesom antallet af e-handelsbutikker med falske Eccos-sko, er stigende.
- Vi taler om tusindvis af produkter. Og det er noget, vi både ser i online-handel og i handel på tværs af landegrænser, hvor vi både ser kopier og designefterligninger, fortæller han.
Ecco ønsker ikke at oplyse, hvad de ulovlige kopier vurderes at koste virksomheden. Men problemet er så stort, at Ecco systematisk overvåger de markedspladser, hvor kopierne bliver solgt.
- Det gælder både på nettet og på fysiske steder. Og så udfører vi samtidig lokale aktioner i Kina for at stoppe handlen med kopier af vores produkter, fortæller Peter Schøtt Knudsen.
Forbrugerrådet Tænk advarer mod farlige varer
I Danmark er det ikke ulovligt at købe kopiprodukter til eget forbrug. Forbrugerne kan dermed ikke blive straffet for at købe en kopivare, hvis det ikke er med henblik på at sælge den selv.
Til gengæld kan fristelsen være farlig at give efter for. For kopivarer kan være fulde af fejl og ulovlig kemi, lyder det fra jurist i Forbrugerrådet Tænk Benedicte Federspiel.
- Vi ved ikke, om en håndtaske er behandlet med kræftfremkaldende stoffer, eller om medicinen og cremen er fyldt med indholdstoffer, vi ikke kan tåle. Så vi råder forbrugerne til at holde sig væk, hvis et tilbud virker for godt til at være sandt, siger hun.
Forbrugerrådet Tænk mener ikke, det er vejen frem at gøre det ulovligt at købe og bruge kopivarer, sådan som man har gjort det i Frankrig, Italien og Portugal.
- Vi mener ikke, man skal kriminalisere Fru Jensen, der har købt en taske til sig selv. Men vi vil gerne have, at forbrugerne stopper med at købe kopivarer, fordi det er en hel industri med kriminelle bagmænd, siger Benedicte Federspiel.
Taskforce mod kriminelle netværk
Samarbejdsorganisationen OECD har tidligere anslået, at kopier udgør omkring 2,5 procent af den samlede verdenshandel.
Det svarer til 3.035 milliarder kroner eller 78 Storebæltsbroer om året. Og ifølge Europol kommer to ud af tre kopivarer fra Kina.
Herhjemme mener erhvervs- og vækstminister Brian Mikkelsen, at Danmark kan være sin indsats mod problemet bekendt.
Senest har regeringen i maj i år besluttet nedsætte en permanent taskforce, som skal varetage den strafferetlige håndhævelse af krænkelser mod varemærker, designrettigheder og ophavsret.
- Vi jager bagmændene gennem bagmandspolitiet, Skat og Erhvervsstyrelsen. Vi lukker ned for hjemmesider, der udbyder varerne, og vi samarbejder internationalt om at få lukket ned for den her handel, siger ministeren.