Korrespondent: 'Dækkonges straf er i superligaen over domme for økonomisk kriminalitet'

Erhvervsmand idømt en af de hårdeste straffe nogensinde for svig og bedrageri.

DR Nyheders erhvervskorrespondent, Jakob Ussing, kalder dommen for en af de "hårdeste for økonomisk kriminalitet herhjemme nogensinde". (© dr)

- Den er helt oppe i superligaen over domme for økonomisk kriminalitet.

Sådan lyder erhvervskorrespondent Jakob Ussings reaktion på dagens dom mod erhvervsmanden Bent A. Nielsen.

- De hårdeste straffe for økonomiske kriminalitet herhjemme har været på syv års fængsel. Blandt andet til Stein Bagger for svindel i IT Factory og til Lars Nørholt for nyligt for svindel i lampevirksomheden Hesalight, siger Jakob Ussing.

- Herefter følger så en række domme på seks års fængsel – blandt andet til Klaus Riskær Pedersen og Kurt Thorsen – og i den gruppe hører dagens dom til Bent A. Nielsen så også, fortsætter DR Nyheders erhvervskorrespondent.

Udsædvanligt at revisor dømmes

Retten i Viborg har dømt den 76-årige erhvervsmand Bent A. Nielsen til seks års fængsel i en sag om svindel for samlet 493 millioner kroner i selskabet Genan, som han selv stiftede for mange år siden.

Han er kendt som Viborgs ukronede dækkonge og manden bag selskabet Viborg Gruppen, der solgte bildæk. Han stiftede også Genan, der genanvender brugte bildæk til granulat til blandt andet kunststofbaner, og som pensionskassen PKA blev medejer af.

I retten blev han dømt for mandatsvig af særlig grov beskaffenhed, fordi han overførte mindst 73 millioner kroner fra Genan til sit eget selskab og så brugte pengene til private formål.

Desuden blev han dømt for bedrageri af særlig grov beskaffenhed, fordi han i strid med sandheden lod en række banker vide, at han havde betalt 420 millioner kroner fra sit private selskab tilbage til Genan, som bankerne så skulle låne et endnu større beløb.

Men de 420 millioner kroner blev aldrig tilbagebetalt, og bankerne endte med store tab.

Selskabets revisor, Bjarne Nielsen, blev ved retten idømt tre års fængsel for medvirken til bedrageri, fordi han lavede den revisorerklæring om tilbagebetalingen af de 420 millioner kroner - i strid med sandheden - som Bent A. Nielsen brugte til at overbevise bankerne om et lån på mere end 1,2 milliarder kroner.

Ifølge Jakob Ussing er det ret specielt, at en revisor straffes på den måde.

- Det er faktisk ganske usædvanligt, siger erhvervskorrespondenten.

Blev afsløret af eget firma

Genan politianmeldte i 2015 selv stifteren, efter at PKA havde købt Bent A. Nielsen helt ud af selskabet.

- Hele sagen har været spektakulær, fordi Bent A. Nielsen blev politianmeldt af Genan - et selskab, han selv stiftede i sin tid, siger erhvervskorrespondenten.

- Dommen er også bemærkelsesværdig i den forstand, at anklagemyndigheden havde krævet mindst seks års fængsel til Bent A. Nielsen. Og nu blev han altså dømt til seks års fængsel, hvilket placerer dommen blandt de hårdeste for økonomisk kriminalitet herhjemme. Det er ikke så tit i de store sager om økonomisk kriminalitet, at dommen ender fuldstændig, som Anklagemyndigheden har krævet, siger Jakob Ussing.

Både Bent A. Nielsen og Bjarne Nielsen har anket dommene med det samme.

Tidligere sager om økonomisk kriminalitet

  • I Januar i år blev stifteren af Hesalight, Lars Nørholt, straffet med fængsel i syv år for på et falsk grundlag at have fået en investorkreds til at skyde 562 millioner kroner i lampevirksomheden.

  • I 2009 fik tidligere IT-Factory-direktør Stein Bagger i en tilståelsessag rabat på straffen for sin hjælp under efterforskningen, selv om 200 millioner kroner aldrig blev fundet. Han blev idømt syv års ubetinget fængsel for omfattende svindel.

  • Kurt Thorsen blev for dokumentfalsk og bedrageri for 3,7 milliarder kroner ved hjælp af falske PFA-garantier idømt seks års fængsel i 2002 i Østre Landsret. Tidligere direktør i PFA Byg Rasmus Trads var også på anklagebænken og fik en straf på fire års fængsel. Men Thorsen blev udpeget som hovedmanden.

  • Ejendomsmægleren Bjørn Stiedl blev i 2009 idømt seks års fængsel i byretten for selskabstømning for 320 milloner kroner.

  • Klaus Riskær blev i 2007 idømt seks års ubetinget fængsel i landsretten for bedrageri og skyldnersvig for 200 mio. kr