Korrespondent: De statslige lønmodtagere har fået meget, men ikke alt

De statsligt ansatte kom med tre krav. De er langt hen ad vejen blevet opfyldt, siger erhvervskorrespondent.

Konflikten undgået, sidste forlig er hjemme, og Sophie Løhde og Flemming Vinther skåler i champagne. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix) (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Storkonflikten er foreløbigt afblæst. Nu udestår kun, at overenskomstaftalerne skal stemmes igennem hos de enkelte forbund.

Den sidste aftale kom på plads for de 181.000 statsligt ansatte her til aften, og erhvervskorrespondent i DR Nyheder, Jakob Ussing, fortæller, at lørdagens aftale er faldet ud nogenlunde, som man kunne forvente:

- Overenskomstaftalen er landet nogenlunde, som man kunne forvente, efter hvad vi har set af overenskomstaftaler på det regionale og kommunale område, lyder hans analyse.

Overenskomstaftalen sikrer en lønramme på 8,1 procent i overenskomstperioden og vil give en generel lønstigning på 6,2 procent til de statsansatte.

Der er desuden markante lønforbedringer til statens lærlinge og elever, hvis lønninger fremover kommer til at ligge på niveau med lønningerne blandt elever i den private sektor. Parterne er også blevet enige om at etablere en såkaldt kompetencefond.

Spisepausen er sikret

Men vigtigst af alt bliver de statsansattes arbejdsgiverbetale spisepause også sikret ved overenskomst. Det har været en af de helt store forhandlingsknaster.

- Det er altså lykkedes at få indskrevet retten til en arbejdsgiverbetalt spisepause ind i overenskomsten. Men det er der så også blevet betalt lidt for, siger Jakob Ussing.

Det er uvist, hvad det har koster de statsligt ansatte at få retten indskrevet, for hverken chefforhandler Fleming Vinther eller innovationsminister, Sophie Løhde (V), ønskede at være helt konkrete på "prisen".

Man havde lavet en "afbalanceret aftale", lød det igen og igen.

- I forhold til hvor stort et slagsmål det har været i månedsvis, så har man formentlig betalt en ret lille del af lønrammen, som vi også så det på det regionale område, siger Jakob Ussing.

- Nok så vigtigt, så er det lykkedes lønmodtagerne ikke at få en større del af deres løn lagt ud til forhandlinger lokalt og individuelt. Det ville Sophie Løhde gerne have haft, men den kamp ser lønmodtagerne ud til at have vundet, fortsætter han.

Man har fået meget, men ikke alt

Flemming Vinther var en glad mand, da han forlod Forligsinstitutionen.

- Jeg kom med tre krav, og jeg fik alle tre opfyldt, bebudede han.

Det har han dog ikke helt ret i, siger Jakob Ussing:

- Ikke helt. Det er klart, at arbejdsgiverne har givet sig mere på lønnen end lønmodtagerne, og det er lykkedes at sikre den her spisepause, men man sagde, at man ikke ville betale for den, og det er man altså endt med, siger han.

- Man har ikke fået alt, men man har fået meget, afslutter Jakob Ussing.

Alle de færdigt forhandlede overenskomstaftaler skal nu til urafsteminger hos de enkelte forbund. De har indtil starten af juni, førend deres afstemninger skal være færdige.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk