Korrespondent: Der er alvorlig krise i forhandlingerne

Efter bare fem timer blev forhandlerne på det statslige område sendt hjem fra Forligsinstitutionen.

Innovationsminister Sophie Løhde (V) foran Forligsinstitutionen i København, hvor overenskomstforhandlingerne sluttede efter bare fem timer. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Kun forligsmanden kan erklære sammenbrud i forhandlingerne i Forligsen. Men da forhandlerne på det statslige område blev sendt hjem efter blot fem timers forhandlinger her til aften, er det svært at vurdere situationen som andet end på sammenbruddets rand.

Det vurderer Casper Schrøder, der er økonomikorrespondent i DR Nyheder.

- Udefra set er det her så tæt på et sammenbrud, som vi kan komme i forhandlingerne om de statsansatte. Ikke mindst når vi hører den meget frustrerede tone fra chefforhandler Flemming Vinther og innovationsminister Sophie Løhde. Det er en alvorlig krise, siger han.

Intet perspektiv i at fortsætte

Da de trådte ud af Forligsinstitutionen her til aften sagde de begge, at de ikke så noget perspektiv i at fortsætte forhandlingerne på det statslige område denne aften.

Den store forhandlingsknast på det statslige område er den betalte spisepause, som lønmodtagerne vil have skrevet ned som en rettighed i deres overenskomst. Og i weekenden har omkring 100 forhandlere siddet til forhandlinger i Forligsinstitutionen, men det har ikke kastet en aftale af sig endnu.

- Der var lagt op til, at disse dages forhandlinger skulle være en slutspurt, men det virker som om slutspurten er faret fuldstændig vild, siger Casper Schrøder.

- Man har arbejdet indædt på at lave en samlet pakke for de statsansatte, der både indeholder en aftale om løn og spisepause, men intet er lykkedes, selvom man har brugt time efter time de seneste døgn på netop det.

Intet resultat

Dagens forhandlinger begyndte klokken 14, hvor det kun var det statslige område, der var indkaldt. I morgen var det kun meningen, at regioner og kommuner skulle mødes til forhandlinger i Forligsinstitutionen, men nu er de statslige parter også indkaldt i morgen.

- Mange troede, da de gik ind til den sidste runde forhandlinger i fredags, at der ville være en afgørelse inden for et par dage. Nu er det mandag og forhandlerne er gået hjem, konkluderer Casper Schrøder om det langstrakte forløb i Forligsinstitutionen.

- Forligsmanden har nu forsøgt en række forskellige måder for at få parterne til at nærme sig hinanden. Først forhandlede parterne i staten, regionerne og kommunerne hver for sig. Da det ikke gik at få et gennembrud på staten, som man plejer, så forsøgte man at få hul på processen med kommunerne. Det gik heller ikke.

- Så prøvede forligsmanden at samle alle parter under samme tag og låse dem inde hen over weekenden. Det gav heller ikke noget resultat. Nu har man så forsøgt at tage staten alene igen. Alt sammen uden resultat, siger økonomikorrespondenten.

Forligsmanden har allerede udskudt forhandlingerne to gange og kan ikke udskyde dem mere. Derfor skal der findes en løsning senest 1. maj. Sker det ikke, lurer en storkonflikt.