Korrespondent efter 21 timers forhandlings-maraton: Forhandlere underspiller alvoren

At nattens forhandlinger endte uden resultat, har stor betydning for, om der kan landes en aftale, siger DR's økonomikorrespondent.

Der har været et stort pres på Anders Bondo Christensen, Danmarks Lærerforening, fordi en aftale om lærernes arbejdstid har fyldt meget i nattens forhandlinger. Men altså uden resultater. (Foto: Uffe Weng © Scanpix)

At forhandlerne på det kommunale område ikke nåede længere på en 21 timers maraton i Forligsinstitutionen fra i går til i dag bør vække bekymring, hvis man hører til dem, der håber, at landet ikke senere på ugen bliver ramt af en storkonflikt.

Ved 8-tiden i morges sendte forligsmand Mette Christensen de udmattede forhandlere ud til den sultne presse, hvor de satte ord på de fastlåste forhandlinger.

Og der var nedslående meldinger hele vejen rundt, fortæller Casper Schrøder, der er DR's økonomikorrespondent:

- Vi er ikke kommet afgørende tættere på en løsning. Dermed er vi også tættere på en konflikt, siger Casper Schrøder.

Forhandlerne fortalte nøgternt om de fastlåste forhandlinger. Men Schrøder manglede, at der også blev sat ord på konsekvenserne af de resultatløse forhandlinger:

- Der er en reel bekymring hos forhandlerne. Men jeg synes faktisk, de underspiller situationens alvor. Vi står i en situation, hvor hver anden offentligt ansatte senere på ugen kan blive omfattet af en konflikt. Det vil berøre alle i Danmark, siger DR's økonomikorrespondent.

Tæt program

Programmet i Forligsinstitutionen er tæt pakket, indtil deadline udløber i morgen. Klokken 10 mødte de regionale forhandlere ind til endnu et forsøg, klokken 17 er de statslige forhandlere indkaldt til nye forhandlinger.

Og i morgen skal det kommunale område igen en tur i forhandlingsmøllen.

Forligsmanden har stadig en mulighed for at udskyde en konflikt med 14 dage. Men kun, hvis hun øjner en reel chance for, at der kan landes en aftale.

- Der er stadig den mulighed, at hun udsætter konflikten med 14 dage. Men det afhænger af, hvorvidt hun vurderer, at der har været tilstrækkelig bevægelse til at blive ved to uger endnu. Modsatte kan hun sende dem hjem, hvis hun ikke ser en løsning på konflikten.

Forbundene under LO har opfordret forligsmanden til at udskyde en konflikt med 14 dage.

- Nu skal man mødes igen tirsdag for at se, om det kan falde i hak, men det bliver under ingen omstændigheder en let opgave, vurderer Casper Schrøder.

Forhandlingerne i Forligsinstitutionen er nu i gang på syvende uge.

Facebook
Twitter