Korrespondent om andelskassekrak: Som en lastbil i fart uden bremse

Bestyrelsen og direktionen i andelskassen er afsat med øjeblikkelig virkning.

Københavns Andelskasse er blevet overtaget af staten. Arkivfoto. (Foto: Nikolai Linares © Scanpix)

Det kommer på ingen måde ud af det blå, at staten har lukket Københavns Andelskasse og sendt den videre til Finansiel Stabilitet. Det sker efter flere år med tumult og skandaler.

Det konstaterer DR’s økonomikorrespondent Casper Schrøder om lukningen af Københavns Andelskasse her til aften.

Bestyrelsen og direktionen i andelskassen er afsat med øjeblikkelig virkning, og Finansiel Stabilitet skal nu træffe alle beslutninger på vegne af andelshavere og bestyrelse.

Finansiel Stabilitet er populært kendt som "statens skraldespandsselskab".

- Staten er kort sagt skredet ind og lukket Københavns Andelskasse, fordi staten vurderer, at andelskassen ikke har noget grundlag at arbejde videre på, siger Casper Schrøder.

Et rædselskabinet af historier

For under en måned siden, fortalte DR om, at andelskassen var ved at blive undersøgt for hvidvask.

- Men i virkeligheden har Københavns Andelskasse været leveringsdygtig i et sandt rædselskabinet af beretninger om lån til ejerne selv, læk af fortrolige oplysninger, overdreven udlånsvækst, som Finanstilsynet i årevis og gang på gang har sagt, at de skal have rettet op på, fortæller Casper Schrøder.

- Dertil kommer at bestyrelsesmedlemmer er blevet afsat, fordi de ikke var egnet til at sidde i bestyrelsen. Det er en lang og tumultarisk historie, der kulminerer nu, og myndighederne trækker en streg i sandet, for de vil ikke tillade, at selv en så lille bank bliver kørt på et så lemfældigt grundlag.

Ikke viden og penge nok

Endnu en grund til lukningen er, at for få af andelskassens medarbejdere havde styr på at drive bankforretning. Og så havde andelskassen heller ikke kroner nok på sin egen konto til at fortsætte pengeforretningen.

- Man har tjekket, hvor mange penge der er i kassen. Der skal være et vist beløb, for at det er forsvarligt at drive andelskassen videre. Der har Finanstilsynet også konstateret, at der ikke er nok penge, siger Casper Schrøder.

De senere år har budt på stor udskiftning i bankens personale – faktisk har der ifølge økonomikorrespondenten været så mange skift, at der ikke længere var viden nok om banken tilbage i banken.

- Det kan sammenlignes med, at nogen kommer kørende i en stor lastbil i fuld fart, men ingen ved, hvor rattet sidder, og hvor bremsen er.

Københavns Andelskasse har cirka 4.000 kunder, og en del andelsboligejere har lån hos andelskassen. Deres lån skal staten nu finde andre banker til at overtage.

- Andelshaverne ser ud til at have tabt alle deres penge, men det gælder dog ikke folk, der har penge stående på en konto. De er dækket af indskydergarantifonden med beløb op til 750.000 kroner. Har man mere end 750.000 kroner stående kan man forvente, at de er tabt, siger Casper Schrøder.

Facebook
Twitter