Korrespondent om skrottet salg af Radius: Det handler om politik, ikke økonomi

Ørsted vil gerne strømline forretningen, men partier frygter kapitalfondene, siger DR's økonomikorrespondent.

Det politiske nej til Ørsteds planer om frasalg har foreløbigt kostet et fald i aktien på omkring 3 procent. Dermed er der skåret omtrent fem milliarder af selskabets markedsværdi. (© DR Grafik/Aslak Elias Kelkka)

Danmarks største energiselskab, Ørsted, annoncerede i juni sidste år, at Radius skulle frasælges, men det er blevet klart, at der ikke længere er bred

opbakning
at hente fra Ørsteds største aktionær - den danske stat.

Socialdemokratiet vil ligesom en række andre partier ikke være med til at sælge eldistributionsforretningen fra på de præmisser, regeringen har skitseret.

Det meddelte partiformand Mette Frederiksen (S) i går, og i dag har Ørsted så besluttet at indstille salgprocessen af elforretningen Radius.

Få her et overblik over, hvad striden om frasalget handler om, og hvilke konsekvenser et salg kan have for Ørsted og kunderne i Radius.

Hvad er Radius?

Du kan selv vælge, hvem der skal levere strøm til dit hjem, men du kan ikke vælge, hvem der transporterer den. Det klarer el-nettet i jorden, der ejes og drives af forskellige selskaber, der har monopol i hver deres del af landet.

Radius er et af de selskaber, der driver elnet. Selskabet hører under Ørsted-koncernen (det gamle Dong Energy, red.) og forsyner 1 million hjem og virksomheder i Københavnsområdet, Nordsjælland og dele af Midtsjælland via et elnet på cirka 19.000 km.

Det har siden sommeren 2018 været kendt i offentligheden, at Ørsted ønsker et frasalg af Radius, der i 2017 omsatte for 1,3 milliarder kroner.

Hvorfor vil Ørsted af med selskabet?

Ørsted tjener fortsat gode penge på at distribuere og sælge el og gas til danskerne.

Navneskiftet fra Dong Energy til Ørsted i 2016 markerede dog den retning, selskabet ønskede at gå. Fra at have fokuseret på olie og gas er det i dag selskabets mål at blive

globalt
førende indenfor grøn energi.

Et ønske om frasalg af Radius er altså et ønske om at strømline forretningen. Det forklarer DR's økonomikorrespondent, Casper Schrøder.

- Ørsted vil gerne koncentrere sig om deres meget ambitiøse plan om en grøn omstilling og om at være ejer af havvindmølleparker i hele verden. Det er et forstyrrende element samtidig at skulle drive et net i en lille del af Danmark.

Hvem har været interesseret i at købe?

Salgstankerne gik ikke ubemærket hen, og der har været flere interesserede købere blandt internationale kapitalfonde, pensionskasser og konkurrerende forsyningsselskaber, siden Ørsted annoncerede, at Radius skulle have ny ejer.

Et konsortium bestående af Allianz og E.ON blev sorteret fra i den første udbudsrunde, mens italienske energiselskab Enel fortsatte med at byde sig til.

Med i anden udbudsrunde var ifølge Reuters også Ørsteds næststørste aktionær, SEAS-NVE, og pensionsgiganten ATP, der havde budt på selskabet sammen, og et konsortium bestående af de canadiske pensionskasser Omers og CDPQ samt danske PKA.

Hvad vil investorer med dansk el-distribution?

Med Radius har der været udsigt til sikkert afkast og mulighed for at investere betydelige summer i en stor handel. Og det er blandt andet derfor, at en række købere nu står klar til at overtage forretningen, forklarer Casper Schrøder.

- Radius' elnet er en forretning med et

stabilt
afkast, og det er en forretning med stor sikkerhed for at tjene penge langt ind i fremtiden. Det er en type investering, som især pensionskasser i hele verden finder meget attraktiv i disse år, lyder det fra
korrespondenten
.

Budrunde nummer to, der var ventet afsluttet i anden halvdel af februar, er fra i dag ikke længere en realitet.

Hvorfor vil S, SF, Enhedslisten og DF ikke støtte et salg?

Indtil videre er et frasalg af Radius sat på hold af staten, der ejer 50,1 procent af aktierne i Ørsted, fordi en række partier frygter, at en køber vil skrue priserne op for at øge sit afkast på investeringen.

- Det er

opsigtsvækkende
at man først sætter en salsproces for milliarder af kroner i gang for et halvt år siden med
opbakning
i forligskredsen, men at man nu trækker stikket i allersidste fase. Den slags er ikke noget, der sker hver dag, siger Casper Schrøder.

Socialdemokratiet og SF vil have, at Radius skal være ejet af

forbrugerne
selv eller indgå i en konstruktion, hvor staten fortsat ejer over 50 procent af aktierne, fordi "kritisk infrastruktur er uhyre vigtig for os alle sammen".

Hvem taber på, at planerne om salg nu er gået i stå?

Salget af Radius vil være en privatisering af elnettet for Ørsteds

eksisterende
kunder, og der er flere standpunkter i debatten om, hvad et eventuelt salg kan have af konsekvenser for de 1 million kunder, der får strøm fra Radius.

- Dem, der siger nej til et salg, siger, at en ny ejer, der ikke har noget statsligt eller brugerdrevet islæt vil kunne udsulte selskabet til skade for kunderne med højere priser og dårligere service, på trods af, at der faktisk er regulering om forbrugerpriser på det her område, siger Casper Schrøder.

På ja-siden er argumentet ifølge Casper Schrøder, at salget vil øge konkurrencen på markedet.

- Bundlinjen er dog nok, at det ikke er en økonomisk diskussion, men en politisk diskussion.

Bliver det droppede salg et problem for Ørsteds forretning?

Casper Schrøder vurderer ikke det droppede salg som et stort problem for Ørsteds forretning. Der er nemlig tale om småpenge for et så stort forsyningsselskab.

- Man må nok se det som en irriterende sten i skoen for den grønne omstilling, Ørsted er i gang med, men det er ikke et uoverstigeligt bjerg af et problem, som topchef Henrik Poulsen og Ørsted står overfor, siger Casper Schrøder og tilføjer:

- Ørsted skulle have fået nogle penge ind for salget, og de skulle være brugt til nye investeringer, men det var kun en lille del af den store investeringsplan, der skulle finansieres af midlerne fra salget af Radius.

Det politiske nej til Ørsteds planer om frasalg har foreløbigt kostet et fald i aktien på omkring 3 procent. Dermed er der skåret omtrent fem milliarder af selskabets markedsværdi.

Facebook
Twitter