Korrespondent: Så ramte Lego muren

Lego tjener færre penge, og det er alvorligt for ledelsen i Billund, siger økonomikorrespondent.

Lego er stadig en særdeles god forretning. Men vækstkurven er knækket.

For første gang i 13 år oplevede den danske klodsgigant Lego tilbagegang i omsætningen i 2017.

Legos omsætning er faldet fra 37,9 milliarder kroner i 2016 til 35 milliarder kroner. Også overskuddet har fået høvl og faldt med 17 procent til 7,8 milliarder kroner efter skat.

DR Nyheders økonomikorrespondent, Casper Schrøder, hæfter sig ved, at Lego stadig er en særdeles god forretning.

Men det ændrer ikke ved, at Lego tilsyneladende har ramt loftet på den vækstkurve, der de seneste 13 år kun har kendt én vej.

- Man har i Legos ledelse i lang tid talt om, hvor lang tid den vækst kunne fortsætte. Den daværende direktør Jørgen Vig Knudstorp advarede selv mod, at man på et tidspunkt voksede så hurtigt, at man kunne løbe ind i et hårdt dyk. Derfor har det været kunsten at afbalancere forretningen. Nu har man ramt muren og skal omstille sig, siger Casper Schrøder.

I efteråret lancerede Lego en større spareplan, der skulle omstille virksomheden til en ny virkelighed uden eksplosive vækstrater. I den forbindelse fyrede Lego 1.500 medarbejdere, hvoraf 600 stillinger blev nedlagt i Danmark.

Ifølge dagens regnskab var de 1.500 medarbejdere allerede væk ved årsskiftet, så Lego-koncernen nu har 17.500 ansatte, hvoraf knap 4.000 arbejder i Danmark.

Den tidligere Danfoss-direktør Niels B. Christiansen blev sidste år udpeget til at overtage Lego-roret i rørte vande. I dag fremlagde han sit første årsregnskab. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Tilbagegang skal tages alvorligt

I årsrapporten forklarer Lego den faldende omsætning med, at der er blevet solgt ud af nogle varelagre. Altså bliver der ikke købt færre Lego-klodser, men der bliver heller ikke købt flere.

- Lego forklarer, at der var nogle store lagre i butikkerne, som skulle tømmes ud, der har så at sige været forstoppelse i forretningen. Men Lego siger også, at salget er fladt, og det er alvorligt. Det er 13 år siden, der sidst har været tilbagegang i salg og overskud, og det er alvorligt. Men det tager de også meget alvorligt i Billund, siger Casper Schrøder.

Facebook
Twitter