Korrespondent: 'Undersøgelse efterlader Danske Bank i dyb, dyb tillidskrise'

Et af de mest opsigtsvækkende pressemøder i dansk bankhistorie, fortæller DR's økonomikorrespondent.

Danske Banks øverste chef Thomas Borgen stopper, når koncernen har fundet hans afløser. Det har banken i dag oplyst i forbindelse med, at den har offentliggjort en intern undersøgelse af forholdene i bankens estiske filial mellem 2007 og 2015. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Dagens pressemøde hos Danske Bank vil langtfra blive husket som en almindelig fremlæggelse af en intern undersøgelsen.

Mødet vil gå over i historien, fortæller DR's økonomikorrespondent Casper Schrøder.

- Vi har her til formiddag været vidne til et af de mest opsigtsvækkende pressemøder i dansk bankhistorie hvis ikke i erhvervslivets historie. Direktøren går, og formanden siger, at han vil trække sig, når der er kommet mere ro på, siger han.

Danske Bank offentliggjorde i dag resultaterne af deres undersøgelser om mulig hvidvask for milliarder af kroner i bankens estiske filial i årene fra 2007 til 2015.

Det står blandt andet klart, at banken i 2007 - året efter have startet sin estiske filial med købet af finske Sampo Bank - blev advaret om transaktioner fra mulige kriminelle russere.

Ifølge Casper Schrøder viser bankens undersøgelse, at der ikke har været styr på særlig meget i den estiske filial.

- Noget af det, jeg hæfter mig ved, er, at advokatfirmaet, som banken har hyret til at undersøge sagen, siger, at der er så meget rod i den estiske filial, at de faktisk ikke er nået til bunds i sagen.

- De har kigget på 6.200 kunder, og så godt som alle og en har de måtte indrapportere til myndighederne, fordi de mener, at det ser dybt mistænkeligt ud, forklarer økonomikorrespondenten.

Dyb tillidskrise

Både i forhold til undersøgelsen og pressemødet har det centrale spørgsmål været, om der er et juridisk ansvar at placere. Det mener bankens undersøgelse ikke, der er. Konklusionen er, at direktionen og til dels også bestyrelsen langt fra har passet deres arbejde godt nok, men at det ikke er strafbart.

- Men på trods af det trækker direktøren og formanden sig, påpeger Casper Schrøder og fortsætter:

- Det efterlader banken i en dyb, dyb tillidskrise i forhold til det omkringliggende samfund.

Tilliden til banken er krakeleret de seneste måder. Og i dag har ikke været en undtagelse.

Flere politikere på Christiansborg fortæller til DR Nyheder, at de er i chok over undersøgelsens konklusion og mener, at den svækker tilliden til Danmarks største bank markant.

Det her er kun begyndelsen

Ifølge korrespondent Casper Schrøder er dagens udvikling kun begyndelsen i den meget omfattende hvidvaskskandale.

Bagmandspolitiet er kun lige gået i gang med at efterforske sagen. Det samme er det estiske bagmandspoliti. Og så har det amerikanske justitsministerium interesseret sig for hvidvasksagen.

- Der kan vente meget store bøder, hvis det fører til sager, og så har Finanstilsynet udsendt en meddelelse om, at det er villig til at se på sagen og deres afgørelser i lyset af den undersøgelse, der er kommet. Så der er langt fra sat sidste punktum.

Facebook
Twitter