Kosmetikproducenter: Forbudt middel er ikke farligt

Brancheorganisationen for kosmetikproducenter vil ikke anerkende, at forbudt middel i cremer er farligt.

Apotekerforeningen har opfordret sine medlemmer til at fjerne produkter med konserveringsmidlet PHMB, men det er ikke farligt, mener brancheforening. (Foto: Jonas Vandall Ørtvig © Scanpix)

Det er ikke farligt for forbrugerne at anvende kosmetik og cremer med konserveringsmidlet PHMB, så længe koncentrationen af stoffet holder sig under 0,3 procent.

Det siger Hanna Løyche, direktør for brancheforeningen SPT, der repræsenterer producenterne af kosmetik og plejeprodukter.

Hun anerkender ikke, at stoffet er ulovligt, selv om det ifølge myndighederne har været tilfældet siden 1. januar sidste år, fordi det mistænkes for at kunne fremkalde kræft og skade arvemasse og fostre.

- Det er rigtig vigtigt at slå fast, at de produkter, der er på markedet med den ingrediens i, er sikre. Og det skal de naturligvis være, siger Hanna Løyche til Ritzau.

Hun agter ikke at opfordre sine medlemsvirksomheder til at indstille brugen af konserveringsmidlet, fordi Forbrugerrådet Tænk Kemi har meldt 36 produkter til Miljøstyrelsen, fordi de indeholdt det forbudte stof.

- Vi må jo naturligvis tage myndighedernes fortolkning til efterretning, men vores pointe er, at det altså er sikkert at anvende det, hvis man ligger under 0,3 procent. Det mangler vi at få EU overbevist om, og den proces er vi i fuld gang med.

Trods forbuddet findes produkterne fortsat på hylderne i danske butikker. Matas har dog fjernet produkterne, og Apotekerforeningen opfordrer sine medlemmer til at gøre det samme.

/ritzau/