Kovending fra 3F: Åbner for at stemme ja til mega fusion

Fusion for 1,5 millioner lønmodtagere under LO og FTF er på vippen, men ny melding fra 3F kan sikre ja i LO.

3F's forbundsformand Per Christensen åbner nu op for et ja til fusionen mellem LO og FTF. (© DR Nyheder.)

Det balancerer på et knivsæg, om en kæmpe fusion mellem LO og FTF bliver vedtaget eller falder på gulvet.

I morgen fredag holder de to faglige hovedorganisationer kongres og skal afgøre, om de slår sig sammen og former én stor organisation for godt 1,5 millioner medlemmer.

Men nu melder landets største fagforbund, 3F, at de har ændret holdning og er klar til at stemme for fusionen. De har ellers indtil nu erklæret sig som modstandere.

Og ender 3F med at stemme for, tegner der sig et solidt flertal for fusionen i LO.

- Jeg er klar til på 3F’s vegne at ændre attitude, siger Per Christensen, forbundsformand for 3F.

Han understreger, at 3F har en række betingelser for, at de i stedet vælger at stemme ja.

På vippen

Formålet med fusionen er, at én samlet organisation kan opnå større politisk indflydelse.

Men kritikere mener, der er for store modsætninger mellem de hovedsageligt privatansatte faglærte og ufaglærte i LO på den ene side, og på den anden side lærere, pædagoger og andre med mellemlange uddannelser i FTF, der især arbejder i det offentlige.

Søren Kaj Andersen fra Københavns Universitet vurderer, at afstemningen i LO står på vippen.

- Hvis 3F kommer med ombord og er positive over for det, så er der ingen tvivl om, at vi får et ja i LO, siger Søren Kaj Andersen, centerleder ved Københavns Universitet.

Kravene

3F’s krav er blandt andet, at den ny hovedorganisation skal lave politisk lobbyarbejde ude i kommunerne. Sådan som LO gør i dag, men som FTF ikke har tradition for.

- Det er afgørende for mig, at der er vilje og resurser til at arbejde politisk lokalt med børnehaver, skoler og arbejdsvilkår for dem der arbejder derude, siger Per Christensen.

Samtidig mener han, at en ny organisation bør have politisk afsæt i det 3F kalder centrum-ventrefløjen.

- Kravet er, at vi har nogle formuleringer, som gør, at vi tager udgangspunkt i de klassiske fagforeningsdyder. At alt, hvad der knytter sig til arbejdslivet, har vi klare politiske holdninger til, siger Per Christensen.

"Kan blive grimt"

3F har ikke formået at få sine forslag skrevet ind i grundlaget for den ny organisation under det forberedende arbejde op til fusionen.

Alligevel er forslagene nu kommet på bordet i 11. time. Og der bliver fortsat forhandlet i LO og FTF for at finde fælles fodslag før kongressen.

Formanden for FTF, Bente Sorgenfrey, ønsker ikke at kommentere kravene fra 3F, så længe der foregår forhandlinger.

Men der er meget på spil, understreger Søren Kaj Andersen.

- Det kan blive rigtig grimt for FTF, hvis det her ikke bliver til noget. Der kan komme en afvandring dels af organisationer til LO, men også af organisationer, der vender sig mod AC (akademikernes hovedorganisation, red.). Det kan gøre dem sårbare, hvis det her falder til jorden, siger Søren Kaj Andersen fra Københavns Universitet.