Kovending om udlevering af formodet milliardsvindler er et 'meget stort gennembrud'

Det er helt afgørende for retsopgøret efter udbyttesagen, at Sanjay Shah kommer til Danmark, vurderer korrespondent.

Sanjay Shah skal udleveres til Danmark, har retten i Dubai i dag bestemt. Han har allerede anket dommen,

Manden, der for medarbejdere hos de danske skattemyndigheder nærmest er ligeså berygtet som Harry Potter-skurken Lord Voldemort blandt troldmænd, er i dag blevet dømt til at blive udleveret til Danmark.

Det er en domstol i Dubai, der i dag dømte den britiske forretningsmand Sanjay Shah til udlevering til Danmark, hvor han er tiltalt for at have lænset vores statskasse for cirka ni milliarder kroner i refusion af udbytteskat.

Det kommer, efter at Sanjay Shah blev anholdt for syv måneder siden, og efter at selvsamme domstol i september afviste at udlevere briten.

Dommen har allerede vakt glæde hos den danske regering.

- Det er en stor sejr for Danmark, at Sanjay Shah nu er blevet dømt til udlevering. Det har krævet en ihærdig indsats fra det danske diplomati at nå hertil og et konstruktivt samarbejde med de emiratiske myndigheder, siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) i et skriftligt svar.

Tilgengæld er der skuffelse hos Sanjay Shahs forsvarer, der allerede har besluttet, at dommen skal ankes, og hovedpersonen har igennem hele sagen nægtet at have svindlet den danske statskasse.

Men hvor vigtig er denne her dom, og hvad betyder en eventuel udlevering af Sanjay Shah for det samlede retsopgør efter udbytteskandalen?

Og hvad med tre andre briter, der er tiltalt i udbyttesagen, og som også befinder sig i Dubai?

Herunder svarer DR's erhvervskorrespondent, Jakob Ussing, på tre centrale spørgsmål om sagen.

Hvor stort et gennembrud er dagens afgørelse i Dubai?

Sanjay Shah har i mange år boet på palmeøen, Palm Jumeirah, i Dubai. (Foto: © Giuseppe Cacace, Ritzau Scanpix)

- Det er et meget stort gennembrud for de danske myndigheder, selv om der ikke er sat endeligt punktum i udleveringssagen endnu. Myndighederne har arbejdet i flere år på at få Sanjay Shah udleveret til retsforfølgelse i Danmark, hvor Shah er tiltalt efter de strengeste paragraffer i svindelsager.

- Hele 12 års fængsel til Sanjay Shah går de danske myndigheder efter, men straffesagen mod ham er afhængig af, at det rent faktisk lykkes at få Shah udleveret.

- Shahs lejr har allerede meddelt, at dagens afgørelse vil blive anket, men det er et stort gennembrud, fordi en domstol i Dubai nu for første gang har afgjort, at Shah skal udleveres.

Hvad betyder det for hele retsopgøret efter udbyttesagen, hvis Shah ender med at blive udleveret?

Sanjay Shah her afbilledet i Dubai (Foto: © Christopher Pike, Associated Press)

- Det er helt afgørende, fordi Sanjay Shah er hjernen bag det, som de danske myndigheder anser for et være et stort svindelnummer.

- Shah har både fået flest penge ud af det formodede svindelnummer, og han har udtænkt selve modellen, der skulle trække milliarder ud af den danske statskasse.

Ud over Shah sidder der også tre andre briter i Dubai, der er tiltalt i udbyttesagen – hvad skal der ske med dem?

Sagen mod Sanjay Shah står til at begynde ved Retten i Glostrup til august, hvis han bliver udleveret. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

- En udlevering af Sanjay Shah har også betydning for de øvrige tiltalte, der opholder sig i Dubai, fordi udleveringssagerne mod dem har afventet, om det lykkes at få Sanjay Shah udleveret.

- Så hvis det ender med, at Shah bliver udleveret til Danmark, så står de danske myndigheder umiddelbart bedre i forsøget på at få de andre udleveret også, da der er store ligheder i, hvad de er tiltalt for.