Kræftens Bekæmpelse ramt af finanskrisen

Finanskrisen har kostet Kræftens Bekæmpelse et stort milliontab. Organisationen har placeret en del af formuen i aktier - og nu er det, der svarer til to landsindsamlinger gået tabt.

30 millioner kroner blev samlet ind ved den seneste landsindsamling. (Foto: Brian Bergmann © Scanpix)

Da Kræftens Bekæmpelse i april var ude og samle ind over hele landet skæppede det godt i kassen. Men nu er både dette og sidste års landsindsamling gået tabt, fordi organisationen er blevet offer for den seneste tids finanskrise.

- Det er træls at tabe penge. Vi kan bedst lide at vinde penge. For det giver mulighed for at hjælpe kræftpatienter, siger direktør i Kræftens Bekæmpelse, Arne Rolighed, til TV AVISEN.

En del af Kræftens Bekæmpelses formue placeres nemlig i aktier, og de er styrtdykket i værdi. En opgørelse viser, at der er tabt 55 millioner kroner på aktier, heraf alene 17 millioner i sidste måned. Hertil kommer et mindre tab på obligationer så de samlede tab kommer op på 62 millioner kroner.

- Vi beholder aktierne og venter til, at de stiger igen, siger han.

Anden investering

Kræftens bekæmpelse er den eneste af de hjælpeorganisationer, TV AVISEN har talt med, der placerer penge i risikofyldte aktier. Hos Dansk Røde har man en helt anderledes holdning til, hvor de indsamlede penge skal placeres.

Dansk Røde Kors har nemlig alle sine midler placeret i kortfristede obligationer, altså obligationer der stort set ikke kan tabe i værdi.

- Vi er ikke ude og spille casino med de penge, som Dansk Røde Kors får stillet til rådighed. Så derfor placerer vi dem så sikkert som muligt, selvfølgelig samtidig med, at vi forsøger at få en fornuftig forrentning. Det har været en rigtig god ide i den her krise, siger generalsekretær i Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl.

Langsigtet investering

Kræftens Bekæmpelse kan dog glæde sig over at aktiegevinster fra tidligere år endnu overstiger de seneste tab. Arne Rolighed afviser da også, at man gambler med pengene.

- 77 pct. af vores værdipapirer står i sikre obligationer, og at de resterende 23 pct. er placeret i aktier med lav risiko, siger Arne Rolighed i en pressemeddelelse.