Krævede stop for 'grådige bankers' minus-renter: Nu vil Kollerup have undersøgt banker

Erhvervsministeren fortsætter kamp mod negative renter, men har ingen konkrete planer om indgreb.

- Jeg tror, jeg taler på vegne af mange tusinde danskere, når jeg rejser denne her debat, lyder det fra erhvervsminister Simon Kollerup, efter han er gået i krig mod negative renter. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

"Det skal stoppe nu. Grænsen er nået. Det bliver simpelthen for grådigt."

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) skrev med store bogstaver for en måned siden på sin side på Facebook, da han kritiserede bankerne for at opkræve negative renter af deres kunder.

- Dejligt, du gør noget, lød det fra Anne-Mette Beich på siden.

Flere end 5.000 danskere reagerede med kommentarer til ministerens udmeldning.

- Det er også på tide, det bliver stoppet, kvitterede Tove Jensen.

- Tak, fordi du tør!, skrev Annette Kongebro.

En anden, der meldte sin støtte var Jan Andersen fra Ørum på Djurs.

Han er social- og sundhedshjælper. Tidligere var han revisor gennem syv et halv år.

- Jeg synes, det var på tide med en minister, der meldte sig på banen med nogle krav til bankerne, fortæller han.

Han havde håbet på, at ministeren lavede et decideret indgreb mod bankerne.

Og selvom døren fortsat er åben overfor indgreb, er der ikke nogle konkrete planer om et sådan et. I første omgang bliver Finanstilsynet og Konkurrencestyrelsen sat på sagen.

Det siger han nu i et interview med DR Nyheder.

- Jeg kan se, at konkurrencen mellem de danske banker er for dårlig. Og det rammer kunderne i dag. Derfor har jeg bedt Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen om at se på, hvordan kan vi forbedre konkurrencen mellem bankerne til gavn for de danske bankkunder, siger Simon Kollerup.

For Jan Andersen er det en vag melding.

- Jeg mener, der skal være handling nu. De har jo det grundlag, der skal til. De ved, det er forkert, det der sker, siger han.

"Følger udviklingen"

Udover en konkurrenceundersøgelse, vil Simon Kollerup have Finanstilsynet til at se nærmere på, om bankerne giver deres kunder ordentlig rådgivning.

- Bankerne skal ikke sætte hensynet til deres egen indtjening over kundernes hensyn, og det er det, jeg har bedt finanstilsynet om at sætte særligt fokus på, fortæller han.

Selve konkurrenceundersøgelsen skal være klar til efteråret.

- Vi må handle på det, hvis der sker yderligere. Men lige nu følger vi bare udviklingen, siger erhvervsministeren.

Balladen om negative renter er opstået, fordi alle de største banker og hovedparten af de mindre banker i løbet af foråret har indført minus-renter på - 0,6 procent for deres kunder.

Det betyder, at det nu koster penge at have sine penge stående på en konto. For en kunde med for eksempel 300.000 kroner i opsparing koster det 1.200 kroner om året.

Alle danskere skal ifølge loven have en konto i banken. Så det er i praksis umuligt at undgå de negative renter, hvis man har en opsparing over 100.000 kroner stående på kontoen.

Simon Kollerup siger, at bankerne i mange år har haft store overskud. Og derfor mener han det er "grådigt" at opkræve negative renter af kunderne.

- Jeg ser min rolle som en, der varetager der danske bankkunder interesser, og der er brug for at der også kommer politisk fokus på det negative renter, siger Simon Kollerup.

- Jeg synes, jeg har været tydelig i mit budskab overfor bankerne. Grænsen er nået nu, tilføjer han.

Kritik fra banker

Det har bankernes organisation Finans Danmark reageret skarpt på. Ifølge bankerne er de nødt til at opkræve minus-renter, fordi de også bliver pålagt negative renter på de penge, de har stående i Nationalbanken.

- Det er nu engang sådan, at Nationalbanken har bestemt, at renten er negativ i Danmark. Og det betyder, at vi sådan set i en årrække har solgt indlån til under indkøbsprisen, og det ser vi nu en bevægelse mod at gøre noget ved, siger Ulrik Nødgaard, administerende direktør i Finans Danmark.

Men det afviser Simon Kollerup.

- Det kan godt være, at bankerne har en ret til at sætte renten, hvor de vil. Jeg siger bare, pas nu på, grænsen er nået, for der er noget meget stort på spil, hvis man går videre.

Begrebet grådighed har vakt en vis opsigt. Skal Novo Nordisk, der også tjener rigtig mange penge, og har større overskud end bankerne, også kaldes grådige, fordi de tager høje priser for deres produkter?

- Du kan ikke sammenligne produktionsvirksomheder og banker, der er en særlig størrelse. Bankerne passer på vores betroede midler. Og vi stiller os som samfund bag de største af bankerne og sikrer, at de ikke kan vælte. Til gengæld leverer de et betalingssystem. Og jeg synes man gambler med opbakningen til det system, hvis man bliver ved med at ramme flere og flere danskere med negative renter, siger Simon Kollerup.

Ældre i klemme

Også Ældre Sagen har kritiseret bankerne, fordi de ældre kommer i klemme og bliver presset af bankernes negative renter.

- Problemet er, at ældre mennesker er nødt til at spare op, for når du bliver over 60-65 år, kan du ikke låne penge. Og der har vi en stor høne at plukke med den finansielle sektor, siger direktør Bjarne Hastrup.

Ældre Sagens direktør, Bjarne Hastrup. (Foto: © Dr)

Han håber på mere handling fra Simon Kollerup.

- Det er godt, at han gennemfører en undersøgelse, bare det ikke bliver en begravelsesplads. Vi ønsker en kampplads, og den vil vi forsøge at åbne, når vi har møde med ministeren tirsdag i næste uge.

Selv foreslår Ældre Sagen, der repræsenterer 900.000 pensionister, at regeringen gør det muligt at oprette en konto i Nationalbanken til nul procent i rente.

Der er samråd i Folketinget om bankernes negative renter på tirsdag.

Rettelse: Der stod i en tidligere version, at der ikke vil komme et indgreb mod bankerne fra Simon Kollerup. Erhvervsministeriet oplyser, at dette ikke er korrekt. Selvom der ikke er konkrete planer om et indgreb, er det stadigvæk en mulighed, lyder det.