Krav efter ny udbyttesag: Hemmelige aktionærer skal frem i lyset

Flere partier vil sørge for, at skattemyndighederne får bedre værktøjer i kampen mod svindel.

Med åbne øjne fejludbetaler Skattestyrelsen refusion af udbytteskat, lyder det i ny bog. (Foto: © Signe Goldmann, Ritzau Scanpix)

Den kommende regering skal hurtigst muligt finde en holdbar model, som gør skattemyndighederne bedre i stand til at kontrollere tilbagebetalinger af udbytteskat.

Sådan lyder kravet fra begge sider af Folketinget.

De Konservatives Mona Juul vil gøre det muligt at identificere de udenlandske aktionærer, der i nogle tilfælde er anonyme for de danske skattemyndigheder.

Netop de hemmelige udenlandske aktionærer var kernen i den udbytteskandale, hvor 12,7 milliarder skattekroner ifølge de danske myndigheder blev udbetalt til svindlere.

- Vi skal ind og have fundet ud af, hvem er den endelige aktionær, den endelige retmæssige ejer. For ellers får vi ikke løst det her problem, siger Mona Juul.

Samme melding kommer fra Enhedslistens Victoria Velasquez.

- Der håber jeg, at vi får en minister, der er klar til at sige: Vi skal gøre det, der er brug for. Vi skal sørge for, at vi ved hvem aktionærerne er, så myndighederne har en ærlig chance for at føre den kontrol der skal til, siger Victoria Velasquez.

Udbetaler igen uden dybdegående kontrol

Kravet om bedre kontrolmuligheder kommer i kølvandet på en ny bog om skandalen om udbytteskat.

Bogen ”Af hensyn til erhvervslivet”, som er skrevet af DR-journalisten Jesper Tynell, beskriver hvordan de danske skattemyndigheder igen er begyndt at udbetale millioner af kroner i refusion af udbytteskat til udenlandske aktionærer, der ikke skulle have haft pengene.

Voksende sagsbunker er blandt årsagerne til, at Skattestyrelsen har valgt at skrue ned for kontrollen af en stor del af sagerne, hvor skattemyndighederne som udgangspunkt ikke længere kontrollerer, om de udenlandske aktionærer, der beder om at få tilbagebetalt udbytteskat, rent faktisk også ejer de aktier, der udløser pengene.

Over 100 millioner udbetales uberettiget

Og den lempeligere kontrol vil - ifølge Skattestyrelsen selv - betyde, at over 100 millioner kroner vil blive udbetalt uberettiget til folk, som ikke har ret til pengene.

Men ifølge Skattestyrelsen ville det koste endnu flere penge, hvis man skulle lave en dybdegående kontrol af alle de mange anmodninger.

- Det mener vi ikke er en fornuftig eller rimelig måde at bruge skatteborgernes penge på, siger Skattestyrelsens selskabsskattedirektør Kenneth Joensen.

Skattestyrelsen forventer ikke, at der vil ske svindel, men at fejludbetalingerne primært vil ske til udenlandske aktionærer, der har begået uforsætlige fejl i ansøgningerne.

EL: Bunden opgave for kommende minister

Men Louise Schack Elholm fra Venstre er ikke tryg ved situationen.

- Jeg er bekymret for, at vi kommer til at se systematisk svindel ligesom i udbyttesagen, og det vil jeg gerne være sikker på, at vi ikke risikerer med de her løsninger.

Enhedslistens Victoria Velasquez er med egne ord "hamrende utålmodig".

- Vi ser, at skiftende ministre både i rød og blå blok ikke har lukket det hul, som der er brug for. Og det mener jeg må være en bunden opgave for den skatteminister der kommer om lidt, at det her selvfølgelig er noget, vi skal tage ansvar for at løse.

K: Ikke informeret godt nok

Mona Juul fra de Konservative mener, at Folketinget burde have været bedre informeret om, at Skattestyrelsens nye kontrolsystem vil medføre fejludbetalinger på over 100 millioner kroner.

- Folketinget er ikke ordentligt informeret om det her og kan derfor ikke agere på det før nu.

Mona Juul er erhvervsordfører fra Konservative. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Ifølge Mona Juul har Folketingets skatteudvalg alene fået oversendt et statusnotat, hvor der står, at der er indført en ny kontrolstrategi, som vil bidrage til, at Skattestyrelsen ”i højere grad kan følge med tilgangen af nye refusionsanmodninger”.

Der står også i notatet: ”Som på andre områder er kontrolstrategien udtryk for en afvejning af provenusikring og ressourceanvendelse.”

Men ifølge Mona Juul burde det stå meget tydeligt, at kontrollen blev slækket i de fleste af sagerne.

- De skriver det så blødt og fint. Der står ikke klart og tydeligt: ’Vær opmærksom, alle sammen. Vi begynder at udbetale refusion af udbytteskat, men vi kontrollerer det ikke ordentligt.’ Den information har vi ikke fået, siger Mona Juul.

Skattestyrelsen: Vi har gjort os umage

DR har spurgt Skattestyrelsen, om Folketinget er blevet orienteret tilstrækkeligt.

- Vi ved godt, at vi har et meget stort ansvar på det her område. Både i forhold til kontrollen og i forhold til at orientere Folketinget, og derfor har vi løbende orienteret både Rigsrevisionen og Folketingets skatteudvalg om vores arbejde på udbytteområdet, siger Skattestyrelsens selskabsskattedirektør Kenneth Joensen.

Men har de folkevalgte får direkte besked om de her kontrolniveauer?

- Hvordan vi drøfter sagerne med både Rigsrevisionen og medlemmer af Folketingets skatteudvalg, synes jeg ikke, at jeg skal komme nærmere ind på her. Men vi har gjort os rigtig umage for at orientere både Rigsrevisionen og medlemmer af Folketingets skatteudvalg.

Kan de folkevalgte have fuld tillid til kontrollen?

- Det er meget vigtigt for mig at understrege, at vi har en meget solid kontrol på udbytteområdet. Det havde vi i går. Det har vi i dag, og det har vi i morgen.

Hvordan kan det skade, hvis I fortæller, hvordan kontrollen foregår?

- Det er klart, at det har vi ikke lyst til at udtale os om, fordi det i givet fald ville kunne bruges som en opskrift af folk, der ville omgå kontrollen. Så derfor fortæller vi ikke om, hvordan vi gennemfører kontrollen.

Så I er simpelthen bange for at svindlere så kigger på Danmark igen?

- Jeg ved ikke, om man kan kalde os bange, men vi er selvfølgelig forsigtige. Vi vil gerne holde for os selv, hvordan vi arbejder med udbytteområdet, og derfor kan vi ikke tale om, hvordan vi laver kontrollen i offentligheden, siger Skattestyrelsens selskabsskattedirektør Kenneth Joensen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra fungerende skatteminister Jeppe Bruus.

I videoen nedenfor kan du høre mere om kontrollen bag sagerne om refusion af udbytteskat.