Krisen i landbruget presser danske banker

Landbrugets krise er så dyb, at to ud af tre kroner, som banker har lånt ud til branchen, kan blive svære at hale ind igen, viser ny rapport.

Dansk landbrug er ramt af en historisk dyb krise. Det betyder også, at flere små og mellemstore banker er rystende nervøse, fordi der kan være store nedskrivninger i vente. (Foto: Michael Bothager © Scanpix)

Krisen kradser i landbruget, og landbrugssektoren udgør lige nu en af de største udfordringer for danske banker.

Det er en af konklusionerne i en markedsanalyse fra Finanstilsynet, som udkommer i morgen.

65 milliarder kroner, som bankerne har lånt ud til landbruget, kategoriseres nu som decideret svage lån. Altså penge, som bankerne ikke nødvendigvis kan regne med at få ind igen.

- Andelen af svage lån til landbruget fortsætter med at stige, og landbruget er dermed klart den branche, der er mest udfordret, skriver Finanstilsynet i markedsanalysen.

To ud af tre kroner

Samlet har danske banker udlån for 92 milliarder kroner til landbruget. Efter flere års krise er 65 milliarder kroner nu placeret i kategorien for såkaldt "objektiv indikation for værdiforringelse" også kaldt svage lån, viser Finanstilsynets analyse.

- Landbruget er presset på grund af især lave afregningspriser. Derfor er det ikke alle, der er i stand til at betale af på den gæld, de har til institutterne, siger Jesper Berg, direktør i Finanstilsynet, til DR Nyheder.

Tallet svarer til, at mere end to ud af tre kroner, som er lånt ud til landbruget, er så usikre, at bankerne ikke kan være sikre på at hale pengene hjem til banken.

Men danske banker som helhed står ikke over for en ny konkursbølge på grund af krisen i landbruget. Men der er banker, som Finanstilsynet holder øje med, forklarer Jesper Berg.

- Det er klart, at hvis landbruget bliver udfordret yderligere, vil de også blive presset. Og en af de udfordringer, der er for landbruget, er, at en meget stor del har variable forrentede lån, og derfor, hvis renten stiger, så vil det presse landbruget yderligere.

Totredjedele af de banker, som Finanstilsynet holder ekstra øje med, er ramt af problemer på grund af krisen i landbruget.

- Landbruget udgør en betydelig mænge af nogle bankers udlån. Og i øjeblikket er det sådan, at der er nogle landbrug, som er pressede, og derfor er de ikke i stand til at betale for deres lån, som de har forpligtet sig til, siger Jesper Berg.

Pressede små banker

Det er særligt de små og mellemstore pengeinstitutter, som har penge i klemme i landbruget.

Banker som Vestjysk Bank og Jutlander Bank har stor eksponering mod landbrugsbranchen. Derfor vil store nedskrivninger også gøre tilsvarende ondt på bankerne.

- Der er ingen tvivl om, at vores resultater er meget prægede af landbrugets situation, som den ser ud på nuværende tidspunkt. Det kan man også se i vores nedskrivninger, som er meget relaterede til landbruget, siger Jan Ulsø Madsen direktør i Vestjysk Bank.

- Vi har lige aflagt kvartalsregnskab for første kvartal, og næsten 80 procent af vores nedskrivninger er faktisk relateret til landbruget, så det betyder rigtig meget for os, fortsætter han.

For Jan UIsø Madsen handler det også om at lukke nogle landbrug, så udbuddet af fødevarer bliver mindre. Det er den manglende efterspørgsel på varerne, som er hovedforklaring på landbrugets krise.

- Vi forsøger at finde løsninger med den enkelte landmand, så vi forhåbentlig hjælper den enkelte landmand videre. Vi skal også have et landbrug, når vi er kommet igennem krisen, siger Jan Ulsø Madsen.

- Andre hjælper vi stille og roligt ud af brugene, som vi kan komme afsted med. Det, der skal ske, er, at vi gerne skal have udbud og efterspørgsel til at passe sammen. Det er udfordringen på nuværende tidspunkt.

En prioritet for regeringen

Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, er bekymret over tallene, men påpeger, at der er stor politisk opmærksomhed på de dybe problemer i branchen.

- Det her understreger behovet for en landbrugspakke. Dansk landbrug er presset på konkurrenceevnen. Derfor er der også brug for et fortsat fokus. Ved at flytte PSO-afgiften fra el-regningen til finansloven, får landbruget også bedre vilkår, siger Torsten Schack Pedersen.

For ham handler det også om fortællingen om Udkantsdanmark. Og i den ligning spiller landbruget en vigtig rolle, mener han.

- Udfordringen er ikke kun landbruget, men også den generelle udfordring i landdistrikterne, hvor der ikke er kapital til at låne ud til driftige iværksættere. Det her understreger behovet for initiativer for et Danmark, som hænger bedre sammen. Der spiller landbruget en vigtig rolle, siger han.