Krisen rammer Kim i hovedstadsområdet hårdere end Anders i det jyske

I København har 43 procent af virksomhederne fået hjælp - i Vejen er det halvt så mange.

Hovedstadsområdet bliver ramt hårdere end i mange jyske kommuner. En af dem er Gentofte, hvor Experimentarium ligger. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Alle danskere har på den ene eller anden måde kunnet mærke, at der er corona i Danmark.

Men alligevel er der store forskelle på, hvordan og i hvor høj grad det har kunnet mærkes.

Kim Gladstone Herlev er administrerende direktør for Experimentarium i Hellerup. De har ikke haft åbent siden begyndelsen af december.

- Når alt er lukket ned, har vi ingen indtægter. Det er afgørende for vores overlevelse, at vi kan sende vores medarbejdere på lønkompensation.

Og ifølge Kim Gladstone Herlev er det ikke en mulighed at fyre de ansatte.

- Vi udvikler og producerer selv. Det har givet os en unik placering i verden. Derfor er vi nødt til at beholde de kompetencer, vi har, siger Gladstone Herlev.

Experimentarium ligger i Gentofte Kommune. Her har 32 procent af virksomhederne modtaget offentlig hjælp på grund af coronakrisen, viser tal fra Erhvervsministeriet.

I de omkringliggende kommuner er det endda endnu værre.

Hele 43 procent af virksomheder i København og Frederiksberg kommuner har benyttet sig af hjælp fra det offentlige.

Mens corona gør ondt i hovedstadsområdet, så er tallene langt lavere i store dele af Jylland.

I Vejen og Vesthimmerland kommuner er det eksempelvis kun henholdsvis 19 og 20 procent af virksomhederne, som har fået hjælp.

På Mors går det strygende

Hvis man bevæger sig fra Gentofte til modsatte side af Danmark, finder vi virksomheden Kunststof Kemi A/S.

Den ligger i Morsø Kommune, hvor 22 procent af virksomhederne har fået hjælp. Altså langt lavere end i hovedstaden.

Mange af Kunststof Kemis kunder har stadig kunnet holde åbent, og det har holdt virksomheden fint oven vande.

- Det gælder fødevarerembellage og landbruget. Vi har også solgt værnemidler til corona. Så mens noget af virksomheden er gået mindre godt, så er andre dele gået bedre.

- Når man er en produktionsvirksomhed og ikke er ramt af nedlukninger, så har man det bare nemmere end servicerhvervene, siger kemiingeniør Anders Olesen.

Faktisk går det så godt i øjeblikket, at virksomheden ansætter tre nye, men nu er der opstået et problem. I den her tid vil nogen måske kalde det et luksusproblem.

- Der er rift om de dygtige medarbejdere, fordi mange produktionsvirksomheder oplever en opblomstring, siger Anders Olesen.

Virksomheden har af nogle omgange været lukket ned, men alligevel har tanken om at søge hjælpepakker ikke strejfet Mors-virksomheden.

Økonom: Oplevelsesindustrien lider

En af de store årsager til forskellene mellem landsdelene er ifølge professor i økonomi ved Aarhus Universitet Michael Svarer, at det er nogle særlige typer brancher, der ligger i hovedstaden.

- Oplevelsesindustrien er for eksempel lukket helt ned i øjeblikket; luftfarten, hoteller, restauranter, forlystelser og den slags ting. De er uforholdsmæssigt meget repræsenteret i hovedstadsområdet.

Selvom der altså er forskelle, skal man dog ikke glemme, at mange hovedstadsvirksomheder stadig klarer sig godt.

- Der er selvfølgelig mange virksomheder med hovedsæde i København, som klarer sig rigtig godt. Så der er stadig gang i den i København, siger Michael Svarer, der har været med til at rådgive regeringen under coronakrisen.