Kristian Jensen holder Postnord på pinebænken til efteråret

Finansministeriet undersøger i øjeblikket, om det er værd at poste penge i Postnord.

Finansminister Kristian Jensen (V) vil i forbindelse med krisen i Postnord undgå en "snuptagsløsning", som, han mener, sker for ofte i Danmark. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Så er vejen banet for en økonomisk saltvandsindsprøjtning til det trængte svensk-danske postvæsen, Postnord.

Sådan lyder det i et notat i Finansministeriet, som DR Nyheder har fået aktindsigt i.

Postnord gik i marts tiggergang hos de to statslige ejere, fordi der ifølge selskabet mangler 2,3 milliarder kroner til omstillingen til en produktionsmodel, der kan sikre, at der også er postvæsen i Danmark for fremtiden.

Nu er EU's konkurrenceregler om statslig støtte blevet undersøgt, og staten må altså gerne sende penge til Postnord.

- Jeg har alle døre åbne i forhold til mulighederne. Men jeg har ikke valgt nogen af dørene. Det er ikke sådan, at der er en løsning valgt på forhånd. Der er gang i en analyse, og jeg træffer ikke nogen konklusioner, før jeg har den analyse, siger finansminister Kristian Jensen (V) til DR Nyheder.

Direkte støtte fra den danske og eventuelt svenske stat er kun én af flere mulige modeller, der er i spil.

Andre løsninger kunne for eksempel være statsgaranterede lån, lån på markedsvilkår eller en ekstern investor.

Efter sommerferien

Meldingen fra de politiske partier har ellers været, at krisen i Postnord skal være afklaret inden sommerferien. Men Kristian Jensen fortæller nu, at det først bliver på den anden side af ferien.

- Vi skal have undersøgt, om der er et kommercielt potentiale for Postnord fremadrettet. Vi skal ikke bare lægge penge ind i en organisation, der ikke er bæredygtig fremadrettet, siger han.

Ved årsskiftet var Postnord Danmarks egenkapital eroderet til 100 millioner kroner. Kort efter sprøjtede det svenske holdning-selskab en milliard kroner ind i selskabet.

Her ligger stadig et milliardbeløb. Så det er muligt at gentage den manøvre, påpeger Kristian Jensen:

- I koncernen som helhed er der en vis egenkapital, som kan flyttes rundt og understøtte nogle ting. Så det er for tidligt at sige noget om, hvornår vi reelt er fremme ved en beslutning. Vi har brug for en reel afklaring. Det er ikke bare noget, vi har brug for som regering, men også noget, som medarbejderne har brug for.