Kritiseret bankchef åbner munden for første gang efter skatteskandale

HSBC's bankchef indrømmer, at man ikke altid har levet op til de 'forventede standarder'.

HSBC's topchef, Stuart Gulliver, prøver at klinke skårene hos frustrerede medarbejdere efter banken er kommet i negativt søgelys med historier om mulig bistand til skatteunddragelse gennem bankens schweiziske datterselskab. (© Scanpix)

Topchefen for den britisk bankgigant HSBC, Stuart Gulliver, udtaler sig for første gang, siden lækkede dokumenter afslørede, at banken angiveligt hjalp kunder med at gemme flere hundrede milliarder på konti i Schweiz.

Det sker med en meddelelse til bankens ansatte i et forsøg for at genvinde deres tillid.

Ifølge britiske The Guardian indrømmer han, at banken, der er verdens næststørste, 'nogle gange ikke har levet op til de standarder, som der forventes af den'. Men banken har ændret sig markant i forhold til for få år siden, mener direktøren.

- Jeg deler jeres frustrationer over, at medierne fokuserer på historiske begivenheder, som gør det sværere for folk at se de skridt, vi har taget for at gøre for at bringe tingene i orden, skriver bankdirektøren.

Skete for otte år siden

Det er en tidligere ansat i banken, som til en række internationale medier har lækket dokumenter med navne på personer, der eftersigende har haft penge i Schweiz, som er et velkendt sted at få gunstige skatteaftaler i hus.

Allerede i 2009 fik franske myndigheder angiveligt fat i listen over de 106.000 mennesker med bankkonti i HSBC i Schweiz, og listen blev udleveret til en række lande i 2010.

Selv mener bankdirektøren, at mediernes dækning er unuanceret, idet det er otte år siden, at en tidligere ansat hackede sig ind i systemet for at få fat i dokumenterne, som dannede grundlaget for afsløringen.

'Kun fordi kunder var kendte'

Ifølge direktøren har en ny ledelse siden 2008 fundamentalt ændret arbejdsgangen med 'en meget strengere kontrol', skriver han til medarbejderne.

Medierne har i de afslørende historier især fokuseret på 140 navne, udelukkende 'fordi de var kendte mennesker', skriver direktøren endvidere.

De fleste af de personer er ikke længere kunder i banken, siger han.

- I har arbejdet utrætteligt og med stor dedikation på at opbygge et stærkere HSBC med globale virksomheder og funktioner, streng kontrol og de højeste globale standarder - alt understøttet af en klar strategi om at tjene vores millioner af loyale kunder, lyder det i beskeden til de ansatte.

Britisk finanstilsyn har ingen beviser

Om HSBC's rolle omkring de schweiziske bankkonti er ulovlig står endnu uvist hen. Og noget tyder på, at de britiske myndigheder ikke har fået nogen klare beviser på noget kriminelt.

Det er derfor uklart, hvor mange af de 106.000 kunder, der har brugt kontierne til skatteunddragelse, og hvor mange af dem der har ageret på lovlig vis.

Nationalbanken Bank of Englands direktør, Sir Jon Cubliffe, oplyser, at Storbritanniens svar på Finanstilsynet kan undersøge metoderne i HSBC, men endnu er efterforskningen ikke på et stadium, hvor en konkret sag er relevant for myndighederne.

På listen over kunder, som havde penge i HSBC's schweiziske afdeling, er også 329 danskere.

Skat har dog aldrig undersøgt sagen, og dermed ikke arbejdet på, om den danske statskasse kunne inddrage skat gemt i Schweiz.

Det har ellers været tilfældet i lande som Canada, Frankrig og Belgien, hvor skattemyndighederne har haft held med at få flere milliarder kroner tilbage, som kunder havde gemt på schweiziske konti.

Der er nu iværksat en intern undersøgelse i Skat for at finde ud af, hvorfor man ikke reagerede i 2010. Og skatteminister Benny Engelbrecht (S) har kaldt sagen for pinlig.

FacebookTwitter