Krydstogtgæster er en god forretning i flere byer

En krydstogtpassager bruger næsten halvdelen af sine penge i land, og det kan kan mærke i Skagen.

Havne uden for København vil også have del i omsætningen, når storforbrugende krydstogtpassagerer går i land. (Foto: Jens Thaysen © Scanpix)

De danske havne udenfor København har gjort en stor indsats for at få krydstogtskibe til at lægge til kaj rundt om i landet, og det ser nu ud til at virke.

Fredericia, Faaborg og Hundested er netop blevet destinationer for især britiske turister, og gamle kendinge i cruise-branchen som Skagen og Aarhus bugner også af turister.

Og de gæster, der strømmer ud af skibene, er en god forretning for byerne. Ifølge brancheforeningen Danske Havne bruger en krydstogtturist i gennemsnit 42 procent af sine penge på land.

Skagen har udvidet havnen

I Skagen, der ligger i Frederikshavn Kommune, kan man allerede mærke den voksende tilstrømning.

- De vælter jo ind over kajen. Jeg har selv været oppe og opleve, når over 2.000 gæster per anløb kommer ind. Og uden at det skal lyde grimt, så kan man næsten se, hvordan tegnebogen stikker op, siger borgmester Birgit Hansen (S).

De seneste år har man i Skagen udvidet havnen, så skibene og deres passagerer kan lægge til ved byen. Ifølge Skagen Havn har det cirka tredoblet antallet af gæster til byen.

- I al beskedenhed synes jeg, at vi har været smarte, da vi udvidede havnen. Det kunne betale sig - for at sige det på godt nordjysk, siger Birgit Hansen.

Hundested satser på krydstogtskibe

I Hundested Havn gør man klar til, at byen næste år for første gang skal sige velkommen til omkring 3.000 krydstogtgæster, fortæller Birgitte Bergman, der er udviklings- og marketingchef i VisitNordsjælland.

- Det skaber også en enorm stolthed i Hundested. Det er et lille lokalsamfund, der nu står sammen om at skabe den bedst mulige modtagelse af de her gæster med rundture på havnen, glaspustning, møbeldrejning, dans og vikinger.

Skidt år for København

Modsat de mindre krydstogthavne har København i 2015 et skidt år med kun 680.000 gæster, men allerede næste år forventer hovedstadens havn at være tilbage på "normalt" niveau med over trekvart million gæster.

Ifølge Danske Havne vil markedet i Europa stige med 50 millioner passagerer de næste 20 år.

/ritzau/