Kun 286 oliefyr tilbage: Klimavenligt alternativ overtager opvarmningen af Samsø

Ø i Kattegat vil være selvforsynende og er langt fremme med varmepumper.

En af mange varmepumper i landsbyen Besser på Samsø. Foto: John Abramsson

To mand skubber og trækker det gamle oliefyr op ad den smalle kældertrappe fra Annette Kokkendorffs hus på Samsø.

I indkørslen står en spritny varmepumpe. Klar til at overtage opvarmningen af den lille rødstensvilla lige uden for Kolby Kås.

Annette Kokkendorff har netop overtaget huset. Og i dag skal oliefyret væk.

- Jeg vidste jo godt, at der var oliefyr, da jeg købte huset. Det var sådan set det eneste minus, der var, forklarer hun.

Og hun er ikke i tvivl om, at en varmepumpe er den helt rigtige erstatning.

- Jeg tror, det er noget, man får igen, hvis man vil sælge huset. Det batter, hvis der er en ordentlig energiløsning, siger hun.

Endnu et oliefyr forlader et fyrrum her på Samsø. Men det skulle slæbes væk. Foto: John Abramsson

Samsø topper med varmepumper

Det går stærkt med at skifte oliefyr ud med de noget mere klimavenlige varmepumper på øen mellem Aarhus og Kalundborg.

Samsø er den kommune i landet, hvor andelen af varmepumper er størst. 20 procent af alle kvadratmeter på øen - uden for fjernvarmeområder - varmes op med en varmepumpe.

Næstbedst går det i Lejre, Gribskov og Læsø kommuner, hvor andelen af kvadratmeter, der opvarmes med varmepumpe, kun er ti procent.

Leverandøren af Annettes Kokkendorffs nye varmepumpe, Ole Hemmingsen, har kronede dage. Han har de seneste år udskiftet tæt på 500 oliefyr med varmepumper. Specielt i efterårsperioden er der gang i forretningen.

I landsbyen Besser, hvor han har sin virksomhed, har de fleste huse efterhånden varmepumper.

- Her i byen vil jeg skyde på, at der kun er ti måske 15 oliefyr tilbage ud af de over 100 huse, der er her, siger Ole Hemmingsen.

Miljøimage smitter

Der er én vigtig grund til, at Samsø er langt fremme med varmepumper, mener direktøren for Samsø Energiakademi, som er en lokal forening, hvis formål er at arbejde med konsekvenserne af klimaforandringer.

- Det skyldes en lang kampagne for at være selvforsynende, som vi har kørt gennem mange år på Samsø. Det er blevet en del af kulturen på øen, at vi arbejder på bæredygtig udvikling, siger direktør Søren Hermansen.

Samsø Energiakademi yder uvildig energirådgivning til øens beboere. Og det kunne også være nøglen til øget interesse for varmepumper i resten af landet, mener han.

- Mange andre steder i Danmark har man ikke samme selvforståelse af at være et udviklingsområde for grøn teknologi. Og så mangler der nogen, man kan henvende sig til, så man kan få uvildig information, så man kan tage de rigtige beslutninger, siger Søren Hermansen.

Stadig oliefyr tilbage

Der er dog stadig oliefyr tilbage på øen med det grønne image. Det viser tal fra Drivkraft Danmark, brancheorganisation for leverandører af energi. I 2018 blev der stadig hældt fyringsolie på 286 oliefyr på Samsø.

Og det kan tage tid, før det sidste oliefyr slukker. Ifølge Søren Hermansen er der en forsinkelse i skrotning af oliefyr, som bl.a. skyldes traditioner.

- Når den sidste gamle beboer har solgt sit hus, sker der noget. Nogen tænker: Der er ingen grund til at bøvle med det i min tid. Men lige så snart huset bliver solgt, så bliver der sat en varmepumpe ind i stedet for oliefyret, vurderer han.